home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Szerbia csődbe ment?
(—)
2014.09.24.
LXIX. évf. 39. szám
Szerbia csődbe ment?

Noha számos fontos dolog történt a szerb belpolitika színpadán, az átlagolvasót minden bizonnyal az egyre nagyobb nélkülözés kérdése kötötte le. A múlt héten ismertté váltak a nyugdíjat és a közszférában dolgozók bérét érintő megszorítások, s mind több jel mutat arra, hogy a télen az ország súlyos energiaválsággal fog szembesülni.

Szerbia csődbe ment

Legalábbis ezt állította Kragujevacon Bojan Pajtić, a DP elnöke. Az ellenzéki párt vezetője szerint az államcsőd tény, melyet a kormányzat titkol. Pajtić mindezt annak a körútnak az első állomásán jelentette ki, amely azt a célt tűzte ki, hogy egyesítse az ellenzéket. A DP elnöke szerint az az ország, amely azért vesz fel hiteleket, hogy kifizesse a nyugdíjat és a bért, valójában csődbe jutott, csak ezt éppen senki sem akarja kimondani, mert ez még formálisan nem következett be. (Tanjug)

Megszorítások

Egy nappal később, múlt csütörtökön a köztévén Aleksandar Vučić kormányfő bejelentette a nyugdíj és a közszférában dolgozók bérének csökkentését. A kormányfő úgy nyilatkozott, hogy olyan döntést hoztak, amellyel a legszegényebb társadalmi rétegeket megkímélik a megszorításoktól, a lineáris csökkentést ugyanis csak a 25 000 dinár feletti nyugdíj és fizetés vonatkozásában fogják alkalmazni. (A nyugdíj- és a bércsökkentéssel a Szorító rovatban részletesen foglalkozunk.) (RTS)

Újabb áradások

A múlt heti esőzések miatt Szerbia-szerte újabb árhullám vonult végig a folyókon. A legsúlyosabb helyzet a Kladovótól 25 kilométerre lévő kelet-szerbiai Tekija településen alakult ki. Aleksandar Vulin munkaügyi miniszter a helyszínre látogatott, és megígérte, hogy a kormány az újabb árvízkárosultakon is segíteni fog. (Blic)

Energiaválság fenyeget

A dolgok pillanatnyi állása szerint Szerbiában a télen nem lesz elegendő áram, sem gáz, sem pedig fosszilis tüzelőanyag, vagyis szén. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) megtiltotta a kolubarai és a kostolaci bányáknak, hogy az ott kitermelt szenet továbbadják az ipari felhasználóknak, illetve a lakosságnak. A Blic úgy tudja, hogy az EPS igazgatója, Aleksandar Obradović szeptember 4-én küldött levelében javasolta a szénértékesítés felfüggesztését. Hogy valóban gondok vannak, azt Zorana Mihajlović kormányalelnök, építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter is megerősítette. (Blic, Beta)

Miért látogat Putyin Szerbiába?

Ezt a kérdést már Michael Kirby, az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövete tette fel. Ebből tudni azt is, hogy az orosz elnök látogatását arra a ceremóniára időzítették, amely Belgrádnak a szovjet hadsereg általi, hetven évvel ezelőtti felszabadításáról/bevételéről emlékezik majd meg. Az amerikai nagykövet a Večernje novostinak úgy nyilatkozott, hogy arról sem kellene megfeledkezni, hogy Belgrádot annak idején a harmadik ukrán front seregei vették be, így magától adódik a kérdés, hogy az ünnepségen ott lesznek-e az egykori más volt szovjet tagköztársaságok képviselői is. Az üggyel kapcsolatban Aleksandar Vučić miniszterelnök is magyarázkodni kényszerült, és sommásan úgy fogalmazott, hogy az USA nagykövetének az észrevétele nem Szerbiának, hanem Oroszországnak szólt. (Večernje novosti, Tanjug)

Mirović a VMSZ-t bírálja

Egyre inkább úgy fest, hogy a tartományi kormányátalakításból, vagyis az egységkormányból nem lesz semmi, a Liga és a Tadić-féle Új Demokrata Párt ugyanis nem fog kihátrálni Bojan Pajtić tartományi kormányfő mögül, Pásztor István, a VMSZ elnöke pedig úgy nyilatkozott, hogy pártja továbbra is parlamenti többség része. Igor Mirović, a Szerb Haladó Párt alelnöke a legújabb vajdasági fejleményekkel kapcsolatban azt mondta, hogy bár a VMSZ felismeri a saját felelősségét és a gondokat, úgy látszik, hogy nem hajlandó a kockázatos lépések megtételére. Pásztor István, a VMSZ elnöke a Danas napilapnak azt mondta, hogy pártja nem változtatta meg eddigi véleményét, és semmit sem fog tenni azért, hogy megdöntse a vajdasági hatalmat. Éppen ezért arra kéri az összes politikai részvevőt, hogy találjanak egy modus vivendit, mely által közösen oldhatják meg az egyre jobban tornyosuló gondokat. (Danas)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..