home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Than Mórra emlékeztek
Szilágyi Edit
2008.06.25.
LXIII. évf. 26. szám
Than Mórra emlékeztek

Than Mór 1828-ban született Óbecsén. A magyar történeti festészet jelentős képviselője. Fiatal festőnövendékként akvarelljeivel a szabadságharc lelkes krónikása volt. Falfestményei közül is számos kiemelkedő műnek számít. A belvárosi Nagyboldogasszony-templom oltárképét, Mária mennybemenetel...

Than Mór 1828-ban született Óbecsén. A magyar történeti festészet jelentős képviselője. Fiatal festőnövendékként akvarelljeivel a szabadságharc lelkes krónikása volt. Falfestményei közül is számos kiemelkedő műnek számít. A belvárosi Nagyboldogasszony-templom oltárképét, Mária mennybemenetelét ő alkotta.
Születésének 180. évfordulójára emlékeztek Óbecsén. Az idén alakult civil szervezetnek, a Historiae Hagyományőrző és Történelmi Társaságnak a szervezésében koszorút helyeztek el a nagy festő szülőházán.
A Than fivérek: Mór (festő) és Károly (vegyész) szülőháza romos állapotban van. Évtizedek óta szinte gazda nélkül viseli az elhagyatottság terhét. Az épületben nemrég még hajléktalanok laktak, az idő vasfoga kikezdte, már csak a falai állnak. A Tartományi Fejlesztési Alaptól kapott pénz felhasználásával talán véget ér a tíz éve tartó huzavona, és megkezdődhet végre a ház felújítása. A pénzből (10 millió dinárból) a külső munkálatokra és talán a tetőszerkezet felújítására futja. A tervek szerint az egyik részben emlékszobák lesznek, a másikban multifunkcionális kulturális terem irodákkal és három vendégszobával.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..