home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Színház és politika - középpontban a néző
2007.08.29.
LXII. évf. 35. szám

A Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke által kezdeményezett és július 19-én megtartott színházi-szakmai kerekasztalon elfogadott közös álláspontok közül kettő volt a témája annak az újabb megbeszélésnek, amelyre augusztus 21-én délután került sor a Magyar Ház földszinti termében.A sza...

A Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke által kezdeményezett és július 19-én megtartott színházi-szakmai kerekasztalon elfogadott közös álláspontok közül kettő volt a témája annak az újabb megbeszélésnek, amelyre augusztus 21-én délután került sor a Magyar Ház földszinti termében.
A szabadkai Népszínház magyar társulatának, az Újvidéki Színháznak és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színháznak a vezetői közös tájolási javaslatot dolgoztak ki, és vállalták, hogy a kiválasztott előadásokat a 2007/8. évadban eljuttatják Vajdaság különböző részeibe.
A VMSZ által megfogalmazott elképzelés szerint többek között a következő helységekben láthatná a közönség színházaink előadásait: Muzslya, Magyarittabé, Torda, Kanizsamonostor, Tóba, Magyarcsernye, Nagykikinda, Bezdán, Doroszló, Bácskertes, Gombos, Kúla, Szivác.
Ennek a több mint 2500 kilométer megtételével járó vállalásnak erkölcsi üzenete nemcsak az, hogy a színházak közötti együttműködéssel rövid idő alatt a nézőközönség került a középpontba, hanem az is, hogy a VMSZ nyitott, párbeszédre fogékony és eredményorientált politikai szándéka megértésre talál szakmai körökben.
A nagybecskereki hivatásos magyar nyelvű színház kereteinek meghatározása során egyértelműen arra az álláspontra jutottak a kerekasztal részvevői, hogy a méltó megoldás - az önkormányzat tevékeny hozzáállásával - az 1952-ben létrehozott, de 1955-ben megszüntetett magyar társulat újraalapítása, hiszen a nagybecskereki magyar színházi hagyomány kifejezetten erőteljes.
A megbeszélés egyértelmű következtetése, hogy ennek az elképzelésnek szakmai szempontból akkor van értelme, ha körültekintően létrehozott, a meglevő színházaktól nem függő, önállóan fejlődő társulat kialakítását teszi lehetővé, amely kulturális, esztétikai és szellemi értelemben is hiánypótló lesz a régióban.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..