home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Paradicsomi állapotok a Tricikli Fesztiválon
Bíró Tímea
2023.06.25.
LXXVIII. évf. 25. szám
Paradicsomi állapotok a Tricikli Fesztiválon

A legelső Tricikli Fesztivál két szegedi fiatal ötlete volt, akik meg is rendezték az irodalom-népszerűsítő mozgó eseményt 2021-ben. A remek kezdeményezéshez a magyarkanizsaiak és a sepsiszentgyörgyiek is kedvet kaptak, így tavaly már Vajdaságban és Erdélyben is két keréken szelték az utcákat a fesztiválozók. A magyarkanizsai szervezőcsapat tavaly a helyi vonatkozásokban gondolkodott, így olyan szerzőket hívtak meg vendégként, akiknek van némi közük a magyarkanizsai tájhoz és miliőhöz.

Az idén egy picit kibővült a szervezői gárda, és igazán tartalmas, színes programmal várták a tekerőket. Az Art Café kávéjával és ráhangolódással kezdődött a fesztivál, majd egyenesen Törökkanizsára gurultak a kerekek, ahol Szalma Zsóka tartott tárlatvezetést az Excursio című kiállítása kapcsán, illetve Székely Zsófia faggatta az alkotót az eddigi pályafutásáról, a technikákról és arról, hogy a geometriai formák folyamatosan megjelennek a munkáin. A Kulturális Zónában megtartott eseményen nemcsak a képzőművészeti alkotásokat tekinthették meg a jelenlévők, hanem Szalma Zsóka és Tomin Kiss Anikó közös performance-át is.


Szalma Zsóka és Tomin Kiss Anikó performance-a

A barátkozás és a hűs limonádézás után a csapat a vendéglőben pihent meg az ebéd idejére, majd Nagy József udvarába látogatott el. A tágas udvar igazi édenkertként tárult a látogatók elé. A tavirózsákkal büszkélkedő tavacska a szerény mólóval, a hatalmas fák, a lustán heverésző macskák és a kéményen fészket rakó gólyapár kelepelése olyan békés hangulatot árasztott, hogy a fesztiválozóknak kedvük lett volna akár több napot is eltölteni a helyszínen. Két beszélgetés folyt itt. Először Oláh Tamás költő, dramaturg, teatrológus, a fesztivál egyik szervezője kérdezte Darida Veronika filozófust, dramaturgot, esztétát és Nagy József koreográfust, táncművészt, képzőművészt a színházról. Mindketten beszéltek a hazatérésről, arról, hogy mit jelent nekik Magyarkanizsa, a ház, melyben élnek, és a víz szeretete is szóba került. Nagy József elmondta, elsősorban a sok utazás miatt kezdett el miniatűr alkotásokat készíteni, melyeket hotelszobákban dolgozott ki. A nemzetközileg is elismert sokoldalú művész arra biztatta a fiatalokat, hogy ha alkotás előtt inspirálódni szeretnétek például a kanizsai tájból, akkor lépjenek ki a komfortzónájukból, és szánják rá a rengeteg időt a megfigyelésre, a tapasztalatszerzésre, a megélésre.


Oláh Tamás Darida Veronikával és Nagy Józseffel beszélgetett

A folytatásban Danyi Zoltán író, költő, műfordító következett, akit a 2021-ben megjelent A rózsákról című regényéről e sorok írója, a fesztivál egyik szervezője kérdezett. A Magvető Kiadó gondozásában megjelent könyvnek ez volt az első vajdasági bemutatója, mely során többször szóba került a szerző előző regénye, A dögeltakarító is. Danyi beszélt a regény struktúrájáról, a kényszerességről, illetve arról, hogy a regény és az elbeszélője a szabadságot keresi. Elmondta, nem érdekelte, hogy a rózsa egy túlterhelt szimbólum, ő azt az oldalát szerette volna megmutatni, amelyet rózsatermelőként ismer. Szerinte a rózsa küzdelem, hiszen a rózsákkal való munka piszkos, izzadással és gyakran sebekkel jár. A beszélgetésen a Danyi család kertészetéből hozott rózsák is körbejártak, hogy a hallgatóság az érzékszervei által is megtapasztalja a rózsa sokoldalúságát.


Sokan elfértek Nagy József udvarában

A beszélgetés után ismét nyeregbe pattantak a résztvevők, ám nem tekertek messzire. A Sagmeister Borászat volt a következő megálló, ahol szintén paradicsomi állapotok fogadták a látogatókat. A program egy kis ismertetővel kezdődött, Hajdú László mesélt a borászatról és a kínálatáról, és meg is hozta sokak kedvét a borozáshoz, az emberek ugyanis hosszú sorban várták az 1-2 deciket a poharukba. Szilasi László íróval, egyetemi docenssel, irodalomtörténésszel Bíró Tímea beszélgetett a kezdetekről, hogy hogyan vált a békéscsabai szerző Szegeden irodalomtörténésszé, majd szépíróvá. A Szépírók Társaságának tagja mesélt az úgynevezett zöldmunka fontosságáról, és hogy amikor a hajléktalanokról szóló A harmadik híd című regényét írta, akkor egy éven át közelről figyelte a hajléktalanokat, próbálta megérteni őket, és sajnos nem látja, hogyan lehetne kisebbé tenni azt a szakadékot, amely a társadalom nagyobb részétől elválasztja őket. A szerző felolvasott néhány részletet az ősszel megjelenő önéletrajzi művéből is. A folytatásban Benedek Miklós költő, műfordító, újságíró járta körül Gyukics Gábor költő és műfordító világát. A magyarországi szerző mesélt a beatirodalomhoz való vonzódásáról, a személyes tapasztalatairól, melyek Amerikában érték, és az indiánokhoz fűződő viszonyáról. Vajdaságban a Tricikli Fesztivál keretében hallhattak először az érdeklődők jazzköltészetet, méghozzá Gyukics Gábor és Mezei Szilárd zeneszerző, brácsás, hegedűművész előadásában.


Danyi Zoltán a rózsákról olvas

Az éhes fesztiválozókat meleg pörkölt várta a cserkésztelepen, majd a Híd folyóirat lapszámbemutatóival folytatódott az este a Tisza partján. Berényi Emőke, a folyóirat főszerkesztője Oláh Tamást, a színház- és Herédi Károlyt, a gyerekszámért felelős szerkesztőket kérte meg, hogy ismertessék azok tartalmát. Oláh Tamás nem ment messzire, hiszen a program következő állomásaként Benedek Miklóssal beszélgetett az eddig megjelent versesköteteinek jellegzetességeiről, a műfordításról és a jövőbeli tervekről.

A zene sem maradhatott ki a programból, ezért a mécsesekkel gyönyörűen kivilágított mólón Ábráhám Máté csellista adott szólókoncertet. Őt követte egy új formáció, a Puskás & The Kecske Boyz dinamikus fellépése, mely a fesztivál záróprogramja is volt egyúttal.

A nagy népszerűségnek örvendő Tricikli Fesztivált az idén Magyarkanizsa Önkormányzata és a zentai Zentropia támogatta. Nem kérdés, hogy jövőre sem marad el a biciklizést és az irodalmat összekötő nyári találkozás.


Jazzköltészet Gyukics és Mezei módra

Fényképezte: Bíró Tímea

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..