home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Növényvédelem májusban
VITKOVIĆ Aleksandar
2013.05.29.
LXVIII. évf. 22. szám
Növényvédelem májusban

Almamoly (Carpocapsa pomonella) Szerbiában rendszeresen előforduló, évente kétnemzedékes kártevő — Körtelevélbolha (Psylla pyrisuga) Körtetermésünket sokáig nem veszélyeztette a körtelevélbolha. Az utóbbi néhány évtizedben azonban igen elszaporodott

Almamoly (Carpocapsa pomonella)

Szerbiában rendszeresen előforduló, évente kétnemzedékes kártevő. Tápnövényei az alma, körte, birs, dió és a mandula. Az első nemzedék rajzása az évjárattól és az időjárástól függően április második felében vagy május elején kezdődik, és május közepén, június elején tetőzik. A második nemzedék repülése július első felétől várható, a lepkék rajzása július végén, augusztus elején tömeges, és elhúzódhat szeptember végéig. A lepkék a gyümölcsre, illetve a gyümölcs közelében lévő levelekre rakják le a petéiket. A gyümölcs belsejébe behatoló hernyó a magházat odvasítja, ürüléket és rágcsálási törmeléket hagyva maga után. Az alma és a körte „férgesség”-ét szinte mindig az almamoly okozza, csakúgy, mint a feltört diót, amelyben ürüléket és rágcsálékszemcséket találunk. Egy hernyó több gyümölcsöt is károsíthat. Az első hernyók kelése általában a rajzás kezdete után három héttel, tömeges kelése a rajzáscsúcsot követő 10-14 nap elteltével várható. A rajzás ismerete rendkívül fontos, mivel a vegyszeres védekezés a rajzáscsúcs és a hernyók tömeges kikelése időszakában igazán hatékony. A javasolt rovarölő szerek: Runner 240-SC (h.a. metoksifenozid) 0,05%, Coragen 20-SC (h.a. hlorantraniliprol) 0,5 l/ha Harpun (h.a. piriproksifen) 0,1%.

Körtelevélbolha (Psylla pyrisuga)

Körtetermésünket sokáig nem veszélyeztette a körtelevélbolha. Az utóbbi néhány évtizedben (de főleg az elmúlt 15 évben) azonban igen elszaporodott, és teljesen ellehetetlenítette a termesztést. A petéjéből tömegesen kikelő lárvák és imágók erősen visszavetik a körtefák fejlődését. A kártevő táplálkozása során a számára emészthetetlen tápanyagokat kiválasztja — ez a ragacsos, nagy cukortartalmú anyag az ún. mézharmat. A mézharmat beborítja a leveleket, s ezután szívesen látogatják őket a hangyák, méhek, darazsak. Később megtelepszik rajta a korompenész, gátolva a növény fotoszintézisét. A nagyfokú károsítás következtében a levelek és a gyümölcsök idő előtt lehullnak, s a megmaradó gyümölcs minősége, kereskedelmi értéke is nagyban csökken. A körtelevélbolha elleni védekezés összetett feladat. A kártevő elszaporodásának kedvez a sűrű koronarendszer, a sok vízhajtás jelenléte, ezért fontos az év közbeni hajtásválogatás elvégzése. Az elmúlt években a levélbolha természetes ellenségeit különféle növényvédő szerek elpusztították, ami közrejátszhat a elszaporodásukban. Az ültetvény gyommentesen tartása is lényeges. A javasolt rovarölő szer a Mospilan 20 SP, amely felszívódó, hosszú hatástartamú, és nagyon hatékony. Ezenkívül kitinszintézis-gátló készítmények alkalmazása is ajánlott, amelyek megakadályozzák a lárvák vedlését. A kitinszintézis-gátló készítmények környezetkímélő szerek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..