home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Nemzetközi operaverseny 2008-ban Szegeden
K. F.
2007.10.17.
LXII. évf. 42. szám
Nemzetközi operaverseny 2008-ban Szegeden

Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója és dr. Botka László, Szeged polgármestere a sajtótájékoztatónRendhagyó kulturális verseny és fesztivál ötletgazdája Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója. A sikeres szabadtéri évad befejeztével egy új vállalkozást indít út...

Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója és dr. Botka László, Szeged polgármestere a sajtótájékoztatón

Rendhagyó kulturális verseny és fesztivál ötletgazdája Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója. A sikeres szabadtéri évad befejeztével egy új vállalkozást indít útjára a szegedi önkormányzat, a Mezzo zenei tévécsatorna, New York, Bréma, Rennes, Gdansk, valamint a Szegedi Nemzeti Színház operatársulata. A kezdeményezés lényege, hogy az idén novemberben kezdődő operaversenyen indulókat ezúttal nemcsak énektudásuk, hanem komplex színészi teljesítményük alapján bírálja majd el a zsűri. A háromfordulós versenynek 2008-ban Szegeden lesz a döntője, melyet a Mezzo nemzetközi zenei tévécsatorna, a Magyar Televízió egyes műsora is élőben közvetít majd.
A minapi budapesti nemzetközi sajtótájékoztatón dr. Botka László, Szeged polgármestere az operaversenyt eleddig példátlan és soha meg nem valósult összefogásnak minősítette. Rámutatott, hogy a Tisza-parti város történelmében minden bizonnyal ez lesz a legnagyobb kulturális vállalkozás. A város ezzel szeretné bizonyítani azt is, hogy Szegeden mennyire népszerű az opera, és a fiatalokat is be lehet csábítani a komolyzenével a színházba.
Philip de la Croix, a Mezzo zenecsatorna igazgatója örömét fejezte ki, hogy támogathatják ezt a páratlan ötletet, amely a Mezzo révén 37 országba juthat el, és több mint 50 millió néző láthatja az operaénekesek nemes vetélkedőjét. Meglátása szerint a közvetítések révén Szeged városa híressé válik a világban, hiszen földünk minden részén kedvelik az opera műfaját, ennélfogva rengetegen ismerhetik majd meg ezáltal a Tisza-parti várost is.
Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója a rendhagyó operaversennyel kapcsolatosan elmondta, hogy a világon több száz olyan hasonló rendezvény van, amelyen ,,klasszikus formában”, hagyományos koncepció alapján mérik össze tudásukat a versenyzők. Ezért nem akartak beállni a sorba, hanem új, dinamikusabb formát adtak ennek a nemzetközi megmérettetésnek. Ez sokat jelent majd az új tehetségek nemzetközi megismertetése szempontjából, de az operaművészek szorosabb kapcsolatrendszerének vonatkozásában is.
A budapesti Sofitel Szálló hangulatos báltermében tartott sajtókonferencián nagy volt a médiaérdeklődés, már csak azért is, mert a rendezvényen megjelentek a nemzetközi kulturális vállalkozásban részt vevő művészek is. Így például jelen volt Alföldi Róbert, aki New Yorkban, Balázs Zoltán, aki Rennes-ben, Kovalik Balázs, aki Brémában, valamint Telihay Péter, aki Gdanskban rendez operát a szegedi ötlet alapján. Ugyanakkor megjelent Havas Ágnes versenyigazgató, továbbá az említett külföldi operaházak igazgatói is.
Egyhangú volt a megállapítás, hogy az egy évig tartó verseny- és rendezvénysorozat hasznos és előremutató. Olyan nemes célkitűzés, amelyet a mai kor operajátszásának és népszerűsítésének érdekében határoztak el a szervezők. A nagyszabású sajtótájékoztatón hangzott el a többi között az is, hogy a döntőnek számító jövő novemberi Tisza-parti fesztiválon a produkciók kivitelezésében a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Pannon Filharmonikusok működnek majd közre. A nemzetközi bírálóbizottság egyébként két fődíjat oszt majd ki: a legjobb női és férfi operaénekesnek, de számos egyéb elismerés is gazdára talál majd a Szegedi Nemzeti Színházban rendezendő gálaműsorban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..