home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Szülőföldön magyarul
Szilágyi Edit
2007.08.22.
LXII. évf. 34. szám
Szülőföldön magyarul

A Szülőföldön magyarul elnevezésű pályázati felhívásában Magyarország meghirdeti a 2005/2006-os tanévre a Szerbia és Montenegró-i diákok és egyetemisták szülőföldjükön való oktatásának anyagi támogatását 20 000 forintnak megfelelő dinárösszegben. Tehát olyan diákoknak jár, akik hazájukban m...

A Szülőföldön magyarul elnevezésű pályázati felhívásában Magyarország meghirdeti a 2005/2006-os tanévre a Szerbia és Montenegró-i diákok és egyetemisták szülőföldjükön való oktatásának anyagi támogatását 20 000 forintnak megfelelő dinárösszegben. Tehát olyan diákoknak jár, akik hazájukban magyarul tanulnak. Emellett gyermekenként 2400 forintnyi tankönyv- és taneszköz-támogatásban is részesülnek. Továbbá 2800 forintnak megfelelő dinárösszegű támogatás illeti meg azt az egyetemi hallgatót, aki itthon működő felsőoktatási intézményben tanulmányait egészben vagy részben magyar nyelven folytatja.
A támogatás iránti igénylést május 5-éig lehet benyújtani. Az érdeklődők a pályázat részleteiről a CMH-irodákban kapnak felvilágosítást, sőt pályázati űrlapokat is. A pályázat szövege, az irodák címe, telefonszáma és honlapja megjelent az újságokban - igaz, az óbecsei kimaradt.
Óbecsén, talán egyéb elfoglaltságai miatt, az önkormányzatnak nemigen maradt sem ideje, sem ereje arra, hogy a fiatalokkal foglalkozzon. Még akkor se, hogy a nem anyagi támogatásról volt szó, sőt akkor se, ha a támogatás a határainkon kívül érkezett. Mégsem kell feladni a reményt, egy napon talán ebben a városban is felismeri majd valaki, hogy a fiatalokra jobban oda kell figyelni, és hogy pénz nélkül nekik is igen nehéz érvényesülniük, nem utolsósorban az erkölcsi támogatás is igen jólesne nekik...
Annak ellenére, hogy minden információból kimaradt, Óbecsén is működik az információs iroda, igaz, kicsit csendben, kicsit eldugott helyen. Az óbecsei kihelyezett CMH-iroda a harmadik helyi közösség épületében kapott helyet. László Ilonától, az iroda kedves munkatársától arról értesültünk, hogy hétfőtől csütörtökig 9 és 13 óra között dolgoznak, de pénteken 8-16-ig. Útlevelek, vízumok, magyarigazolványok, pedagógus- és diákigazolványok, oktatói igazolványok sorakoztak az asztalán - elbírálásra várva, vagy már hitelesítve. Sokan túlbecsülik a munkakörét, így többen fordultak be hozzá magyarázatért, űrlapok, számlák kitöltéséért, olyan dolgokért is, amelyek nem tartoznak az illetékességi körébe. Nyugodtan magyarázza a kérelmek kitöltésének módját, készségesen áll rendelkezésükre, és kézbesíti tulajdonosának a kész igazolványt, vagy vízummal ellátott útlevelet. Az ügyfelek pedig egymásnak adva a kilincset jönnek-mennek abban a biztos tudatban, hogy ügyük elintézése jó kezekbe került.
A CMH-iroda tehát működik. Az egyetlen intézmény Óbecsén, amely fiataljaink továbbképzése érdekében tesz valamit. Éljünk hát a lehetőséggel!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..