home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Négyesfogat-gála
l. t.
2012.02.08.
LXVII. évf. 6. szám
Négyesfogat-gála

A Négyesfogat vándorzászlójának átadásaA négy nyugat-bácskai település, Bácskertes (Kupuszina), Gombos, Doroszló és Szilágyi csaknem száz fiatal műkedvelője lépett színpadra a Négyesfogat rendezvénysorozat minden egyes állomásán: január 7-én Szilágyin, 8-án Kupuszinán, 14-én Gomboson, 28-án...

A Négyesfogat vándorzászlójának átadása

A négy nyugat-bácskai település, Bácskertes (Kupuszina), Gombos, Doroszló és Szilágyi csaknem száz fiatal műkedvelője lépett színpadra a Négyesfogat rendezvénysorozat minden egyes állomásán: január 7-én Szilágyin, 8-án Kupuszinán, 14-én Gomboson, 28-án pedig az idei szemle házigazdájánál, a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesületben. Az egyesület névadója, a XX. századi magyar széppróza legnagyobb alakja halálának 70. évfordulója volt az apropója az immár 44. alkalommal megrendezett Négyesfogatnak. ,,Íme, itt állunk és beszélünk ezen a gyönyörűségesen zengő magyar nyelven. Egy olyan nyelven, amely sehol az egész világon nincs, csak itt, ebben a kicsiny tündérkertben...” - idézték a bevezetőben Móricz 1929. évi tiszacsécsei beszédének a rendezvény szellemiségéhez illeszkedő részletét.

Kupuszinaiak

A gála a doroszlói középső csoportos néptáncosok fellépésével kezdődött Csernicsek Gyöngyi Lakodalmas fénykép című koreográfiájával, illetve a Csernicsek József vezette helyi Fúvós Zenekar kíséretében. A színjátszók Móricz Zsigmond Túrós felügyelő című egyfelvonásosát adták elő Lennert Tímea rendezésében. Műsorra került továbbá egy közös énekes-zenés produkció is a gombosiakkal. Diósi Nikoletta (ének) és Hajdú Ákos (zenei kíséret) a falvak közötti együttműködés egy újabb lehetőségét szemléltette. A gombosi Arany János MME két koreográfusa, Tamaskó Krisztina és Pásti Bernadett még egy táncos műsorszámot készített Michael Jackson emlékére.
Színészeik Rejtő Jenő Békés megegyezés című bohózatával szerepeltek, Andrasics Albert rendezésében.
Szilágyiról Antalovics Krisztián, a József Attila Művelődési Egyesület tagja szavalta el Németh István Avar lelet című versét. Fellépett Kurta Rozali, Rizsányi Manuella és Toldi Valentina mazsorettbemutatóval. A fiatalok saját maguk rendeztek egy rövid jelenetet, Bagi Aranka Favágók című kortárs darabját, Kurta Vendel, Mészáros Félix, Szakál Szindi, Szakál Szilárd, Ódri Rudolf és Juhász Viktor szereplésével. A néptánccsoport Karikázót járt Bogyó Izabella és Bogyó László vezetésével. A hetedik és nyolcadik osztályos lányok moderntánc-bemutatójának Szakál Sára volt a koreográfusa.
A kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszói Vörös Endre rendezésében Karinthy Frigyes Teknősbéka, avagy ki az őrült a csárdában? című komédiáját adták elő. Dienes Blanka és Molnár Csilla örökzöld slágereket énekelt. A finálé fénypontja pedig a Karibi tenger kalózai című táncjáték volt, előadta a Step táncegyüttes, koreográfiáját pedig Tót Zsaklina és Koleszár Olga táncos készítette.
A Négyesfogatot a Magyar Nemzeti Tanács kiemelten fontos rendezvénnyé nyilvánította. Az idei évinek a megvalósításáról a Bethlen Gábor Alap gondoskodott. Az ünnepélyes záróesten jelen volt Siflis Zoltán, az MNT kulturális bizottságának az elnöke, köszöntőbeszédet dr. Szöllősy Vágó László, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség főtitkára mondott. A házigazda művelődési egyesület elnöke, Király Szilárd átadta a rendezvények fotóalbumát a másik három település képviselőjének, a Négyesfogat vándorzászlóját pedig a jövő évi házigazda Szilágyinak.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..