home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Szeszélyes vagy veszélyes számok?
Németh István
2007.09.26.
LXII. évf. 39. szám

Örömmel olvastam az újságban, hogy szülőfalumban már rég nem volt ennyi elsős, mint a most induló tanévben. Nyolcvan elsős egy ötezer körüli lelket számláló faluban! Négy osztályra való gyerek. A négyből három magyar tannyelvű, minthogy a helység lakossága még mindig magyar többségű. Ám mind kifejez...

Örömmel olvastam az újságban, hogy szülőfalumban már rég nem volt ennyi elsős, mint a most induló tanévben. Nyolcvan elsős egy ötezer körüli lelket számláló faluban! Négy osztályra való gyerek. A négyből három magyar tannyelvű, minthogy a helység lakossága még mindig magyar többségű. Ám mind kifejezettebben többnemzetiségűnek mondható. A legutóbbi balkáni háború következtében az itt meghúzódó menekültek gyermekei részére szerb anyanyelvű tagozat indult az Ady Endréről elnevezett általánosban. De a szerb ajkú jövevények mellett romák is akadnak a faluban, amiként a régebbi időkben is voltak, ahogyan zsidó vallásúak is, akiknek saját templomuk és iskolájuk is volt, ez utóbbi legalábbis a neve szerint volt zsidó. Tehát már a múltban is többnemzetiségű, vagy ahogy ma gyakran használjuk, multinacionális közösség élte itt boldog, boldogtalan életét, jóllehet mindenki a falu többségének a nyelvét használta.
A fönt említett örömhírek mellett jó ideje már komor hírek érkeznek a szülőfalumból: a helység elöregszik, több benne a temetés, mint a keresztelő. Fogyatkozóban van. Abban volna, ha nem töltődne fel jövevényekkel. Ehhez hasonló a helyzet széles e tartományban, ez azonban nem vigasztalhat bennünket. De, ugye, ne siránkozzunk örökké. Ne siránkozzunk, különösen most, amikor eljutott hozzánk a fenti örömhír. Kishegyesen az idei tanévben három magyar s egy szerb nyelvű első osztály nyílott!
Ott, ahol a hátra levő napjainkat, netán éveinket morzsolgatjuk, a még működő tartományunk székvárosában, Újvidéken, állítólag cirka tizenötezernyi magyar él, ami, ugye, nem semmi, még akkor sem, ha a számuk éppúgy apadó tendenciát mutat, mint az egész tartomány területén, sőt az egész Kárpát-medencében. Ám ezen se siránkozzunk, mert ezzel nem javítunk a helyzeten. A folytonos siránkozás a depressziót hizlalja, akaratlanná teszi az embereket, közösségeket, nemzeteket.
Újvidék egyébként sem zsugorodik, hanem, különösen az elmúlt tizenöt év alatt, elképesztő gyorsasággal dagad. Fejlődik. Immár a tartomány legnagyobb, legsűrűbben lakott városává lett, lakóinak száma háromszázezer felé halad, vagy már el is érte ezt a számot, ha nem hágta túl. Ennek ellenére még mindig többnemzetiségű, több vallású és multikulturálisnak mondható. Valamit megőrzött régi jellegéből. Többek között van magyar színháza s két olyan általános iskolája is, amelyek magyar költők nevét viselik. Miként a szülőfalum iskolája. Az természetesen csak egy költőét.
Az egyikbe, a Petőfi Sándorba elballagtam a tanévnyitó ünnepségre. Itt, csupán ebben az egy iskolában a frissen beíratott elsősök hét (írd és mondd: 7) tantermet töltöttek, töltenek meg. A hetediket nem népesítik be teljesen, mert a kisdiákok létszáma még tanító nénistül se éri el a tizenötöt. De a Petőfin kívül a tartományi székvárosnak még két iskolájában indult magyar tannyelvű első osztály. Az egyikben hat, a másikban négy tanulóval.
Összegezve: ebben a tanévben, tehát 2007 őszén Újvidéken huszonkét magyar kisdiák kezdi meg az iskolai tudományait a saját anyanyelvén.
Az állítólagos tizenötezernyi újvidéki magyar produktuma ezen a téren ennyi.
Az egyharmadnyi kishegyesiek szaporábbak lennének? Az ötezernek három osztályra való magyar elsősük van, a tizenötezernek alig futotta egyre? Ezt tudván, akkora hegyesi lokálpatrióta azért mégse vagyok, hogy most örömömben kibújjak a bőrömből.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..