home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Rongyosan az Isten előtt
Martinek Imre
2024.02.11.
LXXIX. évf. 6. szám
Rongyosan az Isten előtt

Egy szinte ismeretlen vértanú papról szóló könyv bemutatójának részesei lehettünk jégbontó havának első hétfőjén (február 5-én) Budapest belvárosában, az S4-ben, vagyis a Háló Közösségi és Kulturális Központban.

A kötet Györgypál Albert melencei származású (1914. június 28.) vértanú katolikus papnak állít emléket (pappá 1937. május 2-án szentelték, újmiséjét pedig négy nappal később mutatta be), aki harminchárom éves korában adta vissza lelkét a Teremtőnek. Nagyváradon 1947. július 19-én.

Történelmi adalékok

A Vörös Hadsereg 1944 szeptemberében vonult be Észak-Erdélybe, és nem sokkal később az ország irányítását is teljes ellenőrzése alá vonta. Nagyváradon, Berci atya szolgálattevő városában a nevezett esztendő novemberének tizenegyedik napján lépett hatályba a szovjet katonai adminisztráció. Kitárva ezzel a borzalmak kapuját, midőn — néhány hónapon keresztül — szinte kontroll nélkül ítélték el, zárták lágerekbe a korábbi politikai rendszer embereit vagy a fasiszta jelzővel megpecsételt személyeket. Györgypál Albertet — Berci atyát — 1944. december 15-én éjjel tartóztatták le, előrevetítve ezáltal későbbi fogvatartásának, illetve a számára kirótt büntetések és az embertelen túlkapásoktól egy cseppet sem mentes tettlegességek kegyetlenségének stílusát is. Hivatalosan a cikkei* miatt ítélték el, ám valójában a sikeres ifjúsági szolgálata szúrt szemet a kommunista hatóságnak.

*1943 januárjától a II. világháború keleti frontján a 2. magyar hadsereg 108. kórházvonatán teljesített tábori lelkészi szolgálatot. A Kijevből betegeket hazaszállító vonaton kísérte a sebesülteket, reményt és bátorságot öntött a fronton harcoló magyar katonákba, útközben eltemette az elhunytakat. Oroszországból hazatérve (1944. február 24-én szerelt le, és tért vissza az egyházmegyéjébe) ifjúsági lelkész, illetve a nagyváradi Szent László Menedékház papja lett. Emlékeit újságcikkekben összegezte (1943 márciusában három cikke jelent meg az Erdélyi Lapok váradi újságban), melyekben beszámolt az ukrán területeken tapasztalt szegénységről, a sztálini diktatúra szörnyűségeiről.

Noha a börtönből való szabadulása után Berci atya egészségi állapota rohamosan és visszafordíthatatlanul egyre inkább romlott, ő mégis visszatért a lelkipásztori életbe. Derűsen, miképpen tette azt korábban is. Tanácsokat, vigasztalást és bátorítást nyújtva minden rászorulónak. Létének legparányibb rezdülésével. Miképpen a Jó Pásztor, ő is ismerte övéit, azok pedig szerették őt, ragaszkodtak hozzája. Györgypál Albert halálának hírét Nagyvárad összes lélekharangja hirdette.

A felravatalozott lelkiatya reverendájából, sőt a hajából is sokan vágtak egy-egy darabkát ereklyének. A vértanúéletet élt fiatal papnak szinte az utolsó minutában megmentett földi maradványai ma a nagyvárad-olaszi Barátok temploma kriptájában nyugosznak. (Külső hivatkozások: a könyv 108., 122., 130. és 131. oldala, valamint a Wikipédia vonatkozó szócikke)

Györgypál Albert élete és életpéldája ma is origó. Igazodási pont. Lehet. Korosztályoktól ugyan függetlenül, ám leplezetlen határozottsággal kívánva megszólítani általa a követendő, hiteles példaképeket kereső fiatalokat. A (rég)múlt és a jövő közötti hajszálvékony mezsgyevonalon. Mindennemű kóros közösségi/társadalmi transzformációink és metamorfózisaink közepette. Pontosabban: mindezek dacára! Merthogy, miképpen az est folyamán többször is elhangzott, fizikai formátumban Berci atya sem volt több mint egy közönséges, mindennapi ember. Magyarán: egyszerű kisember, akinek sohasem voltak világmegváltó, divatos(abb) szóhasználattal élve szuperhős-ambíciói. Mindössze tette a dolgát. Hitbéli meggyőződésével és személyes példamutatásával vállalva a megszentelt élet és benne a választott hivatásának, a lelkipásztorságnak minden velejáróját.

A tartalmilag másfél száz oldalas könyv publikálását (készült a szegedi Lectum Kiadóban) a Szeged—Csanádi Egyházmegye Kateketikai Intézete támogatta. Kereskedelmi forgalomba viszont nem kerül. Helyette annak vételára adománnyá avanzsálódik, mely a Jövő a Fiataloknak Alapítvány működését segíti. A kötet és annak szerzője, dr. Serfőző Levente atya, a Szeged—Csanádi Egyházmegye oktatási helynöke Nagyvárad és Szeged állomáshelyek után érkeztek Budapestre. Az est moderátora Zsuffa Tünde írónő volt, Az Ég tartja a Földet (2020) regény szerzője, akinek tízrészes A reménység oszlopa című rádiójátékát (az 1938-beli eucharisztikus kongresszus emlékét méltatva) 2021 tavaszán sugározta a Kossuth rádió. Meghívott vendégként az alkalmi pódiumbeszélgetésben Berta Tibor katolikus püspök, dandártábornok, valamint Msgr. dr. Tóth Tamás katolikus pap, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára, több magyar és idegen nyelvű egyháztörténeti publikáció szerzője vett részt.

A megkezdett projektumnak/könyvbemutatónak — legalábbis emberi léptékű tervek szerint — hamarosan a déli végeken is lészen folytatása.  

Helyszíni fotóink a budapest-belvárosi könyvbemutatón készülhettek. Köszönjük a lehetőséget!

Fényképezte: Martinek Imre

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..