home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Ragadozó madarak és emberek
Sinkovics Eleonóra
2024.03.01.
LXXIX. évf. 9. szám
Ragadozó madarak és emberek

Most azok figyeljenek, akik nem tartanak a madaraktól. Különösen azoktól, amelyek füttyszóra az alkaron pihennek meg. Egyedülálló a solymászat mint sport és mint szolgáltatás, de azért találhatunk egy-két embert, akitől nem idegen. Petrovity Ádám egyetemista hosszú órákat szán a madarak idomítására, nagy szakértelemmel és kitartással vágott bele ebbe az extrémnek mondható foglalkozásba. Segítségére van ebben az édesapja, Petrovity Tibor.

* Leginkább egy bizonyos faj iránt érdeklődsz. Mit kell tudni ezekről a madarakról, a Harris-álölyvökről? Mitől különlegesek?

— Magyarul sokféleképpen emlegetik őket, leginkább Harris-álölyvnek. Ez egy olyan faj, amelyik biológiailag sem a héják, sem pedig az ölyvök közé nem sorolható. Dél-Amerikából és Közép-Amerikából származik, az Argentínától Chiléig húzódó területen fordul elő. Jellegzetesen kaktuszok tetején fészkel, ezért vastag bőr borítja a talpát. Családokban él, egy a kevés faj közül, amelyik csoportosan vadászik. Alacsony röptű és viszonylag lassú, ezért is vadászik falkában.


Petrovity Ádám (Faragó Szabolcs felvételei)

* Ti mennyi madarat röptettek?

— Jelenleg öt madarunk van, ezek mind Harris-álölyvök. Három hím van, és két tojó, de most csak hárommal dolgozunk.

* Hány hónapos kortól lehet elkezdeni a kiképzésüket?

— Éppen ez benne a meglepő, hogy két hónapos kortól. Náluk ugyanis már ilyen idősen teljesen ki van fejlődve a tollazat, habár néhány helyen még pihés, és a farktolluk is rövidebb, de ilyenkor már röpképesek. A tréninget a kesztyűre szoktatással kezdjük. Kesztyűn etetjük őket, mert fontos, hogy összebarátkozzunk, de a leglényegesebb, hogy meglegyen a kölcsönös bizalom.


Petrovity Tibor

* Létezik egyáltalán olyan, hogy madarászközösség? Hogyan lehet oda bekerülni?

— Van Szerbiában solymászszövetség. Teszünk solymászvizsgát, igény szerint akár vadászvizsgát is. Az utóbbi nekünk nincs, mivel mi csak biológiai védelemmel foglalkozunk.

* Biológiai védelem? Ez pontosan mit takar?

— Azt, hogy a nemkívánatos madarakat, legyenek azok galambok vagy varjak, elriasztjuk. Mi csak kihasználjuk a természet törvényeit, így óvjuk meg az építményeket a madárpiszoktól. A „kártékony” madarak genetikai berögződése a menekülés, tehát ha ragadozót észlelnek, nem fognak letelepedni azon a helyen. Nem vadásszuk le őket, csak elkergetjük.

* Vannak esetenként olyan példányok, amelyek kevésbé fogékonyak a kiképzések alatt?

— Ezek az álölyvök nagyon intelligens ragadozó madarak. Azért is foglalkozunk éppen velük, mert minden esetben taníthatóak.

* Nem tartasz attól, hogy olyan helyen csípnek vagy karmolnak meg, ahol nincs rajtad védőfelszerelés?

— Félni nem félek, viszont volt már rá példa, hogy egy kicsit durvábban megszorították a kesztyűt, vagy bőrös felületre landoltak. Nem okozhatnak nagy kárt, hiszen nem támadják meg az embert. Mert mint minden ragadozó madár, ők is tartanak tőlünk.

(Forrás: MTTK — Newsroom Communicator)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..