home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Téfölös lángos mangalicapörccel
Bíró Tímea
2018.07.13.
LXXIII. évf. 28. szám
Téfölös lángos mangalicapörccel

Szinte kettétörik az asztal a sok házi finomságtól, és ahogy gyönyörködik a szem, korogni kezd a gyomor. A fatálakon savanyúsággal tarkított mangalicasonka, borok, pálinkák, lekvárok, dzsemek... — csak tudjon választani az ember. Ez ám a disznóság!

Amióta megkóstoltam a Lódi-féle háztáji termékek egyikét, lett egy újabb okom arra, hogy várjam a Dombos Festet, hiszen Hajvert Ákos és felesége, Hajvert Lódi Andrea a löszfal varázslatos mélyébe is kivitte a portékáját.

Ákost zseniális szavalóként ismerjük, aki mindig is közel állt a kultúra tüzéhez. Elmondása szerint még neki is éles a váltás, viszont ami a legfontosabb: megszerethető.

— Andi a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben dolgozott, én pedig iskolaigazgatóként tevékenykedtem, tehát mindketten az állami szférában kerestük a kenyérrevalót. Nem volt rossz munkahelyünk, viszont lett két gyerekünk, és egyszerűen nem tudtunk félretenni a keresetünkből. Az is fontos tényező volt, hogy a feleségem szülei mezőgazdasággal foglalkoznak, tehát már létezett egy háttér. Bele voltunk merülve a kultúrába, miközben Andi szülei idősödnek, és rájöttünk, hogy most tudnánk átvenni a tudásuk egy részét. Mindketten távol állunk a mezőgazdaságtól, és talán pontosan ezért fordultunk a gasztronómia irányába, mert ebben láttunk kreativitást. Tavaly nyáron kezdődött a történetünk, amikor Andi felmondott, és belefogtunk a házi termékek készítésébe. Egyelőre még nem keressük megszállottan azokat a helyeket, ahova ki tudjuk vinni a portékánkat, Domboson ott voltunk, és az is biztos, hogy a Malomfeszten és az Interetnón is megtalálhatóak leszünk. A termékeinket házhoz is szállítjuk, ha igény van rá. Vittük már Zentára, Újvidékre és Szabadkára is. Alapjában a falusi turizmus népszerűsítése és művelése a célunk, szeretnénk bevonni az embereket, hogy lássák, hogyan is fest ez.


A szerző felvételei

Andreát már gyerekkorában körülvette a mezőgazdaság, ám őt sokkal jobban érdekelte a drámapedagógia, és igyekezett ezen a téren kiélni a kreativitását. Nem lehetett könnyű feladni a hivatását, ám mint mondja, nagyon gyorsan történt.

— Tudtam, hogy váltani szeretnék, és nyilván abból lehet elsősorban pénzt keresni, ami van a háznál. Valójában még tart a váltás, mert ezt is ki kell tanulni. Folyamatosan nyomozok, utánaolvasok, hogy nagyanyáink hogyan is készítették a befőtteket, szörpöket, lekvárokat. Izgalmas, mert mindig van valami új, amit ki kell kísérletezni, születnek az ötletek, úgyhogy nem unatkozom. Sokan keresik a cukormentes termékeket, és most ezt próbálom megvalósítani az ivólevekkel.

Mivel a házaspár mindkét tagja pedagógus, nem titkolt szándékuk az sem, hogy a vállalkozásuknak az edukációs oldalát is szeretnék megragadni.

— A vajdasági termőföld Európában a második legtermékenyebb, és ezt a fiatalabb generációknak is fontos tudniuk, mert igenis érdemes földműveléssel foglalkozni. Aki elmegy innen, az egy kincsesbányát hagy el. Nagyon nehéz a fényt látni az alagút végén, mi azonban úgy gondoltuk, mielőtt kimennénk külföldre, megragadunk minden lehetőséget, mely az itthon maradást támogatja. Ezzel is sok a munka, és félek is az adminisztráció útvesztőitől, viszont mindent meg kell próbálni. Rengeteget köszönhetünk a feleségem szüleinek, akik elvégzik az állatok körüli teendőket. Én nem ebbe születtem bele, ám nem tartom kizártnak, hogy egyszer a traktorban fogok Randótit szavalni.

Ákosék nagy szeretettel készítenek alma-, szilva-, körte-, meggy- és birsalmapálinkát, valamint asztali bort, hiszen Lódi Miklós pincészetét is képviselik. Andi keze munkáját a különféle házi szörpök, lekvárok, dzsemek dicsérik. A szorgos feleség most tanulja a házi fortélyokat.

— Meggy-, menta-, citromfű- és bodzaíz közül választhatnak a vásárlók, illetve szódával fölfröccsentve málna- és meggyfröccsöt is kínálunk, továbbá barack-, málna-, meggy- és szilvalekvár is készül.

Rendkívül keresett a vákuumozott sonka, szalonna, füstölt tarja, téliszalámi, szép számban érkeznek a rendelések. Természetesen szükségük van a reklámozásra, az arculat megteremtésében pedig sokat segít nekik a bácsfeketehegyi P.S. Print & Design nyomda és Szarka Zsóka fotóművész.

Elmondásuk szerint sok fiatal igyekszik tudatosan táplálkozni, ezért leginkább ők alkotják a vásárlói körüket.

— A fesztiválokon a limonádéink a legkeresettebbek, emellett nagyon népszerű az olaszrizling is. Tavaly is volt mangalica- és kacsazsíros kenyerünk, téfölös lepény szalonnapörccel meg kovászos uborkával, illetve paraszttányér, melyen mindenféle finomság megtalálható. Az idei újdonságunk a firhangos gombóc, mely nem más, mint hajában főtt krumpli kacsazsírral nyakon öntve, sóval, pirospaprikával, vöröshagymával és két szelet sült sonkával. A fesztiválokon mindig előre való tervezést igényel a jelenlétünk, mert meg kell oldani a termékek hűtését, az italok palackozását, viszont nagyon élvezzük. Ha elmegyünk egy rendezvényre vagy borkóstolóra, akkor az embereknek lehetőségük van a hagyományos magyar ételek elfogyasztására. Fontosnak tartjuk, hogy olyan élelmiszert kóstolhassanak meg, amely száz évvel ezelőtt is ugyanígy készült.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..