home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Red Bull
DÉVAVÁRI D. Zoltán
2007.12.05.
LXII. évf. 49. szám

Másfél hónapja egy budapesti értelmiségi társaságban jó pár pohárnyi sör elfogyasztása után felmerült az ominózus 2004. december 5-i népszavazás. A társaságban vegyesen voltak mindegyik politikai táborból valók. A téma - írd és mondd - körülbelül két percre volt aktuális, a konklúziója leírható a ,,...

Másfél hónapja egy budapesti értelmiségi társaságban jó pár pohárnyi sör elfogyasztása után felmerült az ominózus 2004. december 5-i népszavazás. A társaságban vegyesen voltak mindegyik politikai táborból valók. A téma - írd és mondd - körülbelül két percre volt aktuális, a konklúziója leírható a ,,hát így jártunk” gondolatsorral. Az egész teljesen véletlenül merült fel, mégpedig a Red Bull kapcsán, mivelhogy a jelenlévők csodálkozásuknak adtak hangot, hogy olyat Szerbiában is lehet kapni. Mint arról alkalom volt meggyőződni, a világképükben egyfajta uniqum-ként élnek a határok meghúzása miatt az azokon kívül rekedt nemzettársak, akik ugye minden bizonnyal azzal töltik napjaikat, hogy eljárnak a templomba, imádkoznak, dalárdákba tömörülnek, kézimunkáznak meg táncolnak, kérges kézzel népviseletben művelik a földet, rettenetes nyomorban és szellemi elmaradottságban, bablevesen és erdélyi szármán élnek olyan vidéken, ahová a XXI. század technikája nyilvánvalóan, sőt bizonyára nem jutott még el. (Hogy ebben mennyire játszottak közre a 90-es évek etno hatására készült televíziós határon túliak riportjai, megítélni nem tudom, de bizonyára hozzájárultak. Hát így jártunk már megint - ebben is.) Eddig tartott a téma, jóval tovább azonban annak ecsetelése, hogy a kívülálló hogyan is látja a mi világunkat, ahová nem is nagyon tette be a lábát, legjobb esetben egy esküvőn vagy egy füstös kocsmában lehet jót trianonozni a folklórnak csúfolt mulatozás jegyében, mert hát borzasztó mindez... Aztán a cunami áldozatainak is lehet adományokat gyűjteni, és valahol a legvégén ott kullog a lelkiismeret is, de erről valóban jobb nem - és különben sem illik - beszélni.
Mindezek után végül is nem tudom, hogy hogyan élünk valójában, bár azt tapasztaltam, hogy Red Bullt itt is lehet venni, még a legeldugottabb faluban is, meg már e tájat is elérte a hipermarketek szelleme: akármerre nézek, mindenütt csak úgy épülnek, Szabadkán már lassan több van belőlük, mint Szegeden. Bár a vásárlóerő még nem vetekedik ugyan a pestivel, azért a hiteleknek hála az emberek itt is költekeznek rendesen.
December ötödike óta elmúlt három év, s láss csodát: nemrégiben bejelentették, hogy nyitva a kapu a szakképzett román munkavállalók előtt, jöjjenek hát bátran! Bejárónőkre mindig szükség van - így kommentálták a hírt, legalábbis akkor és ott abban a pesti társaságban. Mintha ugyanez lett volna az érv három évvel ezelőtt is, bár igaz, akkor fordított előjellel, mert valakik eleszik itt a kenyeret, de hát végül is sokat változott azóta a világ: dübörög a gazdaság, más idők más szelei fújnak, meg különben is meg kell újulni: az érzelmi sebeken túl kell tenni magunkat, nem kell azokat feltépni... Nagyjából erre a végkövetkeztetésre jutott ott a társaságban mindenki - s valóban örvendetes -, mert hát végül is miért szépítenénk a dolgot, valóban így jártunk. Elismerem, van ebben bölcsesség és racionalitás is, ha nem is a székely ember cinikus humorával fűszerezett, hanem amolyan valódi kapitalista és éleslátó, de hát istenem, ilyen világot élünk! Jobb résen lenni, mert különben ismét úgy járunk, ahogy jártunk.
A téma verte por elült, most már minden rendben, most már szabadon jöhetnek az erdélyi munkavállalók, meg a Felvidékről is, nincs semmi gond: a határok valóban légiesedtek, most már senki sem veszi el a kenyeret - még a bejárónő sem. Előbb vagy utóbb minálunk is rendeződni fog minden, hiszen nagybetűkkel le is írták: az életkörülményeink immáron sokkal kiszámíthatóbbak. Valóban azok, valóban minden sokkal kiszámíthatóbb, mint 2004-ben - hozzáteszem: Red Bullt is lehet (még mindig) kapni.
Hogy Schengen sorompót vagy éppen új lehetőséget jelent-e - legalábbis így kommunikáltak egy időben, bár minden bizonnyal én értettem félre -, ez még kérdés. Várjuk ki a végét! November elején már máshogy írt a Népszabadság is: a határok átjárhatóságának nehezebbé válásáról cikkezett. Vízumkönnyítés ide vagy oda, a 35 eurós költség zusammen minden bizonnyal lesz vagy 150 is, s nem fogja mindenki megkapni egy évre, automatikusan meg biztosan nem: széles rétegek fognak januárban pofára esni. Magyarán: vízum nélkül maradni. Itt kanyarodtunk vissza az eredeti témához: a kettős állampolgárságéhoz. A sebeket feltépni valóban nem érdemes, de bizonnyal ez az egyedüli járható út - mármint a magyar állampolgárság elnyeréséé -, az egyetlen, amely ezt a kérdést (a határátlépés kérdését) rendezni tudja, nemzeti vízum ide vagy oda. Szigorúan siránkozás nélkül, szigorúan a kapitalizmus oldaláról nézve. Érzelgősséget teljesen mellőzve. (Az most nem segít rajtunk, hogy Szerbia Európában az utolsó pária, s amilyen tempóban Belgrád a kérdést megoldani igyekszik, a dolgok jelenlegi állása szerint beletelik még egy fél évtizedbe is a fehér Schengen.) Mindenki jól jár. Legfőképpen az, aki megkapja. De az is, aki adja. Fair accomply. Üzlet. Mert e kérdés végül is - lássuk be - elsősorban erről szól. És bízzunk benne, hogy nemsokára a Székesfőváros fiatal értelmiségi köre sem lepődik meg azon, hogy bizony Újvidéken, Szabadkán, de még Csantavéren, sőt Horgoson a sarki boltban is lehet Red Bullt kapni. Legutoljára ott vettem. Várjuk hát őket szeretettel, határokon átszárnyaló nedűvel a kezünkben.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..