home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Pályázatokról és más lehetőségekről – Lakossági fórumot tartottak Törökbecsén
Zséli Ágnes
2022.03.12.
LXXVII. évf. 10. szám
Pályázatokról és más lehetőségekről – Lakossági fórumot tartottak Törökbecsén

Fontos a szülőföldön maradás, a családi gazdaságok erősítése, amihez a Köztársasági Mezőgazdasági Minisztérium és a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság pályázatai is jelentősen hozzájárulnak – hangzott el a Törökbecsén szervezett lakossági fórumon. Az eseményt a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége és a Vajdasági Magyar Szövetség hívta életre. A találkozónak a helyi Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület székháza adott otthont.

Az összejövetelen Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár, a VMSZ elnökségi tagja több témáról is beszámolt. Szó esett a tejprémiumról, a területalapú vidékfejlesztési támogatásokról, az állattenyésztők, növény- és gyümölcstermesztők segítéséről, valamint a Világbank tavalyi bevonásával indíttatott lehetőségekről, melyeknek köszönve 2021-ben 867 zöldség, gyümölcs és szőlőtermesztőnek összesen 1,2 milliárd dinárt fizettek ki.

A fórumon a legtöbben az aktuális pályázatokról érdeklődtek.

–Jelenleg az IPARD-pályázat van kiírva – nyilatkozta az államtitkár –, ami traktorok vásárlására vonatkozik. Bízom abban, hogy ezúttal is sokan jelentkeznek, s élnek a lehetőséggel. Emellett, ami iránt minden alkalommal nagy igény mutatkozik, az a hitelek kamattámogatása. A műtrágyavásárlásra vonatkozó pályázat is aktuális, ami által a kisgazdák kamat nélkül tudnak tápanyaghoz jutni. Ez igazán jelentős, különösen most, amikor az árak a többszörösére emelkedtek. Így tudunk segíteni abban, hogy a mezőgazdaságban tevékenykedők kellő mennyiségű műtrágyát tudjanak vásárolni, s a kalászosok tavaszi tápanyag utánpótlását időben el tudják végezni.

Idén a mezőgazdasági termelők részére a Tartományi Mezőgazdasági Titkárságnál 1,3 milliárd dináros összegben több mint tíz pályázat lett kiírva – hangsúlyozta dr. Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap igazgatóhelyettese. A kezdő mezőgazdasági termelők például 10%-os önrész biztosítása mellett 90%-os támogatást tudnak megvalósítani. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy az általuk megcélzott termelési folyamatot be tudják indítani, legyen az állattenyésztés, gyümölcs- vagy virágtermesztés. Ugyanakkor a Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alapnál, a kereskedelmi bankokhoz viszonyítva, sokkal kedvezőbb kölcsönök érhetőek el. Az előző években tíz kölcsönvonal volt, míg idén két kölcsönvonallal többre lesz lehetőség. Az egyik a földvásárlás, ami teljesen új kezdeményezés. Ez azt jelenti, hogy kedvezményes kölcsönre öt hektárig lehet földvásárlásra pályázni, míg a maximálisan felvehető összeg 40 000 euró. A másik új típusú kölcsönnel műtrágya, vegyszerek és vetőmag beszerzését lehet majd igényelni.

A törökbecsei gazdák a pályázatokról a helyi Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület székházában tavaly óta sikeresen működő falugazdász irodában is érdeklődhetnek. Az ügyfeleket keddi napokon 8–13 óra között Fehér Kálmán falugazdász fogadja. 

Fényképezte: Zséli Ágnes

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..