home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Pásztori szeretettel buzdítunk
2008.05.07.
LXIII. évf. 19. szám

Kedves Hívek! A Szentlélek erejében bízva fordulunk hozzátok a köztársasági, tartományi és helyhatósági választások alkalmából, amelyre ez év május 11-én kerül sor. A Gergely naptár szerint ez a nap pünkösd ünnepe is, amikor az első egyház nyilvánosan kezdte hirdetni Krisztus örömhírét. A Szentlélek...

Kedves Hívek! A Szentlélek erejében bízva fordulunk hozzátok a köztársasági, tartományi és helyhatósági választások alkalmából, amelyre ez év május 11-én kerül sor. A Gergely naptár szerint ez a nap pünkösd ünnepe is, amikor az első egyház nyilvánosan kezdte hirdetni Krisztus örömhírét. A Szentlélek kiáradása képessé tesz minden hívőt arra, hogy a Feltámadt Krisztus küldetését teljesítse. Egy ember sem ülhet ölbe tett kézzel, aki megtapasztalta Isten jóságát és kegyelmét, hanem ezt az örömet és tapasztalatot másoknak is át kell adnia.
Minden hívő számára nagy megtiszteltetés tanúságot tenni Istenről, aki örök életet ajándékoz nekünk. Ez azonban nemcsak megtiszteltetés, hanem kötelesség is. Ezen kötelesség egyik formája az, hogy a közéletben részt veszünk - főleg olyan fontos döntések alkalmából, mint a választások. Ezért is szólítunk fel mindenkit, hogy készüljön fel és vegyen részt a választásokon - erkölcsi felelősségének tudatában -, és így járuljon hozzá társadalmunk fejlődéséhez.
Felkészülés a választásokra
A választási kampány idején - mint minden más polgár - kötelesek vagyunk jól és alaposan informálódni a politikai pártok ígéreteiről és terveiről. A politikai pártok ígéreteinek szavahihetőségét, amiket különösen a média segítségével juttatnak el hozzánk, arról tudjuk lemérni, hogy mit tesznek illetve tettek a közjó érdekében, és nem csak egy csoportnak illetve rétegnek a javáért tevékenykednek.
A választások kérdése nem csupán lelkiismereti kérdés, amikor csak a jó és a rossz között kell választani. A választások alkalmával mindig a jobb lehetőség mellett kell kiállnunk, amely a közjót és az élet problémáit hosszú távon akarja előmozdítani, illetve megoldani. A jobb lehetőség kiválasztásának fő ismérvei közül az első az emberi élet szentségének védelme annak minden szakaszában - tekintet nélkül a nemzeti, faji vagy vallási hovatartozásra. Ezek közé az ismérvek közé tartozik még a közjó előmozdítása mint a rendezett és egészséges társadalom velejárója; a lelkiismereti, vallási és nemzeti értékek ápolásának szabadsága; a munkavállalás és a saját otthon megteremtésének joga; a szociális igazságosság tiszteletben tartása; a teljes és igaz tájékoztatáshoz való jog védelme; a drog, a függőség, a korrupció és az emberek manipulálása elleni harc ígérete. E kritériumok alapján ítéljük meg a különféle pártok programját! Ugyancsak fontos dolog az, hogy melyik párt mennyire tartja fontosnak a béke és a megbékélés kérdését, mennyire küzd a gyűlölet és háború ellen, mennyire szólít fel a megbocsátásra. Ha ezeket a kritériumokat valamelyik párt fontosnak tartja, akkor ez nyitottságot és együttműködési készséget jelent más népekkel, és biztosítja mindenki csatlakozását a közös európai és világi fejlődéshez.
Éljünk a választási jogunkkal, és teljesítsük alapvető kötelességünket! Amennyiben ezt elmulasztjuk, akkor mások döntenek jelenünkről és jövőnkről. Az ilyen társadalomban nem beszélhetünk igazságról és szabadságról. Vegyük ezért komolyan a Katolikus Egyház Katekizmusának szavait: ,,Az állampolgároknak, amennyire lehetséges, tevékenyen részt kell venniük a közéletben.' (1915.)
Kedves Hívek! Érezzük úgy, hogy fel vagyunk szólítva arra, hogy elmenjünk a választásokra, mint ennek az országnak és társadalomnak teljes jogú tagjai! A különböző programok megismerésével és a helyes lehetőség kiválasztásával éljünk tudatosan és felelősen jogainkkal! Amennyiben ismerünk olyan személyeket, akik képtelenek elmenni a választásokra, akkor - a lehetőségekhez mérten - gondoskodjunk ezen személyek számára ennek a lehetőségnek a biztosításáról. Ez a gondoskodás legyen konkrét jele a szebb és a jobb jövőbe vetett bizalmunknak. Pásztori szeretettel buzdítunk mindenkit a kitartó imára, hogy ezek a választások szilárdítsák meg a népek közötti egyetértést és gyorsítsák meg az igazi fejlődést országunkban.
Uralkodjék köztünk a béke és Isten bőséges áldása, amit szívből kívánunk minden jóakaratú embernek!
Püspökeitek
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..