home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Tordai gyöngykoszorú
Lázár Jenő
2012.03.28.
LXVII. évf. 13. szám
Tordai gyöngykoszorú

A tordai moderntánc-csoportLátványos záróműsor keretében ért véget Tordán a két hónapig tartó művelődési rendezvénysorozat. A mára hagyományossá vált megmozdulás nemcsak a helybeliek, hanem Közép-Bánát műkedvelőinek az igényeit is kielégíti. Az esemény ezúttal is a Kárpát-medencében fekvő há...

A tordai moderntánc-csoport

Látványos záróműsor keretében ért véget Tordán a két hónapig tartó művelődési rendezvénysorozat. A mára hagyományossá vált megmozdulás nemcsak a helybeliek, hanem Közép-Bánát műkedvelőinek az igényeit is kielégíti. Az esemény ezúttal is a Kárpát-medencében fekvő három Torda testvértelepülési kapcsolatának ápolását helyezte előtérbe. A kilencedik Tordai esten fellépők nemcsak a falu, hanem a szórványmagyarság művelődési életének a gyöngyszemeit csillogtatták meg.
A tordaiakat ezúttal is rangos vendégek tisztelték meg, többek között Juhász Attila tartományi művelődési segédtitkár, Pál Károly, a VMSZ ügyvezető alelnöke, Filip Jonel, a begaszentgyörgyi községi képviselő-testület elnöke, Hallai Zoltán, a muzslyai helyi közösség tanácsának elnöke, Módos Imre Bihartorda, és Irimie Mirchea, Aranyostorda alpolgármestere.
A kora délutáni órákban a Művelődési Ház előtti kopjafát koszorúzta meg a három Torda küldöttsége, majd az épület előcsarnokában hagyományos kalács- és süteményversenyt tartottak. A zsűri szerint az első helyet Szántó Etelka, a másodikat Pósa Piroska, a harmadikat Csonti Irén érdemelte ki, különdíjas lett a szomszédos Banatsko Karađorđevo-i Vidovdan nőszervezet.
Az ünnepi köszöntők után a zsúfolásig megtelt nagyteremben kezdetét vette a gazdag művelődési műsor, amelyet Csíkos Dániel ifjú helybeli versmondó a Nem tudhatom című Radnóti-verssel nyitott meg. A továbbiakban színpadra léptek az aranyostordai diákok két rövid jelenettel, a csókai Orpheus Egyesület férfikórusa és Losonc Inez, az általános iskola modern tánccsoportja és színészei. Rontó Martin a Csitári hegyek alatt című dalt adta elő klarinéton, Makán Anton Bartók etűdjét játszotta el. Bemutatkozott Nagy Szabina ismert helyi nótaénekes, Guth Emília, kiváló udvarnoki ifjú énekes és a bihartordai Győri Zsigmondné. A helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület táncosai dél-alföldi és mambó tánccal pezsdítették fel a hangulatot, amit csak fokozott a szabadkai Juhász zenekar a mezőföldi és nyírségi csokorral. A program Vörösmarty Mihály Szózat című költeményével zárult Csíkos Dániel tolmácsolásában.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..