home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Precízen átgondolt konyhatervezés
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2023.09.06.
LXXVIII. évf. 35. szám
Precízen átgondolt konyhatervezés

A konyha kialakítása nem kis odafigyelést igényel. Amikor ennek a helyiségnek a berendezésére, illetve átalakítására adjuk a fejünket, jól átgondolt tervezésre van szükség ahhoz, hogy minden megfelelően működjön.

Amikor konyhát tervezünk, mindenkinek elsősorban a dizájn jut eszébe. Amit leginkább fontosnak tartanak, az az anyag: a többség fehér, magasfényű vagy MDF (medijapan) anyagú bútort szeretne. Mindezek nagyon lényeges kérdések, de ami a legfontosabb egy konyha tervezésénél, hogy melyik munkafelület pontosan hova kerül. Átalakításkor először is feltérképezzük, hogy hol van a vízvezeték, a szennyvízlefolyó, az elektromos kiállások és a páraelszívó helye. Sokszor azonban ezeknek a praktikus elhelyezésére nem igazán gondoltak. Régen a szakember mindent beszerelt oda, ahova éppen akkor jónak látta, mindenféle alaposabb átgondoltság nélkül, és a megrendelők többségének ez meg is felelt. Nem zavarta őket, hogy minden funkció összevissza van, és így a főzés folyamata mivel jár. A felújítás első lépése tehát a vízvezeték, az elektromosság, illetve a páraelszívó helyének minél fájdalommentesebb módosítása, hogy az megkönnyítse a későbbi munkát.

Mivel ez a helyiség a mindennapok talán legfontosabb helyszíne, ne a dizájn legyen a prioritás, hanem az, hogy miként tudunk ott kényelmesen dolgozni, illetve hogy a berendezés illeszkedjen a napi életritmusunkhoz. Az is fontos kérdés, hogy hány tagú a család. Máshogyan kell berendezni egy két- vagy egy négy-öt tagú család konyháját, és szintén másként egy idősebb, illetve egy fiatalabb házaspárét. Azt is át kell gondolnunk, hogy mindennap főzünk-e, vagy csak időnként, hétvégente.

Az igazi tervezés csak azután kezdődhet, hogy kikristályosodott, elfér-e a hűtőszekrény, vagy annak máshol lesz a helye; szeretnénk-e a mosogatótálca mellett mosogatógépet is; több elektromos gépet használnánk-e, és azokat elrejtenénk a szekrényekben, vagy elöl maradhatnak; legyen-e konyhasziget, esetleg az étkezőasztal is elegendő; milyen alakban felelne meg leginkább a konyha berendezése (U, L vagy kétsoros). Ekkor már a berendezések sorrendjét is fel lehet állítani a praktikusságot követve. Miután mindezzel megvagyunk, akkor lehet beszélni a stílusról, színvilágról, lámpaelhelyezésről és az elektromos kiállások szükségességéről is.

Minden helyzet és igény más, így jó eséllyel nem készül két tökéletesen egyforma konyha. És természetesen mást igényel egy kis alapterületű, praktikus konyha berendezésének megtervezése, mint egy nagyobbé. Amikor kisebb alapterületről beszélünk, akkor minden ötletet alaposan meg kell fontolni, hogy a tárolásra és az étkezésre is maradjon helyünk. Mindezek figyelembevételével egy élhető helyiséget hozhatunk létre, mely hosszú távon is működőképes lesz.

A praktikusság szempontjából jól megtervezett, kialakított konyha később meghálálja, hogy előzőleg több energiát fektettünk bele, ezáltal a végeredménnyel minden bizonnyal hosszú időn át leszünk elégedettek.

A szerző látványtervei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..