home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Súlyosbították Muki büntetését
KISIMRE Ferenc
2007.11.21.
LXII. évf. 47. szám
Súlyosbították Muki büntetését

Szegedi tudósítónktól
Óriási média-érdeklődés övezte a Szegedi Ítélőtábla múlt heti ítéletét is a ,,babaarcú gyilkos” ügyében.Jogerős ítélettel 15 év szabadságvesztésre ítélték a kiskorú makói Kurai Andrást, aki tavaly júliusban brutális módon megerőszakolta, kifosztotta, megölte, majd...

Szegedi tudósítónktól
Óriási média-érdeklődés övezte a Szegedi Ítélőtábla múlt heti ítéletét is a ,,babaarcú gyilkos” ügyében.

Jogerős ítélettel 15 év szabadságvesztésre ítélték a kiskorú makói Kurai Andrást, aki tavaly júliusban brutális módon megerőszakolta, kifosztotta, megölte, majd benzinnel lelocsolta és felgyújtotta az akkor 18 éves Pénzes Henriettát. A Hét Nap részletesen beszámolt a súlyos bűntényről, amely annak idején megrázta egész Magyarország nyilvánosságát, s döbbenettel töltötte el a Szegedtől mintegy 30 kilométerre lévő Makó város magyar és cigány lakosságát egyaránt.
A horrorfilmekbe illő eseménysor egy Makó melletti hagymaföldön kezdődött, ahol a szörnyű kínokkal birkózó magyarcsanádi varrólány, teljes testén összeégve és végső erejét összeszedve megjelent az ott dolgozó hagymaszedő munkásoknál, és segítséget kért. A mentők előbb Szegedre, majd Budapestre a Szent István Kórházba szállították a szerencsétlen lányt, aki bőrfelületének mintegy 70 százalékán súlyos égési sebeket szenvedett. Még három hétig küzdöttek az ország legjobb orvosai az életéért. Hasztalanul. Pénzes Henrietta többé nem nyerte vissza az eszméletét, s titkát is a sírba vitte: nem tudta megmondani, hogy ki volt az elkövető, vagy az elkövetők. Szülőfalujában, Magyarcsanádon, ezrek kísérték a minden élők utolsó útjára, a frissen ásott sírhoz, agyongyötört testének végső nyugvóhelyéhez.
Mindeközben a rendőrség hatalmas erőkkel nyomozott, s már az első nap látókörükbe került Kurai András, a 15 éves roma fiú, aki előző este a lánnyal és annak barátjával egy társaságban szórakozott, de a gyilkosság idején való tartózkodási helyéről alibit nem tudott szolgáltatni. A hosszú rendőrségi és ügyészségi vizsgálódás után idén februárban kezdődött Kurai András, becenevén Muki tárgyalása. A tényfeltárás során a tárgyalóteremben gyakran megrázó tanúvallomásoknak lehettünk fül- és szemtanúi, s egyre inkább bizonyosságot nyert, hogy Kurai András -- aki 15 és fél éves kora ellenére csak az ötödik osztályig jutott el, azt is levelező tagozaton végezte, valamint agresszív magatartásával tűnt ki társai közül -- a brutális cselekmény elkövetője. A vizsgálat során öt alkalommal vallott tettéről, amelyet a kihallgatások kezdete fázisában még tagadott, aztán pedig mindig más-más változatot adott elő, rengeteg ellentmondással. A vizsgálati fogság idején Muki, a babaarcú gyilkosnak becézett elkövető a zárkában többször is összetűzésbe került a társaival, ezért külön büntetést kapott. A tárgyalást egyébiránt, mint ezt korábban megírtuk, óriási sajtónyilvánosság kísérte, gyakran többen voltak a tárgyalóteremben a média képviselői, mint a tárgyalás résztvevői. Különben a bíró szinte kivétel nélkül engedélyezte Mukinak, hogy édesanyja, Juca mama, 10 perces beszélgetést folytasson vele, természetesen a büntetés-végrehajtási dolgozók jelenlétében.
Az elsőfokú ítélet idén július 16-án született meg, amikor a Csongrád Megyei Bíróság 14 év fegyházra ítélte Kurai Andrást. Az aljas indokból, különleges kegyetlenséggel elkövetett emberölés, erőszakos közösülés és kifosztás bűntettében találta bűnösnek a büntetőtanács. Az ügyész ezt követően szigorításért, a kirendelt védő pedig enyhítésért folyamodott. Másodfokon ezután a Szegedi Ítélőtábla előtt felelt Kurai András a tavaly elkövetett többrendbeli bűncselekményért. A Maráz Vilmosné tanácsvezető bíró büntetőtanácsa a büntetést súlyosbította: a kiskorúak esetében kiszabható legnagyobb büntetést szabta meg, azaz 15 év szabadságvesztésre ítélte a makói fiút. Mint azt a tanácsvezető bíró az ítélet indoklásában kifejtette, a vádlott, kiskorú Kurai András, a bűncselekményt olyannyira brutális módon, a sértett hihetetlen mértékű megalázásával követte el, hogy ezek után csak a legsúlyosabb büntetés kiszabása jöhetett szóba. Ezzel a jogerős ítélettel az ügy lezárult, fellebbezésnek nincs helye. A vádlott a fegyházba vonul, és ott tölti büntetését.
A vádlott egykedvűen vette tudomásul az ítéletet, csak a folyosón szorította ökölbe a kezét, amikor a rendőrök láncra verve elvezették, és azt mormogta: Ez nem lehet igaz! Juca mama, az anyja, sírva fakadt, és hangosan zokogott. A brutális gyilkosság áldozatának, Pénzes Henrietta 18 éves magyarcsanádi lánynak a szülei ezúttal nem jöttek el az ítélethirdetésre. (Az esőfokú ítéletet az édesapa végighallgatta.) Érdekes összecsengés volt egyébként a gyilkos édesanyjának és az áldozat édesapjának a véleményében: még mindig kételkednek -- mindketten -- abban, hogy a szörnyű bűncselekményt Muki egyedül követte el...

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..