home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Nehéz az iskolatáska, viszont gerincbarát
Bíró Tímea
2018.06.07.
LXXIII. évf. 22. szám
Nehéz az iskolatáska, viszont gerincbarát

Emlékszem, gyerekkoromban mennyire jelentéktelen, ide-oda lötyögő iskolatáskákat hordtam, az egyiknek az alja ki is lyukadt az első napon, aztán az anyám szidott is, hogy nesze neked kínai Mickey egeres... Ha tudtunk volna akkor a Belmilről...

Ada és Mohol között, az ipari zónában helyezkedik el a világhírű Belmil cég egyik telephelye, mely az ergonómiai, vagyis az úgynevezett hátgerincbarát táskák készítésével foglalkozik Európa-szerte. A cég főszezonja januártól júniusig tart, úgyhogy épp a nagy munka közepette beszélgettünk a családi vállalkozás legfiatalabb tagjával, Benák Tímeával.


Benák Tímea (a szerző felvételei) 

A Belmil családi vállalkozás története 1965-ben kezdődött, amikor is Benák István bőrdíszművesműhelyt nyitott, ahol táskákat és öveket készített. Ebben a parányi helyiségben született az ötlet, hogy a család táskakészítő üzemet indítson. A fiatalok átvették a vállalkozást, és a 2000-es évektől Benák Zoltán a feleségével, Erzsébettel elkezdte gyártani a Belmil ergonómiai iskolatáskákat. Később két lányuk, Zsanett és Tímea, valamint Zsanett férje, Miklós László is csatlakozott a céghez. Tímea elmondta, hogy a Belmil név az édesapja ötlete volt.

— Annak idején még nem a Közel-Keletről importáltuk a nyersanyagot, hanem Olaszországból, így a Belgrád és Milánó szavak mozaikjából ered a Belmil. Kezdetben nem volt tudatos a táskakészítés, hanem miután több mindenbe belekóstoltunk, akkor láttuk meg, hogy mire van igény, illetve miből hiány. Meg kellett szereznünk a megfelelő szakértelmet és tudást, majd nemzetközi kiállításokat látogattunk, hogy minél több tapasztalatra tegyünk szert. Emellett azt is fontos volt meglátni, hogy kik a versenytársak, és mivel kell szembenézni. Ekkor tudatosult bennünk, hogy ergonómiai táskákat szeretnénk gyártani, ez lesz a fő profilunk. Szerencsések vagyunk, amiért egész Európában csak mi foglalkozunk a merev falú iskolatáskák elkészítésével. Ezáltal egyediségre tudtunk törekedni, és mondhatom, hogy nagyon széles a választékunk.

A család tagjai fiatalabb korukban, a nyári szünetben is kivették részüket a munkából, varrni tanultak, és igyekeztek elsajátítani a táskák összeállítását, a különféle részlegekben folyó munkálatok kivitelezését.

— Igyekeztünk minél pontosabban és precízebben eltanulni a táskakészítést, hiszen csak így lehet jó minőségű terméket kiadni a kezünkből. Már pici gyerekként beleláttunk a munkálatokba. Nagyon élveztük, hogy a hulladék anyagokat felhasználhattuk játéknak, és a nővéremmel kardoztunk vagy épp babát készítettünk. Természetesen akkoriban nem örültünk a nyári munkának, viszont nagyon jó, hogy dolgoztunk, mert remek munkamorált kaptunk, mely elengedhetetlen az élethez. Akkor is el kellett végeznünk a feladatokat, ha épp nem volt hozzá kedvünk, vagy ha fiatalként mást szerettünk volna csinálni. A család minden tagjának megvan a saját feladatköre, a nővérem például a termék stílusáért, külsejéért felel, tehát ő a tervezőnk. Ő közgazdaságtant tanult, én pedig marketinget, úgyhogy sosem állt távol tőlünk ez a terület, melyen most dolgozunk. A nővérem férje, László pedig gazdaságtant tanult, ő foglalkozik az ügyfelekkel.

Több munkafázisból és azokon belül különféle műveletekből áll egy iskolatáska elkészítésének folyamata.

— Egy termék születése a megtervezéssel kezdődik. Miután elkészültek a rajzok, a dizájntervek, és elfogadja őket a csapat, akkor a prototípusgyártás következik, ez alapján készülnek el a sablonok. Kiszabják az összes komponenst, és a díszítőelemek (kövezés, hímzés, gumiembléma, festés, applikáció) is gyártásra kerülnek. Ha mindez elkészült, akkor a táska a varrodába kerül, ahol összeállítják. Egy átlagos ergonómiai iskolatáska hatvan-hetven varrási fázisból áll. Összesen körülbelül száznyolcvan ember dolgozik a cégen belüli négy varrórészlegen. Van egy iskolai program részlegünk, az adai telephelyen készülnek a sporttáskák, a kiegészítők, mint például a zsákok, tolltartók.

A Belmil táskákat klinikailag tesztelték, vagyis valóban a hátgerinc megfelelő tartását segítik elő.

— Jó látni, hogy a szülők most már tudatosabbak, hiszen amikor iskolatáskát választanak, akkor az ergonómiai is szóba kerül, illetve egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a márkára is. Elengedhetetlenül fontosnak tartjuk, hogy az ergonómiai táskáink ne csak az egészséges testtartást támogassák, hanem minőségi, éveken át tartó és funkcionalitás tekintetében is megbízható darabok legyenek. Bizonyos táskák aljára talpakat is helyezünk, mert így nem dőlnek el, nem piszkolódnak úgy, hiszen az anyag közvetlenül nem érintkezik a talajjal, ezáltal könnyebben is tisztítható. Arra is nagyon odafigyelünk, hogy a vállrész megfelelően ki legyen párnázva, hiszen a gyerek itt érzi leginkább a súlyt. Van memóriahabos táskánk is éppen a vállrészen, hogy még jobban növeljük a komfortérzetet. Az a legfontosabb, hogy az állítható vállpánt megfelelően legyen rögzítve, tehát a táska ne lógjon. Azt is ki kell emelni, hogy nemcsak az számít, hogyan van elkészítve a táska, hanem az is mérvadó, hogyan viselik, hiszen ha közel helyezkedik el a gerinchez, akkor az azt ért terhelés minimalizálódik. Ha nem ergonomikus, akkor a súlypontok könnyen eltolódhatnak, és ez előidézheti a gerinc ferdülését.

Az ergonómiai táskák hat—tíz éves korú gyerekeknek ajánlottak, és mivel a gyártók tisztában vannak a tanszerek súlyával, külön figyelmet fordítanak arra, hogy a táska tömege 1000 gramm alatt legyen. Tímea elmondta, hogy az évek során nagyon sok változáson estek át a táskák, ezért nagy hangsúlyt kell helyezniük a mai trendekre, azaz követniük kell a divatot.

— Figyelnünk kell, hogy mik az aktuális trendek a gyerekvilágban, milyen színeket, formákat, motívumokat kedvelnek. A táska formáját illetően is változik a piac, ez azonban lassabb folyamat. Manapság a modernebb formák nyernek teret, viszont fel kell tenni a kérdést, hogy mihez képest számítanak modernnek. Amikor belekezdtünk a vállalkozásba, akkor a kockatáskák voltak a népszerűek, mára azonban eltűntek. Más országokban viszont fellelhetőek, tehát rendkívül országspecifikus, hogy mi a keresett. Általánosságban elmondható, hogy Közel- és Kelet-Európa használja leginkább a merevített falú táskákat, a nyugat-európai országok közül pedig Németország a legérdekeltebb a termékeinket illetően.

Árukat tekintve a Belmil táskák bizonyára nem az olcsóbbak közé tartoznak, viszont nem meglepő, hogy a minőséget meg kell fizetni, és senki sem szeretne évente iskolatáskát cserélni, hiszen a minden esztendőben kiadott összeg értéke ugyanannyit tesz ki, mint ha vettünk volna egy strapabíró terméket. A gyártó kétéves garanciát ad.

— A Belmilen kívül meg kell említeni a Wave márkánkat is, mely a középiskolásoktól egészen az idősekig mindenkire gondol. Ezek a táskák kevésbé színesek, figyelemfelkeltőek, inkább azoknak készülnek, akik szeretnek sportosan és praktikusan öltözködni, kirándulni, túrázni.
Sporttáskaként is lehet őket használni, mindegyiken van laptoptartó és mellkasöv. A Belmil tehát a kisebbekhez szól, a Wave pedig a felnőttekhez. Mindenki egészségére gondolunk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..