home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
November 17-e
Martinek Imre
2023.11.17.
LXXVIII. évf. 46. szám
November 17-e

Ezen a napon hunyt el 1870-ben szülővárosában Rottenbiller Lipót Károly, Pest város főpolgármestere, aki elsőnek írta alá 1848. március 15-én a nép által a tanács elé terjesztett 12 pontot.


Budapest, Belváros — Lipótváros — 2022. december 27.

1806. november 11-én született német származású szülők gyermekeként. Magyarul középiskolai tanulmányai során tanult meg, 1829-ben pedig, az ügyvédi oklevél megszerzése után, hivatalosan is Pest város szolgálatába állt. 1843-ban Pest város alpolgármesterévé, 1848. június 13-án pedig főpolgármesterévé választották. Ez utóbbi tisztséget a szabadságharc leveréséig töltötte be.  Az abszolutizmus idején ugyan elmozdították állásából, de száműzetéséből visszatérvén még két ízben (1861-ben és 1865-ben) vezet(het)te a várost. Nevéhez fűződik az Iparbank és a Takarékpénztár megalapítása (1864-ben), továbbá ő kezdte a főváros területének feltöltését és a város vízművének kiépítését is.

(Külső hivatkozás: Wikipédia)

„Rottenbiller Lipót az egyik legelfeledettebb budapesti politikus, városvezető, pedig egy jelentős utca viseli ma a nevét. Háromszor volt Pest főpolgármestere, mind a háromszor olyan időben, amely nem épp a békés építkezés és nyugalom időszaka volt. Rottenbiller ennek ellenére meg tudta őrizni a város működőképességét.”

(Külső hivatkozás: pestbuda.hu)  

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..