home 2024. június 13., Antal napja
Online előfizetés
Télűző ricsajozás
Tóth Lívia
2024.02.02.
LXXIX. évf. 5. szám
Télűző ricsajozás

A padéi Takáts Rafael Magyar Kultúrkör a hétvégén megtartotta idei első rendezvényét, a farsangi felvonulást. A vidám eseményre, mely az egyesület több mint két és fél évtizedes fennállása óta folyamatosan létezik, ezúttal hideg, szeles időben gyülekeztek a résztvevők.

Miközben a szorgos asszonyok sütötték a fánkot, a gyerekek szüleik kíséretében érkeztek a civil szervezet székházába. A szervezők azt kérték, aki csak teheti, álarcban, jelmezben, kerepelővel, fütyülővel, dudával, csörgővel jelenjen meg! Ennek a felhívásnak a legtöbben eleget is tettek. Trenka Zsóka elmondta, ő és a barátnője öregasszonynak és öregapónak öltöztek. A hatéves Kovács Viktória kalózt alakított, és részletesen el is mesélte, minként jött létre a jelmeze. Véber Maja színes muffinruhája is nagyon érdekes volt.

— A gyerekeket és a szüleiket nemcsak arra biztatjuk, hogy minél többen jöjjenek el, hanem arra is, hogy hagyományos, érdekes jelmezeket viseljenek, ne olyat, amely készen megvásárolható. Ötleteljenek, gondolkozzanak egy kicsit, hogy mi lehetne számukra a legmegfelelőbb öltözék, és dolgozzanak a megvalósításán — hangsúlyozta Komáromi Róbert, a Takáts Rafael Magyar Kultúrkör elnöke, aki a zsírban sercegő fánkok körül sürgölődő asszonyokat sem felejtette el megdicsérni.


Csoportkép a kultúrkör udvarán

A felvonulók hatalmas hangzavar kíséretében kezdték meg falujárásukat, melyet az idén az erős szél miatt a szokásosnál rövidebbre terveztek. Immár hagyományosan elkészült a csoportkép a katolikus templom előtt, majd a menet hangos sípolás közepette visszatért a kultúrkör udvarába. Hamarosan felharsant az ismert rigmus: Jöjjön a tavasz, vesszen a tél! Jöjjön a tavasz, vesszen a tél! A skandálás addig tartott, amíg a lángra lobbantott kiszebáb el nem parázslott. Ezután a farsangolók a nagyterembe siettek, ahol kellemes meleg, többféle lekvárral ízesített fánk várta őket. A csemege mellé a kisebbeknek tea, a felnőtteknek forralt bor járt.

A három legeredetibb, legérdekesebb, legjobban sikerült jelmez viselője — Szabácsi Leon és Márk testvérpár, Jenei Márk, valamint Véber Maja — ajándékcsomagot kapott.


A legjobb jelmezek viselői

Komáromi Róbert a téli programok közül felidézte, hogy december elején második alkalommal tartották meg a hagyományos disznóvágást — az adományként kapott jószágot szalmával pörkölték, és kézi munkával dolgozták fel. (Amikor „átlapoztam” az esemény fotóit az egyesület közösségi oldalán, azt láttam, hogy a Facebook több felvételt elhomályosított a következő megjegyzéssel: Erőszak vagy durva tartalom. A fénykép ki van takarva, így az emberek eldönthetik, szeretnék-e látni. Jót mosolyogtam, és arra gondoltam, hányszor volt gyermekkorunkban ilyen látványban részünk.)

— A karácsonyi műsorunk során, amely egyben az évzárónk is, több mint száz gyermek kapott csomagot, ami pedig megmaradt, szétosztottuk azok között, akik nem lehettek jelen a rendezvényen. A kultúrkörös asszonyok, szülők és gyerekek több mint 1200 darab mézeskalácsot készítettek, ami szintén a csomagokba került — folytatta az elnök, akitől azt is megtudtuk, hogy 40-50 gyerek citerázik, táncol vagy énekel a különféle csoportokban, és 20-30 asszony vesz részt a kézműves-foglalkozásokon. A Szakkör programjai közül bútorfestést, gyertyakészítést és gyöngyfűzést választhattak az érdeklődők. — Azt kívánjuk, hogy az idei év se legyen sem szegényebb, sem szerényebb a tavalyinál. Hat versenyen vettünk részt, kétszer külföldön is bemutatkoztunk, remélem, ezek az alkalmak 2024-ben inkább sokasodnak, mint csökkennek. Talán a támogatás is több lesz, hogy a programok mellett egy kis beruházást is tervezhessünk. Szeretnénk továbbra is idevonzani a gyerekeket az egyesületbe, mert hiszem, hogy az itt folyó munkával hozzájárulunk a közösség, a magyarság megtartásához.     


Elindulnak a felvonulók

A kiszebáb égetése téltemető népszokás. A szalmából készített babát, mely a telet, a betegségeket, a bajokat és a rossz szellemeket szimbolizálja, általában női ruhába öltöztették. A hiedelem szerint az elégetése megszabadítja az embereket minden bajtól.

Ez a népszokás azzal is kiegészülhet, hogy a jelenlévők a papírra írt gondokat, bajokat is a tűzbe dobják. A rítus közösségépítő erővel bír. Jó hinni abban, hogy ez beválik, segít véget vetni a télnek, és új tavasz köszönt ránk.

A téltemetés másként is történhet. Az egyik módja, hogy a gyerekek kiszebábot készítenek, és kivonulnak vele a főtérre. „Haj, ki kisze haj, kivisszük a betegséget, behozzuk az egészséget, haj kisze haj” — kiabálják, és közben zörgetik a zajkeltő eszközöket, dudálnak, sípolnak, dobolnak.

A tél és a farsangtemetés időpontja a húshagyókedd, a farsang farkának utolsó napja. További elnevezései: húshagyási kedd, madzaghagyókedd (ez utalás a madzagon lógó ételek elfogyására). Húshagyókedden történt, a sok farsangi lakodalom után, a pártában maradt leányok, agglegények kicsúfolása is, az úgynevezett tuskóhúzás vagy tuskózás.

Ég a kiszebáb

Finom farsangi csemege

Fényképezte: Tóth Lívia

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..