home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Tanuljanak anyanyelvükön a gyerekek!
HAJNAL Árpád
2008.05.07.
LXIII. évf. 19. szám
Tanuljanak anyanyelvükön a gyerekek!

Horváth Ódry Márta - Zorka Milošević fotójaSajnálatos módon a nyugat-bácskai körzetben, így a zombori községben is fokozatosan csökken a magyarság létszáma. Kicsi a természetes szaporulat, egyre gyakoribbak a vegyes házasságok, régóta tapasztalható az elköltözés, és mindezt figyele...

Horváth Ódry Márta - Zorka Milošević fotója

Sajnálatos módon a nyugat-bácskai körzetben, így a zombori községben is fokozatosan csökken a magyarság létszáma. Kicsi a természetes szaporulat, egyre gyakoribbak a vegyes házasságok, régóta tapasztalható az elköltözés, és mindezt figyelembe véve korántsem lehet meglepődni azon, hogy egyre kevesebb a magyar diák, és a tetejében nem is mindannyian tanulnak az anyanyelvükön. Zombor községben egyébként 12,75, a városban pedig 7,27 százalék magyar él, a magyarul tanulók aránya azonban korántsem éri el ezt a szintet.
Van tehát bőven tennivaló a helyzet javítása érdekében. Horváth Ódry Márta, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége nyugat-bácskai körzeti szervezetének elnöke és a zombori községi képviselő-testület Nemesmiliticsen élő alelnökasszonya már jó ideje igyekszik mindent megtenni azért, hogy anyanyelvükön tanulhassanak a magyar gyerekek. Ennek köszönhetően csonoplyai gyerekek utaznak naponta a szomszédos Nemesmiliticsre.
- Minibusz viszi a csonoplyai gyerekeket Nemesmiliticsre, mert Csonoplyán nincs magyar tagozat már huzamosabb ideje. Az volt a célunk, hogy az ott élő magyar gyerekeknek lehetővé tegyük az anyanyelvükön való tanulást. A szülők részéről volt ugyan ilyen kezdeményezés, de nem tudták magukra vállalni, hogy utaztassák a gyerekeket, ez nagy megterhelés lett volna a számukra. Mindenesetre az volt a célunk, hogy megőrizzük a magyar tagozatokat, mert olyan kevés a gyerek Nemesmiliticsen is, hogy veszélybe kerülhetett volna a magyar nyelvű oktatás. Ezt semmiképpen sem akartuk megengedni a VMDK militicsi helyi tagozatában, amely többségben volt a helyi közösség tanácsában, mert szem előtt tartottuk a falu érdekeit, hiszen így is sokan szerb tagozatra íratják már a gyerekeiket. A VMDK-s Kabók Istvánnal és Elvegyi Ákossal együtt kezdeményeztük, kértük a Határon Túli Magyarok Hivatalától a támogatást, és a Délvidéki Alap akkori osztályvezető asszonyával: Pirityiné Szabó Judittal együttműködve sikerült kilobbiznunk egy kombit. Ily módon lehetővé vált a gyerekek szállítása annak érdekében, hogy megtartsuk elsősorban a magyar nyelvű oktatást, a magyar tagozatokat, de ugyanakkor az iskola léte is veszélybe kerülhetett volna. A helyi közösség ingyen, bérmentve adta a sofőrt, a benzin- és útiköltséget fedezte az önkormányzat, így se a szülőknek, se az iskolának nem került pénzébe a gyerekek mindennapos utaztatása - hallottuk Horváth Ódry Mártától. Két évvel ezelőtt azonban jött a nagy kiábrándulás.
- Nemesmiliticsen az új vezetőség számára nem volt fontos a gyerekek utaztatása. Megtiltották, följelentettek bennünket, hogy engedély nélkül csináltuk ezt az akciót.. De nem olyan fából faragtak bennünket, hogy föladjuk és kilobbiztam a községi önkormányzattól a nyolcezer dináros anyagi támogatást, hogy alkalmazhassuk a kombibusz sofőrét. Hiábavaló volt a helyi közösség új vezetőségének az ellenkezése, mert természetesen minden tiszta, minden legális volt...
Beszélgetőtársunk, illetve a VMDK nyugat-bácskai körzeti szervezetének vezetősége nagy eredménynek tartja, hogy hat esztendővel ezelőtt megvettek Bezdánban egy épületet, és létrejött a Magyar Ház. Azóta is ott működik a Kultúrközösség a könyvtárral. A bezdáni magyarság székháza ez - ami nagyon nagy dolog - tette hozzá Horváth Ódry Márta.
A privatizáció elképesztő helyzetbe hozta a médiát, különösen az elektronikus médiák esetében, de a kisebbségi nyomtatott sajtó is megsínylette a nem a legjobban átgondolt politikai lépést. Pontosan nem is tudni, hogy milyen a helyi magyar lapok sorsa, Zomborban viszont sikerült olyan megoldást találni, ami példaértékű lehet. A zombori Dunatáj hetilap alapítói jogát a községi önkormányzat átruházta a Magyar Polgári Kaszinóra, és ezáltal itt ebben a tekintetben érvényesült a perszonális autonómia egyik szférája: hogy a magyarság irányítsa a tájékoztatást. Az önkormányzat viszont az érvényben levő törvény értelmében föltételeket biztosít a lap megjelentetéséhez. A zombori községi képviselő-testület magyar tanácsnokai, de mindenekelőtt Horváth Ódry Márta volt mindennek a fő mozgatója. És mindez kedvező eredménnyel járt...

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..