Ricsajos év vége
Dr. Csermák Zoltán
2021.11.15.
LXXVI. évf. 45. szám
Ricsajos év vége

Félidejéhez érkezett a délvidéki népművészeti oktatóprogram

Idén negyedik éve rendezik meg a Hagyományok Háza Hálózat Vajdaság komplex népművészeti foglalkozását a „Ricsajt”. Az eseménysorozat találkozóit december 19-éig hat helyszínen tartják.

A Ricsaj gyermek néptánc találkozónak – amit idén már 18. alkalommal szerveznek meg Óbecsén – célja a magyar népi kultúra népszerűsítése a fiatalok körében. Az eseményeken az ifjú nemzedék megismerheti ősei hagyományait, életmódját, behatóbban foglalkozhat kultúrájukkal, valamint elsajátíthatja a szűkebb pátriája dalait és táncait is.

„E célok mentén fogalmazódott meg a gondolat, hogy foglalkozásokkal is gazdagítsuk a rendezvényt – avat be a részletekbe Cseszák Balázs, a Hálózat munkatársa.”

Ebből az ötletből kiindulva, „Ricsaj, Találkozás a népművészettel” címmel évről-évre vajdasági néptáncoktatók, néptáncosok, zenészek, mesemondók és kézművesek tartanak bemutatókat, foglalkozásokat az óvodás, illetve iskolás gyerekek számára.

Az óbecsei központi rendezvény népművészeti foglalkozása az évek során kibővült, s számos újabb helyszín kapcsolódott be a kezdeményezésbe. Idén már hat településre látogatunk el, s a rendezvénysorozat időtartama is meghosszabbodott: októbertől-decemberig tart. Az ez évi programok összeállítása során a korábbinál lényegesen több vajdasági népművész kapcsolódott be a közös munkába. A gyerekek nagy örömére a mesemondók is ’elszaporodtak’, s három zenekar is színesíti a találkozókat. A pandémia kissé megkötötte a szervezők kezét, de optimisták vagyunk, és a Hálózat munkatársaival már a jövő évi folytatást tervezzük. Még több helyszínnel és még több résztvevővel számolunk, hiszen most kell elvetni a magot, hogy felnőtt korban már az egykori résztvevők tudják továbbadni a következő generációnak a hagyományok tiszteletét és a népi kultúra szeretetét.”

A bemutató-oktató jellegű találkozókat háromórásra, két korosztályra és helyszínre tervezik, s összesen félezer fiatal részvételére számítanak.

A kézműves foglalkozásokon az ifjú nemzedék a nemezelés, az agyagozás, a gyöngyfűzés és a gyertyaöntés fortélyait ismerheti meg, míg a másik csoportban népi játékokat tanulhatnak, népmeséket hallgathatnak, hangszerbemutatót és néptánc-foglalkozást tartanak számukra. Félidőben a két csapat helyet cserél.

A korábbi magyarittabéi és zentai „Ricsajok” november 13-án Szabadkán, egy hétre rá Óbecsén, december 12-én, Magyarcsernyén folytatódnak, a programsorozat advent utolsó vasárnapján Törökbecsén zárul.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Kárpát-medence rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..