home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Százötven évvel ezelőtt indult az omnibusz...
KISIMRE Ferenc
2008.05.07.
LXIII. évf. 19. szám

Szegedi tudósítónktólCsongrád megye székhelyén naponta 230 ezren utaznak villamoson, trolibuszon és autóbuszon. Impozáns adat ez, kétségtelen, ám a Szegedi Közlekedési Társaság a jelenlegi helyzet további javítására törekszik, mégpedig a közösségi közlekedés jelentős mértékű fejlesztésével, s ennek...

Szegedi tudósítónktól
Csongrád megye székhelyén naponta 230 ezren utaznak villamoson, trolibuszon és autóbuszon. Impozáns adat ez, kétségtelen, ám a Szegedi Közlekedési Társaság a jelenlegi helyzet további javítására törekszik, mégpedig a közösségi közlekedés jelentős mértékű fejlesztésével, s ennek a megvalósítása már az idén elkezdődik. Dr. Dózsa Gábor, a társaság ügyvezető igazgatója A fentiek kapcsán adott exkluzív nyilatkozatot a Hét Nap olvasóinak, valamint annak apropóján is, hogy a Tisza-parti városban 150 évvel ezelőtt indult el az első omnibusz, 100 évvel ezelőtt pedig a villamos.
- Mint minden nagyvárosban, Szegeden is küzdünk az individuális közlekedéssel - mondja az ügyvezető igazgató. - Ez csöppet sem egyszerű és könnyű, ennek ellenére jó eredményeket sikerült elérnünk a közösségi közlekedés terén az elmúlt időszakban. Ezt az az adat is alátámasztja, miszerint naponta több mint 230 ezren utaznak a Tisza-parti város villamosain, trolibuszain és autóbuszain. Ha egészen pontosak akarunk lenni, akkor el kell mondani, hogy az említett utasszám fele a villamos- és a troliközlekedésre vonatkozik. Ez a két közlekedési eszköz egyébiránt évente 3,3 millió kilométert fut a szegedi utcákon, ugyanakkor az autóbuszok ennek csaknem a kétszeresét - 6,5 millió kilométert tesznek meg.
A városban szemmel láthatóan nagy figyelmet fordítanak a tömegközlekedés, illetve ahogyan itt mondják: a közösségi közlekedés fejlesztésére. Nemcsak új járműveket szereznek be, hanem a sínpályákat és a felső vezetékeket is cserélik vagy felújítják. Dr. Dózsa Gábor elmondja, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozást megelőzően úgynevezett előcsatlakozási alapforrásokra lehetett pályázni, azóta pedig a fejlesztési célokra fordítandó pénzösszegekre is. Szeged ezt meg is teszi, a magyar kormány is jóváhagyta a Tisza-partiak ebbéli szándékait, a jelek szerint már év végére várható a kért összegek érkezése. Magyarán: eddig soha nem tapasztalt fejlesztést valósítanak meg - rövid idő alatt - a közösségi közlekedés terén.
A Szegedi Közlekedési Társaság ügyvezető igazgatója arra a kérdésre, hogy az uniós csatlakozás és a regionális fejlesztési tervek meghozatala után milyen együttműködési lehetőségek nyílnak a környező országok, illetve régiók hasonló tevékenységet végző társaságaival, a következőket mondta:
- Szerintem a legfőbb alapelv, hogy a határokat bontsuk le, ne pedig gátakat emeljünk a regionális fejlődés elé. Ismeretes, hogy ez a terület mindig is szorosan egybefüggő konglomerátum volt, amelyet éppen a jól működő vasúti közlekedés kapcsolt össze. Most is van ilyen kapcsolat Szeged és Szabadka között, de nem olyan gyakori, mint korábban. Márpedig a fejlődés záloga éppen a jól funkcionáló közlekedés ebben a régióban és a két nagyváros, ráadásul testvérváros között is. Példaként említhetem az úgynevezett Nizza-projektet, amelyet Lengyelország, Németország és Csehország a közösségi regionális közlekedésben megvalósít, ugyanezt mi is megvalósíthatnánk a magyarszerb-román viszonylatban. Ez voltaképpen abból áll, hogy egy úgynevezett Traim-Train rendszerű villamos ,,kimegy” a nagy vasúti hálózatra is. Mi is készítettünk erre tervet, s azt vizsgáltuk, hogy miként lehet bekapcsolni a Szeged környéki településeket a hasonló közlekedési struktúrába. Három lehetőség is mutatkozik ilyen vonatkozásban. Ebben az első, a Hódmezővásárhellyel való kapcsolat tűnik a legreálisabbnak, hiszen jól kiépített vasútvonal köti össze a két várost. A másik irány Makó, amelynek szintén vasúti kapcsolata van Szegeddel. Sajnos ennek a pályának a elég rossz a minősége. A harmadik pedig egyértelműen Szabadka. A testvérvárossal is volt és van is vasúti kapcsolatunk. Az említett terület olyan régióvá fogja magát kinőni, amelyben nem kell majd a határokat nézni, hanem az itt élők érdekeit - gazdasági, kulturális, társadalmi szempontból egyaránt - mondta a Hét Nap olvasóinak dr. Dózsa Gábor, a Szegedi Közlekedési Társaság ügyvezető igazgatója.
Omnibusz, villamos, troli
Valószínűleg kevesen tudják, hogy Párizs után Európában először Szegeden állt forgalomba az omnibusz - 1857-ben -, s csak öt évvel később Pesten! Az első szegedi omnibusz a városközponttól a nagyállomásig 1,7 kilométeres távolságon szállította a vasparipához az utasokat. Az 1879. március 12-i nagyárvíz elpusztította a kocsikat és a pályákat is. Öt évvel később, 1884-ben, a lóvasút igyekezett eleget tenni az újjáépített város megnövekedett forgalmának. Az ezt követő jelentős dátum 1908: a villamosközlekedés elindítása. Ezután még sokáig kellett várni a következő jeles napra, amikor a városi közösségi közlekedésben valami új történik. De ez is elkövetkezett, méghozzá 1979. április 29-én, amikor a szegediek felszállhattak az első trolibuszra&
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..