home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Téli táborok a VM4K-ban
Kartali Róbert
2021.01.16.
LXXVI. évf. 2. szám
Téli táborok a VM4K-ban

Zöld kalandok címmel környezetvédelmi ökotábort, MikRobotika elnevezéssel pedig informatikai, téli tábort rendeztek ezen a héten Szabadkán, a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban. Mindennap érdekes, interaktív, szakemberek által vezetett foglalkozások várták a gyerekeket, jó hangulat és uzsonna kíséretében — természetesen a járványügyi előírások szigorú betartásával.

A Zöld kalandok ökotábor hat napig tartó kalandozása során a hat—tíz éves gyerekek megismerkedhettek a környezetvédelem égető kérdéseivel, problémáival, valamint azokkal a lehetőségekkel, amelyekkel megóvható a természet. A járványügyi helyzet miatt csökkentett létszámmal vehettek részt a táborban, így összesen 30 érdeklődőt tudtak fogadni, és két 15 fős csoportra osztották őket. Állandó fertőtlenítés, testhőmérséklet-mérés és maszkhasználat közepette folytak a foglalkozások.

A táborban a tematikus, ismeretterjesztő előadásokon túl kézműves-foglalkozásokat is szerveztek, mégpedig a környezetvédelem, a környezettudatos életmód, illetve az újrahasznosítás jegyében — mondta el lapunknak Gubena Erika, a VM4K szakmai referense.

— Úgy gondoljuk, hasznos, ha már ebben a korban beépítjük a gyerekek tudatába ezeket a fogalmakat, hogy a későbbiekben ebben a szellemben folytassák a mindennapjaikat. A kézműves-foglalkozások alapját minden esetben újrahasznosítható tárgyak adták, toalettpapír guriga, tejesdoboz, műanyag flakon vagy PET-palack. Ezekből az újrahasznosítható anyagokból készítettek a gyerekek különféle játékokat, tárgyakat. Ilyen volt a többi közt a madáretető, az állatfigurák, de készítettek textil ékszereket, valamint textiltáskákat is díszítettek különböző módszerekkel. Az előadások során pedig szó esett a víz-, a növény- és az erdővédelemről is. Sok információt kaptak a madarakról, hogy hogyan lehet megóvni őket, de egy méhészettel kapcsolatos előadást is meghallgathattak, bemutatóval összekötve. A tábor keddi napján a gyerekeket elvittük a békovai Regionális Hulladéktárolóba, ahol a saját szemükkel láthatták, hogyan működik a szemét újrahasznosítása, szelektálása. Szerdán pedig a VM4K épületében egy hulladékgyűjtő akcióban vehettek részt, ezt versenyszerűen kellett elvégezniük, így még nagyobb lelkesedéssel álltak hozzá az aktivitáshoz. A táborban továbbá olyan játékos foglalkozások is voltak, amikor újrahasznosított tárgyakból ökojátékokat készíthettek, majd azokkal játszóházat szerveztünk számukra. A komposztálásról is tanultak, ami szintén ehhez a témához, a környezettudatos életmódhoz kapcsolódik. Nagyon jó hangulatot teremtett az is, amikor a kicsiknek konzervdobozokból, illetve műanyag kanalakból kellett hangszereket készíteniük.

A gyerekek nagyon nagy lelkesedéssel fogadták ezeket a foglalkozásokat, illetve előadásokat — emelte ki a VM4K szakmai referense. Mint mondta, a hallottak érzékenyen érintették őket, és befogadták az újrahasznosítással, illetve a környezetvédelemmel kapcsolatos információkat. Ezen túl pedig új barátságok is kialakultak, és sokan közülük már most jelezték, hogy szeretnének részt venni a következő táborok valamelyikében, hiszen ezek a gyerekeknek szánt, téli és nyári foglalkozások már tradícióvá váltak a VM4K-ban.

A Zöld kalandok téli tábor foglalkozásait Omerović Martin grafikus, Szeles Attila erdész, Micsik Béla népzenész, Vinkó Tamás környezetmérnök, Kudlik Zoltán közgazdász, Talpai Márta textilipari mérnök-tervező, Vijatov Pálma textilékszer-készítő, Jankovics Erika jelmeztervező, könyvillusztrátor, Klájó Adrián képzőművész, Kókai Zsolt méhész, Forró Krisztián képzőművész, Kőrösi Sóti Beáta tanárnő, Sugár György okleveles technológus és Sihelnik József okleveles természetvédelmi mérnök vezette. Szombaton, a tábor végén a gyerekek emléklapot kaptak, hogy ez is emlékeztesse őket a VM4K-ban eltöltött napokra.

A MikRobotika elnevezéssel megszervezett informatikai tábor központi eleme az úgynevezett Machine Learning, napjaink keresett és nagy potenciált magában rejtő tudományterülete köré épült. Ebben a táborban az összlétszám 32 főre volt korlátozva, és az előadásokat 8 fős csoportokban tartották meg. Az informatikai tábor alatt a nyolc—tizenegy éves érdeklődők belekóstolhattak ezen értékes tudományterület alapjaiba, megismerkedhettek a robotikával, a Micro:bitekkel, a LEGO robotokkal és az egyik legkönnyebben elsajátítható, ám nagyon ígéretes programozási nyelv, a Python alapjaival. A Vörös Csaba informatikus vezetésével folyó informatikai tábor pénteken zárult, ezen a napon a gyerekek a gyakorlatban is kipróbálhatták az elméleti tudásukat: megmozgatták a LEGO robotokat, tesztelték azok szenzorait, összekötötték őket, mérnöki munkát végeztek, és be is programozták őket. A tábor záróeseményeként a VM4K csapata egy emléklappal kedveskedett a kis informatikusoknak az egész heti szorgalmas munkájukért cserébe.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..