home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Régi idők mozija
(—)
2014.10.22.
LXIX. évf. 43. szám

A múlt héten a rossz emlékű múlt kísértete járta be Szerbiát. Az egész a botrányba fulladt szerb—albán-labdarúgómérkőzéssel kezdődött, majd folytatódott az ezt követő diplomáciai adok-kapokkal, végül pedig Putyin orosz elnök belgrádi látogatása (erről bővebben a Szorító rovatunkban olvashat) tette egyértelművé, hogy a figyelem a súlyos gazdasági nehézségekről a nagypolitikai csatározások színterére helyeződött át. A fizetés- és a nyugdíjcsökkentés november 1-jétől lép életbe.

A jól fizetett tanácsadók egy része megússza a fizetéscsökkentést?

A belgrádi Politika napilap írta meg, hogy Szerbiában igencsak kifizetődik tanácsadónak lenni. A minisztériumokban átlagosan 67 000, a különféle ügynökségekben dolgozó tanácsadók 109 000, a közvállalatokban tevékenykedők pedig 169 000 dinárt keresnek havonta. Ebből is látható, hogy nagyjából ugyanazt a munkát igencsak eltérően díjazzák. Csakhogy Kori Udovički önkormányzati és államigazgatási miniszter azt mondta, hogy a készülő fizetési osztályok nem fognak vonatkozni a közvállalatokra, csupán az államigazgatásra. Zorana Mihajlović kormányalelnök minderre meglehetősen indulatosan reagált. Szerinte ugyanis ha az új fizetési osztályok valóban nem fogják érinteni a közvállalatokat, az egésznek nem lesz semmi értelme.

Mi csak azt találgatjuk, hogy a konfliktus hátterében vajon nem tanácsadók közötti érdekellentét áll-e... (Politika)

Botrány a focimeccsen

Botrányba fulladt a Belgrádban megtartott szerb—albán-labdarúgómérkőzés, miután a pálya fölé egy drón repült, melynek zászlaján egyebek között egy Nagy-Albánia-térkép is látható volt. Ezután a két csapat között verekedés tört ki, sőt huligánok is berohantak a pályára. Mindennek következtében pedig a mérkőzés 42. percében lefújták a meccset. A sajtóban olyan hírek is megjelentek, hogy a szerb rendőrség letartóztatta Edi Rama albán kormányfő testvérét, akit a drón irányításával gyanúsítottak. Olsi Ramát a hatóságok nem sokkal később elengedték, úgyhogy elhagyhatta a szerb fővárost. A lefújt mérkőzés után több vajdasági településen is albán pékségeket rongáltak meg, s a két ország közötti diplomáciai feszültség is meglehetősen kiéleződött. Továbbra is kérdéses, hogy az albán miniszterelnök október 22-ére tervezett belgrádi látogatására sor fog-e kerülni. (Beta, B92)

Nagy-Albánia egy rémálom!

Nagy-Albánia egy rémálom, és mindent megteszünk, hogy ne váljon valóra — írta hivatalos Twitter-oldalán Aleksandar Vučić szerb kormányfő. (Večernje novosti)

Rekordot döntött a dinár

Hétfőn újabb negatív rekordot döntött a dinár euróhoz viszonyított árfolyama. A hónapok óta állandó leértékeléssel küszködő szerb nemzeti fizetőeszköz vészesen megközelítette a 120-as lélektani határt. Hétfőn egy euróért 119,5510 dinárt kellett adni. (Beta)

Szerbia nem fog csődbe menni!

Igencsak ingerülten nyilatkozott Branko Drčelić, az államadósságért felelős intézmény igazgatója. Szerinte a szerb állam nem fog csődbe menni, s minden kötelességének eleget fog tenni. „Úgy vélem, hogy végső ideje felhagyni azokkal a spekulációkkal, amelyek Szerbia csődjével számolnak. Kormányunk mindent megtesz azért, hogy ez ne következzen be.” (Magazin Biznis)

Luxus lett a hús és a fűtés

Szerbiában jelenleg hivatalosan 610 000 szegény él. Az ország lakosságának további 24 százalékát fenyegeti a teljes elszegényedés. A legújabb felmérések szerint a népesség kétharmada még egy egyhetes üdülést sem engedhet meg magának. A statisztikai adatok szerint az ország minden harmadik lakosának nem telik húsra. Luxusnak számít a fűtés is. (Euroaktiv.rs)

Novembertől fizetés- és nyugdíjcsökkentés

November 1-jétől minden 25 000 dinár feletti fizetést tíz százalékkal csökkentenek. Ez a teljes összegre fog vonatkozni, tehát nem csak a 25 000 dinár feletti részre. További csökkentéssel kell számolni amiatt is, hogy módosították a holtmunka elszámolását. Eddig minden munkaév után 0,4 százalékos emelés járt, ezentúl azonban csak a legutóbbi munkaadónál eltöltött időszakot veszik figyelembe, az összes többi, tehát az előző munkahelyeken szerzett munkaévek után már nem jár semmi. Munkahelyváltáskor tehát akár az is előfordulhat, hogy a tíz százalékos csökkentésen kívül például egy húszéves holtmunka esetén további 8,8 százalékos levonással is kell számolni. A 26 000 és a 40 000 dinár közötti nyugdíjat a 25 000-es határ felett 22 százalékkal, a 40 000 dinár felettit pedig 25 százalékkal fogják mérsékelni. (Blic)

 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..