home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
SakkTesi Óbecsén is
Szilágyi Edit
2022.10.30.
LXXVII. évf. 43. szám
SakkTesi Óbecsén is

A Magyar Nemzeti Tanács nagy érdeklődést kiváltó, jó hangulatú egynapos akkreditált továbbképzést szervezett osztálytanítók részére SakkTesi címmel a Petőfi Sándor Általános Iskolában. A Sakktesi a Sakkjátszótér és Sakkpalota programok harmadik fejezete, a Polgár Judit módszer legújabb eleme.

A képzésre 57 osztálytanító jelentkezet be, 14 község 24 általános iskolájából.

A gyakorlatok helyszínét a sakktábla biztosítja, olyan innovatív mozgásfejlesztést kínálva, amely a diákok szintjét követi, és amely során élményszerűen és kreatívan élhetik meg a mozgáselemek elsajátítását. A cél, hogy a tanulók önmagukhoz képest fejlődjenek, és szinte észrevétlenül kihozzák önmagából a legjobb teljesítményt. A módszer célja a 4 és 10 év közötti gyermekek képességfejlesztése, amely révén kialakul és megerősödik a kritikus gondolkodás, a kommunikáció és a kreativitás, emellett lehetőséget nyújt az általános képességfejlesztésre, a logikus és kreatív gondolkodásra, a problémák megoldásának képességére. A Polgár Judit, (nemzetközi nagymester, a sakktörténet legjobb női játékosa) nevét viselő alapítvány égisze alatt szakértők és pedagógusok csapata egyedülálló módszert dolgozott ki, amely mind nagyobb teret hódít.

A megjelent résztvevőket Szűcs Budai Engelbert, a Petőfi Sándor Általános Iskola magyartanára és Jerasz Anikó a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke köszöntötte.

–Azt tartják a sakkról, hogy a sport mellett, egyben játék, tudomány és művészet is. Nevelő-fejlesztő ereje, személyiségfejlesztő hatása régóta ismert, jótékonyan hat a problémamegoldó gondolkodás fejlődésére. A sakk megtanít bennünket logikusan gondolkodni, előre látni, ötletesnek és merésznek lenni. Önuralomra, gyors helyzetértékelésre, döntésre nevel, erősíti a versenyszellemet és a versenytárs tiszteletére oktat – hangsúlyozta Jerasz Anikó, sikeres felkészülést, sok örömet és kalandot kívánva az új módszertan és elmélet megismeréséhez.

Farkas Andrea projektmenedzser elmondása szerint az elmúlt években a megmozdulásban a négy határon túli régióban, Felvidék, Kárpátalja, Erdély és Vajdaság területén közel 300 intézmény több mint 800 pedagógusa vett részt.

A program lehetőséget ad a választásra, a báboknak számbeli tulajdonsága van, de a gyerekek szuper erőket is adhatnak hozzájuk. Fejleszti a koncentrációt és a kudarctűrést is, ami manapság igen fontos. A játék végén megbeszélik az eredményt. A gyerekek nem ellenfelek, hanem partnerekké válnak.

A képzés aktív résztvevői Sándor Csilla Judit és Huszti Erika voltak.

A program Magyarország Kormánya, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával valósult meg.


Szűcs Budai Engelbert magyartanár

Huszti Erika, Farkas Andrea Sándor Csilla a képzés vezetői

Jerasz Anikó

A résztvevők egy része


Munka közben

Fényképezte: Szilágyi Edit

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..