home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Tisztelet a bátraknak!
KOVÁCS Nándor
2012.03.21.
LXVII. évf. 12. szám
Tisztelet a bátraknak!

- Szabó Attila felvételeiBácskossuthfalván a nemzeti ünnepünk alkalmából rendezett ünnepségek csütörtökön délután a református templomban ökumenikus istentisztelettel kezdődtek. Igét hirdetett dr. Kozma Zsolt, a kolozsvári Teológiai Kar nyugalmazott egyetemi tanára.
- Amikor Pázmány...

- Szabó Attila felvételei

Bácskossuthfalván a nemzeti ünnepünk alkalmából rendezett ünnepségek csütörtökön délután a református templomban ökumenikus istentisztelettel kezdődtek. Igét hirdetett dr. Kozma Zsolt, a kolozsvári Teológiai Kar nyugalmazott egyetemi tanára.

- Amikor Pázmány Péter hitvitáiban annak okait keresi, hogy miért volt rajtunk évszázadokig a török, akkor számtalan ponton találhatunk hasonlóságot, vonhatunk párhuzamot napjainkkal, mert Pázmány célja az volt, hogy a jövőbe mutasson. Jeremiás próféta könyvéből idézte azt a szakaszt, amely az elmenni vagy maradni közötti vívódást jeleníti meg. Aki elmegy, felmorzsolódik Egyiptomban, kultúráját feladva beolvad a többségi népbe, aki viszont marad Babilonban, annak ismét a megalázó fogság lesz az osztályrésze. Számukra az építkezést, faültetést hirdették. Házasodjatok, sokasodjatok, szüljetek gyermekeket, mert övéké a jövő.
Bízom benne, hogy számunkra, Kárpát-medencei magyarok számára március 15-e üzenete az lesz, hogy maradjunk itthon, és legyen bőséges a gyermekáldás. Az igehirdetést követően a római katolikus főtisztelendő Tóth József, Bajsa, Bácskossuthfalva és Pacsér plébánosa, valamint Dolinszky Árpád evangélikus püspök is megáldotta a híveket. Az istentisztelet után a hívek a templomból átvonultak a Kossuth-parkba. Fazekas Róbert, a helyi közösség tanácsának elnöke köszöntötte a központi ünnepségre érkezetteket, köztük elsőként Réthelyi Miklóst, Magyarország nemzetierőforrás-miniszterét, Nikowitz Oszkár magyar nagykövetet, Korsós Tamás főkonzult, Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét, Egeresi Sándort, a Tartományi Képviselőház elnökét, Korhecz Tamást, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét, a VMSZ köztársasági képviselőit, valamint a magyarországi és erdélyi vendégeket. A tanácselnök beszéde után az Ady Endre Művelődési Központ citerazenekara és dalárdája Kossuth-dalokat adott elő.
Orbán Viktor miniszterelnöknek a határon túli magyarokhoz címzett ünnepi üzenetét Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete olvasta fel. A miniszterelnök szerint a nemzetért cselekedni, a nemzetért áldozatot hozni mindig is a bátrak erénye volt.
- Tisztelet a bátraknak, akik dacolva minden kockázattal, fenyegetéssel, sutba vágják félelmüket, és a szívükre hallgatva cselekszenek - írta levelében a miniszterelnök.
- Örömmel jöttem a nevét többször megváltoztató Bácskossuthfalvára, a központi ünnepségre. A nemzetnek ma is egyik legfontosabb célja az összefogás. A határon túliak pedig ebben példát tudnak mutatni és erőt adni az anyaországiaknak. Magyarország is kezd felzárkózni Bácskossuthfalvához, hiszen volt bátorsága az alkotmányba idézni a himnuszunk sorait - mondta köszöntőjében többek között Réthelyi Miklós miniszter, aki megkövette a határon túli magyarokat mindazokért a sérelmekért, amelyeket a 2005 decemberében megtartott, a kettős állampolgárságra vonatkozó anyaországi népszavazás elutasító eredménye okozott.
Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke megköszönte a magyar kormánynak, amiért az elmúlt másfél évben kiemelten támogatta a határon túli közösségeket, így a vajdasági magyarságot is. Mint mondta, az erkölcsi adományokon kívül jelentős anyagi juttatással is hozzájárulnak a délvidéki közösség boldogulásához. Vajdaságban több mint 40 helyen ünneplik március 15-ét. Bácskossuthfalva ezek között különlegesnek számít, mert évtizedeken keresztül rejtegetve őrizték nemcsak a Kossuth-szobrot, hanem a nemzeti fölemelkedés reményét is. Az elnök arról is szólt, hogy a VMSZ nem választhatott volna jobb időpontot kampányának kezdéséhez, hiszen ambícióik összecsengenek a 164 évvel ezelőtti ambíciókkal.
Az alkalmi műsorban fellépett a csókai Rákóczi Férfikórus és a bácskossuthfalvi Ifjúsági Fúvószenekar is, majd a társadalmi-politikai és civil szervezetek képviselői megkoszorúzták a Kossuth-szobrot.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..