home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Segítettek, hogy segíteni tudjunk
Szilágyi Edit
2005.08.10.
LX. évf. 32. szám
Segítettek, hogy segíteni tudjunk

Vitathatatlan, hogy a gyermek a szemünk fénye. Annak boldogsága és főleg az egészsége igen fontos a gyermek, a szülő és az orvos számára egyaránt. Az orvos rendelkezésre áll, hogy segítsen. A kórt fel kell ismernie, ha lehet, minél előbb, nehogy egy napon valaki keserűen nyugtázza, hogy az...

Vitathatatlan, hogy a gyermek a szemünk fénye. Annak boldogsága és főleg az egészsége igen fontos a gyermek, a szülő és az orvos számára egyaránt. Az orvos rendelkezésre áll, hogy segítsen. A kórt fel kell ismernie, ha lehet, minél előbb, nehogy egy napon valaki keserűen nyugtázza, hogy az idő már megtette a magáét. Jobb a bajt megelőzni, ha lehet, de ha már létrejött, a lehető leggyorsabban kell orvosolni.
Egy orvos számára nagy szó, ha megfelelő felszereléssel rendelkezhet, ha akkor kérik a beavatkozását, amikor még valóban segíthet. A fentiek tudatában kerestük fel dr. Fendrik Ilonát az óbecsei gyermekgondozóban. Munkája mind fizikailag, mind szellemileg megerőltető, mert mindennap utazva érkezik a munkahelyére, és a pici babák síró üzenetében kell felismernie a kiváltó okokat. A szülő elmondja a panaszt, s a doktor dolga, hogy nevet adjon a kórnak. Szerinte hatalmas kihívás, ha egy beszélni, járni még nem tudó gyermeken kell segítenie.
Ha az óbecsei pediátriai osztályról szólhat, az arca felragyog, és úgy beszél az osztályán történő újdonságokról, mintha a világ legszebb ajándékát kapta volna meg. A legújabb hírekről szól: intézményük új készüléket kapott, ultrahangos diagnosztikára nyílt lehetőség. Rég várták már ez utóbbit, de a többi műszert is, melyekre egy rendesen felszerelt gyermekgondozóban igen nagy szükség van. Az ADF jóvoltából és az óbecsei önkormányzat segítségével hordozható gépet kaptak, két szondával, mondja boldogan. A gyerekek részére készült, de egyben az intézmény büszkesége is. Nemcsak a csípők ultrahangos vizsgálatát tudják elvégezni a drága műszer segítségével (ezért eddig más városba kellett vinni a kis beteget), hanem bizonyos belső szervek működését is ellenőrizhetik.
Van lélegeztető készülékük - sorolja tovább -, az is nélkülözhetetlen.
Inhalátort szintén kaptak. Nagy szükség van rá, köhögés esetén, mert az átmeneti időszakokban, nedves időben (ami nálunk most, a szeszélyes időjárás miatt folyamatosan jelen van) az asztmás gyerekek nagyon szenvednek. Kaptak gyerekgyógyászatra szánt EKG-készüléket (nem kell már a diagnózisért máshová menni, sorra várni), vérnyomásmérőt és sztetoszkópot is. Ez utóbbi rózsaszín, mondja nevetve, valóban gyermekeknek szánt pediátriai készülék. Büszke minderre, mert műszakilag végre jól felszereltnek tekinthető a gyermekeknek szánt rendelő. Ha a gyerekeknek bármire szükségük van, a műszerek rendelkezésre állnak, és ez lényeges a megelőzés meg a gyógykezelés szempontjából egyaránt.
Az állandó nincstelenségben, a régóta tartó áldatlan helyzetben jó hallani pozitív példát is. Jó tudni, hogy valahol valami végre úgy működik, ahogyan kell, hogy gyermekeink biztos kezekben vannak. Segítettek - mondja dr. Fendrik Ilona -, hogy segíthessünk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..