home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Pirográfia, az égetett alkotás
Szakáll Laura
2022.08.30.
LXXVII. évf. 34. szám
Pirográfia, az égetett alkotás

A zentai Szorcsik Lívia néhány éve ismerkedett meg a pirográfiával. Az interneten véletlenül talált rá egy faégetést bemutató videóra, és felkeltette az érdeklődését. Úgy döntött, ő is kipróbálja. Kezdetben nem voltak megfelelő eszközei, így cinezőpákával alkotta meg az első munkáját. Azt mondja, különleges sercegése van annak, amikor a forró eszköz égeti a fafelületet. Ennek hatására választotta a pirográfiát hobbijául. Főleg falitáblákat, -képeket készít, és minden egyes munka új kihívás számára.

— Érdekes módon ez az első hobbim, pedig negyvennyolc éves vagyok. Rajzolni, színezni mindig szerettem, már gyerekkoromban is rengeteget festettem. Ez valójában hasonlít ahhoz, amikor a kifestőkönyvben színezünk — mesélte.

* Hogyan születtek meg az első alkotásai?

— Megrendeltem a pirográfpákát, találtam itthon néhány fadarabot, és elkezdtem. Bármilyen fára lehet égetni, de természetesen előbb meg kell munkálni. Le kell csiszolni, hogy minél simább legyen a felület. Az első darabok nem sikerültek annyira jól, de aztán következett a gyakorlás. A kezem alatt alakulnak ki a formák, sikerül kirajzolni valamit, amiből már látszik, hogy konkrétan mi lesz, és ez sikerélmény. A sok gyakorlás meghozta az eredményét. Egyelőre táblákkal foglalkozom. Rámásolom a mintát a fára, majd beleégetem. Ezek mind kézi munkák, két ugyanolyat nem tudok készíteni. Ha elterjedtebb lenne, akkor valószínűleg lehetne ebből egy kis üzletet indítani, de nálunk sokan nem ismerik ezt a technikát. Olyan embereknek való, akik ezt értékelik.

* Kapott-e már különleges rendeléseket?

— Volt egy megrendelésem Szabadkáról, az volt eddig a legnagyobb kép, melyet készítettem, 60 x 50 centiméteres táblán egy vágtató lovat ábrázolt. Kértek már tőlem olyat is, hogy macskák képét égessem a fára. Az úgyszólván szőrözési technikával készül, mely óriási gyakorlást és türelmet igényel, és más szerszámokat. Ez nem az én műfajom, így maradtam a hagyományos módszereknél. Egy néptáncoslánynak alkottam meg az ősi magyar motívummal díszített hajfonatkorongot, ez szintén érdekes kérés volt. Egyébként bármilyen motívumot elkészítek a megrendelő kívánsága alapján. A fiatalok nagyon szeretik a rajzfilmfigurákat. Ezeket külön kihívásként élem meg, mert hasonlóak, mint a fényképek. Amit még nagyon kedvelnek, azok a szövegek, idézetek, melyeket lehet születésnapra, nőnapra vagy más alkalomra ajándékozni. Legénybúcsúra is készítettem már képet. A kedvenceim az állatfigurák, melyek aprólékos munkát igényelnek. Például a skorpió. Mindig az új dolgokat szeretem. Látom, hogyan alakul a kép, illetve azt is, hogy sikerülni fog, meg tudom csinálni, és ez nagyon jó élmény, kikapcsolódás számomra.

* Milyen fajta fával dolgozik a legszívesebben?

— Főleg nyárfa lemezre szoktam dolgozni, az puhább, másként, nagyobb hőfokon lehet rá égetni, és sötétebb lesz. A nyírfa keményebb, azon halványabb az égetés, viszont van egy nagyon szép mintázata.

* Hogyan készül el egy égetett kép az ötlettől a megvalósításig?

— A képet először ki kell nyomtatni, indigóval rávinni a fára, majd beleégetni. Amikor elkészül egy tábla, lelakkozom. Nem használok festéket, a természetesség híve vagyok. Az akasztókat is természetes anyagú spárgából készítem. Kisebb és nagyobb méretű fával is dolgozom, de a megszokott a közepes, 20 x 25 centiméteres felület. Arra ráfér egy jól mutató kép. Hulladékfából is létrehoztam már kisebb tájképeket. Nagyobb méretűeket rendelésre csinálok, mert ezeknek megfelelő háttér szükséges, hogy kerete legyen a fának. Ami az eszközöket illeti, az első a fa mint alapanyag, aztán a csiszolópapír, mellyel szép tisztára, simára lehet munkálni a felületet. Továbbá pirográfégető vagy gravírozópálca is szükséges. Ez olyan, mint egy ceruza, vastagabb fogóval és különböző, cserélhető fejekkel, melyeknek a használata attól függ, hogy vastagabban kell-e égetni, vagy halványabban. Amikor a munka elkészült, színtelen csónaklakkal védem a felületet. Olcsón hozzá lehet jutni az alapanyagokhoz, ez a hobbi csak időt kér, mást nem. Többórás munkafolyamat, mire elkészül egy tábla, de olyan alkotások is vannak, amelyekhez több nap szükséges. Amikor meglátok egy képet, mely tetszik, akkor már el is képzelem, hogyan fog majd mutatni a fán. Magyarországi csoportokat is követek a közösségi oldalon. Ott portrékat is készítenek, nagyon sok ötletet látok. Ez természetesen engem is ösztönöz, hogy kiderüljön, meddig tudok fejlődni. Sok a kihívás ebben a hobbiban. Amit nehézségként élek meg, az az, hogy nálunk nem könnyű beszerezni a megfelelő szerszámokat. Most például egy jobb, erősebb égetőtollat szeretnék, mert a meglévő elhasználódott.

* Milyen további tervei vannak?

— Most, hogy a járványhelyzet elmúlt, kézművesrendezvényekre, vásárokra szeretnék eljutni, hogy az emberek lássák a munkáimat. Ahhoz viszont több képet kell készítenem, hogy legyen raktáron, legyen miből választaniuk az érdeklődőknek. Minden kép külön kihívás, de ha még visszajelzést is kap az ember, akkor örömmel fog hozzá a következő munkához.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..