home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Sikeresen pályáztak a törökbecsei és az óbecsei hagyományápolók
Zséli Ágnes
2022.05.17.
LXXVII. évf. 19. szám
Sikeresen pályáztak a törökbecsei és az óbecsei hagyományápolók

A törökbecsei hagyományápolókat 2,4 millió, míg az óbecsei Forrás Magyar Népművészeti és Kulturális Oktatóközpont tevékenységét 1,7 millió forintos keretösszeggel támogatja a Csoóri Sándor Alap. 

Ennek köszönhetően mind a bánáti, mind a bácskai településen számos rendezvényre, aktivitásra lehet majd számítani — emelte ki Cseszák Balázs, a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület Csalogató táncegyüttesének művészeti vezetője, az óbecsei Forrás Magyar Népművészeti és Kulturális Oktatóközpont elnöke.

— Az anyaországi alap a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület három pályázatára is jelentős összeget hagyott jóvá. 600 000 forintot népzenei oktatásra költhetnek, míg a Csalogató táncegyüttes munkájának támogatására 1,8 millió forint jut. Ebből félmilliót táncházakra, 1,3 millió forintot ruhatárbővítésre, oktatók és kísérő zenekarok tiszteletdíjára fordítanak.

Az anyaországi Csoóri Sándor Alap sokat segít a Kárpát-medencében működő együtteseknek, hagyományőrzőknek, aminek köszönhetően az idén Törökbecsén a népzenei oktatás és a táncházak mellett méltóképpen megünnepelhetik majd az egyesület fennállásának 30., valamint a három csoport közül a legidősebbeket felölelő Csalogató táncegyüttes sikeres működésének 20. évfordulóját. Júniusra tervezik az ünnepi műsort, melyet majd az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör táncosai is színesebbé tesznek. Ez nem az egyetlen közös fellépés lesz, hiszen a gyümölcsöző együttműködésnek köszönhetően a bácskai és a bánáti település hagyományőrzői az elmúlt időszakban már számos sikeres közös rendezvényt szerveztek.

Az óbecsei Forrás Magyar Népművészeti és Kulturális Oktatóközpontot 2016-ban alapították azzal a céllal, hogy Óbecsén, valamint más vajdasági településeken kulturális programokat szervezzenek.  

— Fő tevékenységünk a népzenei oktatás, fesztiválok, rendezvények, táborok, népmese- és kézművesműhelyek szervezése, de emellett a Hagyományok Háza Hálózat — Vajdaság partnereként több éve oktató jellegű óvodai, iskolai foglalkozásokat is sikerrel valósítunk meg — emelte ki Cseszák Balázs. — Második alkalommal pályáztunk sikerrel, 600 000 forintos támogatást nyertünk népzenei oktatásra, úgyszintén 600 000 forintot táncházak szervezésére, míg az egyesület berkeiben tevékenykedő Csermely ifjúsági zenekar működésére 500 000 forintot fordíthatunk. A Forrás Magyar Népművészeti és Kulturális Oktatóközpont keretében citera-, cimbalom- és hegedűoktatás is folyik, mellyel a hagyományos hangszerek népszerűsítéséhez szeretnénk hozzájárulni. Ugyanez a tervünk a táncházakkal is, melyeket úgyszintén tovább szeretnénk éltetni, hogy a népművészet világát elsősorban a fiatalokhoz hozzuk közelebb. Vajdaságban virágzóban van a néptáncmozgalom, de a táncházakkal nemcsak az ifiket szeretnénk megszólítani, hanem a család apraját-nagyját egyaránt, akik a tánc mellett kézműves-foglalkozásokban is részt vehetnek. Az ilyen jellegű összejövetelek a közösséget erősítik, amihez a Csoóri Sándor Alap is jelentősen hozzájárul.

A szerző és az óbecsei Forrás Magyar Népművészeti és Kulturális Oktatóközpont felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..