home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Tiltakozással kezdődött a tanév
Szilágyi Edit
2020.11.06.
LXXV. évf. 45. szám
Tiltakozással kezdődött a tanév

A koronavírus árnyékában zajlik az élet körülöttünk. A gazdaságban, az egészségügyben, az oktatásban, Óbecse községben, szélesebb körben, mindenütt. A maga medrében vagy váratlanul kilépve abból.

Mileševo és Drea Óbecse községhez tartoznak, egy helyi közösséget alkotnak. Iskoláik egymástól megközelítőleg 1 kilométernyi távolságra, az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola kihelyezett tagozataiként működtek az idei tanév kezdetéig.

A dreai intézmény felújítására és felszerelésére a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében csaknem 2 millió dinárt különítettek el, a tartományi kormány pedig 26 millió dinárt fordított erre a célra. Az objektumban modern, világos, tágas osztálytermek, internet-hozzáférés, központi fűtés, nagy játszótér várták a diákokat. A község tulajdonában levő mileševói iskola épülete régi, hosszú ideje nem végeztek rajta jelentősebb beruházást, ezért rossz állapotban van. Kályhával fűtenek, internet nincs, az ablakok, ajtók nem zárnak megfelelően, a falak nedvesek, dohosak, a játszóteret fű borítja. Ezért született meg a döntés, mely szerint szeptembertől a várható felújításig az épületre lakat kerül.

Az iskolaév kezdetén Dreán gondoskodtak helyről a mileševói óvodásoknak és alsósoknak is, hogy a község többi diákjaihoz hasonlóan ők is egyenlő feltételek, azonos körülmények között tanulhassanak. Potrebić Tőzsér Gabriella, az iskola igazgatónője szerint a szülőket értesítették a várható változásról, valamint megbeszélésre hívta őket, de nem jöttek el. Aztán elkezdődött a tanítás, és indult az ellenállás. A mileševói szülők nem fogadták el a felkínált lehetőséget, nem értettek egyet az iskolájuk bezárásával, azt szerették volna, hogy a tanulók maradjanak abban az épületben a felújítás megkezdéséig. A hangulat mind rosszabb lett. A szülők megtagadták, hogy a gyermekeik Dreán tanuljanak, és napokig a bezárt iskola előtt gyülekeztek, tiltakoztak.

Egy osztályról van szó, mely elsőtől negyedikig összevont tagozatokkal működött, hat diákkal. A hatból három végül mégis elindult az új iskolába, egy Óbecsére jár, két másik viszont az online tanulást választotta. A gyerekekért naponta busz megy, Mileševóról viszi őket Dreára és vissza, ahol a két kombinált osztályban tizenegy diák van.

Úgy tűnt, a téma ezzel lezáródik, a kedélyek csillapodnak, de október vége felé újabb váratlan történés zavarta meg a nyugalmat. A dreai iskolába szándékozták átvinni az óvónők, tanítók, tanárok személyes tárgyait, és a mileševói óvodások, diákok kedvenc dolgait, használatra vagy megőrzésre. A mileševóiak ezt nagyon rossz néven vették, ismét az épület előtti tiltakozással adtak hangot a nemtetszésüknek, állítva, hogy az iskolában levő tárgyak a település lakosságának tulajdonát alkotják. Végül a személyes tárgyak átkerültek Dreára, a többi ott maradt. A mileševói iskola ajtaja bezárult, a falu elcsendesedett.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..