home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Sírkertfelújítás és történelemóra
Cs. I.
2012.10.17.
LXVII. évf. 42. szám
Sírkertfelújítás és történelemóra

A csókai katolikus temető egyik legrégibb sírkertjében nyugszik a Borbély család három tagja, közöttük az iskolaalapító Otrokóczy Franciska is.

Az elmúlt 150 év alatt az építmény elveszítette stabilitását, ezért halaszthatatlanná vált a tatarozása. A helybeli Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület erre a célra tizenhatezer dinárt költött. A síremléket Csonti István, Vágó József és Csapó János, az egyesület Nemzeti történelmi és kulturális örökség szakosztályának három tagja az elmúlt egy hónapban 287 munkaórányi idő alatt önkéntesen felújította. 
A sírkert középső kőkeresztjén és a csókai Nagyiskola falán valaha álló emléktáblán a következő olvasható: Borbély Károlyné, szül. Otrokóczy Francziska, szül. 1814. október 6-án, megh. 1890. június 26-án.
A csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Nemzeti történelmi és kulturális örökség szakosztálya alkalmi tárlatot rendezett az aradi vértanúk emlékére. A megnyitón és az ifjúsági képzésen Macedóniából, Bulgáriából, Portugáliából, Lettországból és Szerbiából érkező mintegy 30 fiatal vett részt. 
Csonti István, a szakosztály vezetője történelemórát tartott, rövid áttekintést adva az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc jelentőségéről és eseményeiről, hosszabban részletezve az aradi vértanúk nemzeti hovatartozását. A vendégek nagy érdeklődéssel hallgatták az ismertetőt, és örömükre szolgált hogy a kiállított tárgyakat kézbe is vehették. Nagy tetszést aratott a korabeli gyalogsági tiszti kard, mely kézről kézre járt. A fiatalok megígérték, hogy a hazájukba való visszatérésük után az otthoniaknak is elmondják a Csókán látottakat és hallottakat.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..