home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Nyerges vontatók
Lábadi Loránd
2022.07.27.
LXXVII. évf. 28. szám
Nyerges vontatók

A nyerges vontatók a szárazföldi szállítmányozás elengedhetetlen eszközei, melyek nélkül nem vagy csak nagyon lassan zajlana le a különféle áruk célba juttatása. Ezek a járművek csak vontatásra vannak tervezve, tehát kapcsolható rájuk bármilyen szerkezetű és tömegű pótkocsi. Ebben a kategóriában folyamatos a fejlesztés és az újítás, aminek a még nagyobb teherbírás és gyorsaság köszönhető, mely nagyon lényeges szempont ebben a cseppet sem könnyű folyamatban. A nagy motorteljesítmény elengedhetetlen, így az erőforrások tervezése és összeszerelése nagy szakértelmet és pontosságot igényel, ezért a már ismert márkák, melyek hosszú évek óta gyártanak jobbnál jobb nyerges vontatókat, a legmegbízhatóbbak, és a leginkább keresettek a piacon.

A Volvo folyamatos fejlődése megfigyelhető valamennyi modell teljesítménye alapján, ezért az egyik legismertebb és legkeresettebb. Az erő mellett a külalak is lényeges, mely tükrözi a kreativitást, ezzel eleget téve a legújabb kor követelményeinek. Erről mi magunk is megbizonyosodhatunk, ha megnézünk egy tíz vagy húsz évvel ezelőtt gyártott modellt. Az FM sorozatból egy háromtengelyes, az FM 460 6 x 2 460 lóerős (338 kW), dízelüzemű erőforrással meghajtott vontató mondható kitűnőnek. Hossza 7010 mm, szélessége 2580 mm, két, egyenként 510 literes üzemanyagtartállyal, valamint 12 sebességfokozatú automata váltóval. Az erősebb motorteljesítményű változat az FM 540 4 x 2, kéttengelyes, 540 lóerős (397 kW), hossza 6000 mm, szélessége 2530 mm, az üzemanyagtartályok 690 literesek. A Volvo bemutatta a legújabb modelljét, mely nagy áttörés ebben a kategóriában, sikerült ugyanis tökéletesítenie a hidrogénnel működő üzemanyagcellás elektromos nyerges vontatók meghajtását. A hatótávolság akár 1000 km is lehet, és a töltés csupán 15 percet vesz igénybe, a vontatható össztömeg elérheti a 65 tonnát is. A gyártás beindítása még várat magára, de a legkésőbbi dátum 2030.

A következő szintén ismert gyártó a MAN, mely szép, aerodinamikus és megbízható nyerges vontatókat gyárt. A TGX 18.470 kéttengelyes modell erőforrása dízelüzemű, 12 400 cm3 hengerűrtartalmú, maximális teljesítménye 470 lóerő (345 kW). A kétoldali üzemanyagtartály, melyek egyenként 480 literesek, hosszabb út megtételét teszi lehetővé. A MAN TGX 28.510 BL 6 x 2 modell 510 lóerő (375 kW) motorteljesítménnyel bír, össztömege 28 tonna. Ezek a járművek az alacsony üzemanyag-fogyasztásról és a minimális meghibásodásról ismertek, ezért több, szállítmányozással foglalkozó vállalat is túlnyomórészt ezeket használja.

A DAF márka hallatán az ember egy régi és megbízható teherautóra gondol, mivel több szállítmányozási vállalat is, és a vezetők is egyhangúlag kitűnő osztályzattal jutalmazzák. A hosszú utakon a vezetőülés kényelmes, és nem terheli különösebben a testet, légrugós, fűthető, de vannak még olyan funkciók is, amelyek a vezetést segítik. A DAF XF 450 FTS 6 x 2 egy ilyen modell, mely az idei esztendő egyik sikeres változata lehet. A dízelüzemű erőforrás 450 lóerős (331 kW), hengerűrtartalma 10 800 cm3, össztömege 27 tonna. A DAF XF 106.530 SSC 4 x 2 kéttengelyes, Traxon típusú modell, 12 + 2 sebességfokozatú váltóval és egy 530 lóerős (390 kW) dízelüzemű erőforrással, valamint egy 845 literes és egy 430 literes üzemanyagtartállyal.

A Ford is az ismert márkák közé tartozik, jó hírét a megbízhatósággal és a kisszámú meghibásodással vívta ki magának. A hosszú évek alatt sikerült a figyelem középpontjában maradnia, és eredményes esztendőket zárnia, ami a forgalomba helyezett darabszámokból, valamint a gyakorlatban mutatott megítéléséből is látható. A Ford Trucks F-MAX 500 4 x 2 kerékképletű modell dízelüzemű, 12,7 literes erőforrással gyártják, maximális motorteljesítménye 500 lóerő (373 kW), a kétoldali tartályok összesen 1350 liter üzemanyag tárolására alkalmasak. Az átlagos üzemanyag-fogyasztása 27 liter körül alakul, de ez az érték a vezetéstechnikától is függ. Ami kiemelhető a sok jó tulajdonság közül, az a fülke kialakítása, mely teljes mértékben vezetőbarátnak mondható. A tervezők nagy hangsúlyt helyeztek a sofőr kényelmére, és kiváló munkát végeztek, hiszen az első tesztelések alkalmával ez a rész kimagaslóan jó értékelést kapott. A Ford Trucks 1848 T 4 x 2 modell szintén felső kategóriás, erőforrása maximálisan 480 lóerőt (353 kW) képes leadni. Hengerűrtartalma 12 740 cm3, hossza 6039 mm, szélessége 2540 mm, magassága a vezetőfülkével 3950 mm, öntömege 7792 kg, megengedett legnagyobb össztömege 18 tonna lehet.


Fotók: You Tube

A Mercedes-Benz név egyet jelent a tökéletességgel és a legmagasabb szintű technológiával, amit a már forgalomban lévő minden egyes nyerges vontató is folyamatosan bizonyít. A vezető biztonsága és kényelme elsőszámú követelmény, melyet a Mercedes-Benz mindig szem előtt tart. Az Actros Edition 2 6 x 4 kerékképletű, dízelüzemű erőforrása hathengeres, 15,6 literes, maximális teljesítménye 625 lóerő (460 kW), megengedett legnagyobb össztömege 33 tonna. A vezetőfülke kidolgozása és a megvilágítás megnyugtatja a sofőrt. Az ülések bőrborítást kaptak, és hogy teljes legyen a kényelem, masszázsfunkciója is van. A 2022. év legjobb választása lehet, ha valaki sokat ad a biztonságra és a kényelemre.

A felsorolt márkák és modellek a legismertebbek közé tartoznak, de a kínálatban más nyerges vontatók is szerepelnek, melyek szintén kiválóak. A vezető fuvarozási cégek a legmodernebb járművekkel róják az utakat, így nagyobb hatékonysággal dolgozhatnak, vagyis kifizetődik a nagy befektetésük.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..