home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Rendezők és színészek a középpontban     
Szerda Zsófia
2023.10.28.
LXXVIII. évf. 43. szám
Rendezők és színészek a középpontban     

Az Újvidéki Színház az idén ünnepli fennállásának 50. évét. A kerek jubileum ünnepléséhez csatlakozik most egy újabb kiváló kulturális program, pontosabban egy kiállítás és egy szakmai tanácskozás is, melyről Bancsi Ildikót, a tárlat egyik szerzőjét, szervezőjét kérdeztem.

Az előkészületek az Újvidéki Színház alapításának 50. évfordulója megünneplésére már a tavalyi év folyamán megkezdődtek, így a Vajdasági Színházmúzeum is aláírt egy együttműködési szerződést a színházzal, majd elkezdődött a tervezés, az ötletelés, a programpontokon való agyalás, miből is álljon konkrétan ez a megemlékezés, s így jutottak végül arra, hogy elkészül egy nagyobb méretű kiállítás, s emellett párhuzamosan folyik majd egy komolyabb hangvételű szakmai tanácskozás.

Ötven év anyagát egyszerre bemutatni szinte lehetetlen misszió, így a szerzőknek jól át kellett gondolniuk, mire fűzik fel, mi kerül a nézői szemek elé, s mi nem.


A Macskajáték társulata, elöl fekszik Vajda Tibor rendező  (Dormán László felvétele)

Bancsi Ildikó elmesélte, hogy az alap egy erős fényképes anyag, melyet különféle helyekről, különféle emberektől sikerült begyűjteniük.

— Az Újvidéki Színháznak természetesen van archívuma, s van a Vajdasági Színházmúzeumnak is, de magángyűjteményekből is szereztünk fotókat, ezért óriási köszönettel tartozunk több embernek is. Gavrilo Grujić hagyatéka sokat segített, de óriási segítségünkre volt Dormán László fotográfus is, valamint a kiállítás anyagát sokban gazdagította még Siflis Zoltán és Vicsek Károly is, hiszen videók is megjelennek az összeállításban. Siflis Zoltán a 30. évforduló alkalmából készített egy dokumentumfilmet az Újvidéki Színházról, ebből is láthatunk majd részleteket. A már említettek mellett az Újvidéki Rádió és Televízió, illetve a Pannon RTV is segített, hogy néhány előadásrészletet le tudjunk vetíteni. Ötven évet egy tárlaton belül bemutatni valóban lehetetlen, arról nem is beszélve, hogy már csak Baráth Ferenc plakátjai megérdemelnének egy külön kiállítást, itt most csak néhány plakát jelenik majd meg — mondta Ildikó.

Egy óriási anyagból kellett tehát válogatni, azt átnézni, s eldönteni, mi kerüljön be a kiállítás anyagába, és mi ne. Ildikó elmondta, azért volt ez különösen nehéz feladat, mert az archívumok hiányosak, így az ember nem feltétlenül tudja megvalósítani az elsődleges elképzelését.  

— A színház történetét jól ismerem, tudom, mikor voltak a fontos fordulópontok, milyen jelentős események határozták meg történelmét, melyeket mindenképp meg kell mutatni a kiállításon is. Igen ám, de nem mindenről lehet anyagot találni. Ezért egy kicsit meg volt kötve a kezünk. A másik gondunk, hogy ha találtunk is valamit, annak legnagyobb része nagyon rossz minőségű fotó vagy videó volt, melyet mégsem mutathatunk be egy színvonalas tárlaton. Itt kell nagyon ügyesnek lenni, hogy ezt áthidaljuk, s a nézőknek ne legyen hiányérzetük, és minden korról beszéljünk. Erre megy el a legtöbb idő, hiszen közben próbálunk megtalálni olyan embereket, akik kapcsolatban voltak a színházzal, és reménykedünk, hogy lapul náluk még néhány használható fénykép. A másik nehezítő tényező a vizualitás, azazhogy minden kép beleilleszkedjen egy koncepcióba, egy nagyobb egészbe, s kompakt legyen. 

A kiállításon arra keresték a választ, mi lehet az Újvidéki Színház egyediségének, sokszínűségének a titka, mi alakítja arculatát, és mi eredményezi azt, hogy mindig mozgásban van.

— Ezt a kérdéskört vizsgálva jutottunk el oda, hogy bizony a rendezők és a színészek voltak nagyon fontosak a színház életében, s alakították arculatát. A mindenkori vezetőség mindig szakavatott rendezőket bízott meg egy-egy előadással, ezáltal gazdagítva a színház repertoárját. A hazaiak mellett sok külföldi rendező is megfordult itt, több visszatérő (volt, aki több mint tízszer rendezett), és mindegyikük kiemelte, hogy nagyon szeretett a társulattal dolgozni. Ez a kezdetekkor is így volt, és most is. A kiállítás egyik fő szegmensét tehát a rendezők alkotják.

A másik fókusz pedig a színész. Az a rengeteg színész (több mint kétszáz), aki az Újvidéki Színház előadásaiban játszott. Az Újvidéki Színháznak megalakulásakor még nem volt társulata és székhelye, csak egy végzése, hogy elkezdheti a munkát. Az Újvidéki Rádió Drámatársulata s a szabadkai Népszínház színészei játszottak a kezdeti időszakban. Állandó jelleggel csak 1977-től alkalmaztak művészeket. Az Újvidéki Színháznak minden időben jó volt a kapcsolata más intézményekkel, több együttműködés is ennek köszönhető, így például az újvidéki akadémiával való is, mely majdnem egy időben alakult a színházzal, ezért már a diákoknak is lehetőségük nyílik profi színházban játszani, és ezáltal gazdagítják ők is a darabokat.

Az Újvidéki Színház 1974 januárjában mutatta be első előadását, ám korábban „született” meg maga a színház, konkrétan 1973-ban, amikor is aláírták a végzést annak létezéséről, ezért fújhatunk el az idén immár ötven gyertyát a születésnapi tortáján. A kiállítást Vajda Tibor is megnyitja, aki az Újvidéki Színház első előadását, a Macskajátékot rendezte, s a színház igazgatója, Urbán András is szólni fog a nézőkhöz. A megnyitó október 27-én, 18 órakor lesz az Újvidéki Színházban. A tárlat az intézmény több terében kap helyet, nem csak az előcsarnokban, így a születésnapos otthonát is be lehet majd járni. A szakmai tanácskozás október 27-étől 29-éig tart, neves hazai és magyarországi színházi szakemberek veszik majd górcső alá az Újvidéki Színházat.

— Ez a kiállítás egy együttműködés keretében valósult meg, két társszerzője is van, a Vajdasági Színházmúzeum mellett az Újvidéki Színház és az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Kara. A szerzőtársaim pedig dr. Szilágyi Mária és dr. Anica Draganić a műszaki karról. Nagy segítségünkre van Bojan Jovanović tervezőgrafikus is, s örülök, hogy egy ennyire jó csapat állt össze, támogatjuk egymást, máshogy nem is lehetne egy ilyen kiállítást létrehozni. Intézmények fogtak össze, és emberek. A színház mostani és régi munkatársai. Hajdu Ibolya, Ábrahám Irén, Vajda Tibor nagy segítségünkre volt egy-egy fénykép azonosításakor. A múzeum önerőből nem tudta volna megvalósítani ezt a programot, így mindenképp szeretném kiemelni a támogatóinkat, megköszönve nekik a segítséget. Már az év elején pályáztunk, több helyre is, a szerbiai művelődési minisztériumnál elnyertünk egy szép összeget, emellett az alapítónk, a Tartományi Művelődési, Tájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság és a Magyar Nemzeti Tanács is támogatott bennünket. A szakmai tanácskozásra pedig Újvidék Város Közigazgatási Hivatalának Művelődési Titkársága által kiírt pályázatán nyertünk támogatást — zárta sorait Bancsi Ildikó.

A szervezők tehát mindenkit szeretettel várnak az említett kiállításra és a szakmai tanácskozásra, melynek pontos programja később lesz elérhető.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..