home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Pikáns paprikák pártfogóinak
Sörös Vince
2024.04.23.
LXXIX. évf. 16. szám
Pikáns paprikák pártfogóinak

Amikor a zentai vásártéren sétáltam, ahol nagyban zajlott a 21. Birkanyíró és Birkapörköltfőző Fesztivál, odavonzotta a tekintetemet egy élénk színekkel díszített stand. A bódét citromsárga és narancssárga csíkok ékesítették, ezeken mindenféle csilipaprika volt látható a nevével együtt, középen pedig a Virág Chili felirat. Ez a figyelemfelkeltő dizájn és az asztalon lévő befőttesüvegek cifra sokasága arra ösztönzött, hogy beszédbe elegyedjek a pult mögött álló úrral, a bácskossuthfalvi Varga Csabával, aki 2016 óta foglalkozik csilipaprikával.

Különböző termékeket állít elő, például csatnikat (dél-ázsiai eredetű, fűszeres szószféleség), krémeket, szószokat, melyek mind csilipaprikával és egyéb alapanyagokkal készülnek. Kiderült, hogy csatniból van gyümölcsös és zöldségfélés, valamint szilvás, paradicsomos, hokkaidó tökös, és szinte minden a saját kertjéből való. Csaba pultján fellelhető volt egy csípős tészta is, mely (magyarul) a gyufa nevet viseli.

Savanyúságai közül a szeletelt jalapeñót emelte ki, szószai közül pedig a mézzel készült Honeycuét, mely az amerikai barbecue füstös ízével hódít. Egyedülálló termékükkel, a scotch bonnettel is büszkélkedhet, mely egy jamaicai csilipaprikának a szósza, viszont az egyedi pikáns íz elérése érdekében citromlevet és mézet is ad hozzá. Új információ volt számomra, hogy a magokat Spanyolországból szerzik be.

A csatnik 220 milliliteres kiszerelésben kerülnek forgalomba, a szószokat 100 — kivéve egy édes-savanyú szószt, melyet 200 — milliliteres csomagolásban, a savanyúságot 720 milliliteres üvegekben kínálja. Az őrlemények 5 grammos kiszerelésben kaphatóak. Az árak 350 és 650 dinár között alakulnak.

Ahhoz, hogy a magból ilyen szép csomagolású, értékesítésre alkalmas termék legyen, Csaba és felesége egész éves munkája szükséges. A palánták beltérben, speciális lámpák alatt erősödnek, fűtött asztalokon, mivel elég magas hőfokot igényelnek ahhoz, hogy kicsírázzanak, és ki lehessen őket vinni a melegágyba, hogy megszokják a napfényt. A szabad ég alá csak ezután kerülnek. 

A szüret után a termés egy bizonyos részét szárítják, a másik részét pedig kifőzik. Ez akkor történik, amikor a kertben már nincs annyi munka, mivel ekkor van rá idejük.

Örömömre szolgált, hogy ennyi mindent megtudhattam a csilipaprika csípős világáról Virág Csabától, aki amellett, hogy szakembere e növény termesztésének és feldolgozásának, kiváló kereskedő is.

Fényképezte: Sörös Vince

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..