home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Szent Orbán vértanú ünnepe
KOVÁCS Nándor
2008.05.21.
LXIII. évf. 21. szám
Szent Orbán vértanú ünnepe

Az életünk mindennapjait átszövő istenhit kultúránknak nemcsak az alapjait vetette meg, hanem a hozzá kapcsolódó szokások gazdag hagyományainak sokszínűségével ünneppé emelte a hétköznapokat is. Az istenhit és hagyomány csak így együtt, egymást segítve/táplálva volt képes betölteni évszázado...

Az életünk mindennapjait átszövő istenhit kultúránknak nemcsak az alapjait vetette meg, hanem a hozzá kapcsolódó szokások gazdag hagyományainak sokszínűségével ünneppé emelte a hétköznapokat is. Az istenhit és hagyomány csak így együtt, egymást segítve/táplálva volt képes betölteni évszázadokon keresztül közösségformáló szerepét.
A május 25-e I. Szent Orbán pápának, a szőlőhegyi, valamint a szőlő- és bortermeléshez kapcsolódó foglalkozások védőszentjének emléknapja ugyancsak a hagyományok sokszínűségéről szól.
Népi kultuszának forrása a német-francia határ menti szőlővidék. Onnét jutott el a középkor végén hazánkba. Névünnepét a nyár kezdőnapjának is tartották. A szőlőket azért helyezték Szent Orbán oltalma alá, hogy megvédje a kora nyári károk ellen. Orbán-nap táján virágzik a szőlő, s ebben az időszakban még támadhat fagy, súlyos károkat okozva a szőlőkben. Ezért népünk Orbánt is a fagyosszentek közé sorolja, és így a szőlőművelők és a velük közös érdekű kádárok és kocsmárosok félve tisztelt patrónusa nálunk is. Tiszteletére a szőlőhegyeken kápolnákat és szobrokat állítottak fel a hívők, hogy az ő közbenjárásával az utolsó tavaszi fagy a szőlőkben kárt ne tegyen. Orbán napján könyörgő körmeneteket szerveznek, kedvezőtlen időjárás esetén figyelmeztetik a szentet kötelessége elmulasztására. Szobrainak jellemzői: a pápai öltözék, arany kehely, szőlőfürt, amelyeket ha emléknapján szép, napos idő volt, felvirágoztak, illetve sárral kenték be, ha esett. Van egy népi szólásunk: "föltette az Orbán süvegét", ami azt jelenti, hogy jól felöntött a garatra.
Temérdek borfélét ivott
Meg Orbán,
Vidám hajnal azért pirult
Az orrán. /Petőfi/
Kápolnái és szobrai főként Veszprém és Heves megyében voltak kultusztárgyak. De emléknapjáról búcsúkon emlékeztek meg a Nyugat-Dunántúlon, Nógrád megyében és az Alföld némely településén is. Vidékünkön a közelmúltig Horgoson is ünnepelték Orbán napját, mára azonban a bor ünnepe általában a januári Vince-napra és a decemberi Szent János-napi borszentelés hagyományára helyeződött át.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..