home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Szavaink és neveink eredetéről
Józó Mónika
2006.10.18.
LXI. évf. 42. szám
Szavaink és neveink eredetéről

A Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület nevében dr.Hódi Éva, dr. Molnár Csikós László és Szabó Szabados Ilona helyezett koszorút az adai születésű nyelvész szobráhozOktóber 12-e és 14-e között tartották meg Adán a Szarvas Gábor Nyelvművelő NapokatA Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok rendezvényei...

A Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület nevében dr.Hódi Éva, dr. Molnár Csikós László és Szabó Szabados Ilona helyezett koszorút az adai születésű nyelvész szobrához

Október 12-e és 14-e között tartották meg Adán a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napokat
A Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok rendezvényeinek központi témája ez alkalommal Szavaink és neveink eredete volt. E köré a téma köré csoportosultak a háromnapos rendezvénysorozat eseményei.
A Nyelvművelő Napok hagyományosan a középiskolások vetélkedőjével kezdődik. A megmérettetésen ezúttal hét község huszonegy középiskolájának harminc diákja vett részt. A bírálóbizottság döntése alapján különdíjban részesült Mészáros Enikő (Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskola, Zenta) és Sóti Attila (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, Zenta). Baráth Attila (Kosztolányi Dezső Nyelvi Gimnázium, Szabadka) a harmadik helyen végzett, második lett Kalmár Gergely (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, Zenta). A győztesnek járó vándorserleget pedig Kulcsár Sarolta, a zentai Egészségügyi Középiskola negyedikes tanulója vihette haza.
A beszédművészeti vetélkedőn a nyelvészeti pályázat középiskolás és felnőtt kategóriájában is eredményt hirdettek. A középiskolás pályázók közül dicsérőoklevelet vehetett át Balázs Csilla (Újvidék), Tóth Anna (Gimnázium, Törökkanizsa) és Molnár Brigitta (Vegyészeti és Élelmiszeripari Középiskola, Csóka). Harmadik helyen a törökkanizsai Kovács Terézia és az oromhegyesi Milutinovity Olivér osztozott. Második lett az újvidéki Svetozar Markoviæ Gimnázium tanulója, Horváth Andrea. A legjobb pályaművet pedig Szarvák Gabriella, a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskola diákja készítette. A felnőtt kategóriában a zsűri első és harmadik díjat nem osztott ki, dicséretben részesült Gruber Enikő, a második helyen pedig Milutinovity Sarolta és Szloboda János osztozott.
A rendezvény második napjának főszereplői az általános iskolások voltak. A hetedikesek vetélkedőjének délelőtti selejtezőjén összesen 31 tanuló vett részt. A döntőbe viszont már csak a legjobb tíz diák kerülhetett. Közülük a harmadik helyen végzett a budapesti Horváth Lilla, második lett a szabadkai Hallai S. Áron, a vetélkedő legjobbjának pedig a moholi Szőke Tímea bizonyult. Dr. Hódi Éva, a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület elnöke a nyelvészeti pályázat eredményeit is kihirdette. Elmondta, hogy mindössze két pályamű érkezett a bírálóbizottság elé, de mindkettő figyelemreméltó alkotás volt, ezért az oromhegyesi Újházi Melinda és Endre, valamint a zentai Ðorðeviæ Elvira munkáját is első díjjal jutalmazták.
Szombaton Szarvas Gábor szobrának megkoszorúzása után dr. Hódi Éva megnyitotta a XX. század magyar nyelvészeit bemutató alkalmi kiállítást. A Szarvas Gábor Nyelvművelő Napokat a tudományos tanácskozás zárta. A neves hazai és magyarországi szakemberek előadásukban szavaink és nevein eredetével foglalkoztak. Dr. Kiss Gábor az új etimológiai szótár felhasználásával, szóeredet-vizsgálatokat mutatott be, dr. Körmendi Ferenc a földrajzi nevek eredetét vizsgálta, dr. Molnár Csikós László a Latin eredetű szavak sorsa címen tartott előadást, dr. Posgay Ildikó pedig a személynevekről értekezett.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..