home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Négy magyar arany a vizes-világbajnokságon
(T. T.)
2013.08.07.
LXVIII. évf. 32. szám
Négy magyar arany a vizes-világbajnokságon

A hétvégén Barcelonában véget ért a 15. vizes-világbajnokság, melyen a magyar csapat 4 arany-, 1 ezüst- és 2 bronzéremmel az éremtáblázat 5. helyét foglalta el. Magyarország számára ez a második legtöbb aranyat hozó világbajnokság, a legjobb eredményt 1991-ben érte el a magyar küldöttség, akkor öt aranyéremmel tért haza.

A magyar válogatott tagjai közül a dobogó legfelső fokára Hosszú Katinka (200 és 400 vegyes), Gyurta Dániel (200 mell) és a még alakulófélben levő férfi-vízilabdaválogatott állhatott föl.

Ezüstérmes lett Cseh László 100 pillangón, bronzérmet pedig Hosszú Katinka (200 pillangó) és a női vízilabda-válogatott szerzett. Az úszóversenyek során hat világcsúcs született, amelyből egy (Julia Jefimova, 50 mell, 29,78) az előfutamokban, három (Ruta Meilutyté, 100 mell, 1:04,35, Rikke Möller Pedersen, 200 mell, 2:19,11 és Ruta Meilutyté, 50 mell, 29,48) az elődöntőkben, kettő (Katie Ledecky, 1500 gyors, 15:36,53 és 800 gyors, 8:13,86) pedig a döntőkben.

A vízilabdatornát az a magyar válogatott nyerte, amelytől talán még a derűlátó szurkolók sem vártak aranyérmet. Benedek Tibor jócskán felfiatalított és a londoni olimpia óta alaposan kicserélődött együttese a csoportmérkőzések során még eléggé bizonytalankodott (Kínát 13 : 5-re verték ugyan, de 13 : 10 arányban kikaptak Szerbiától, Ausztráliával pedig 9 : 9-es döntetlent játszott), a negyeddöntőtől kezdve azonban belendült, és előbb a görögöket (9 : 3), majd az elődöntőben a horvátokat (11 : 10), végül a döntőben a montenegrói csapatot (8 : 7) múlta felül. Ezzel a magyar válogatott (Decker Attila, Nagy Viktor, Bátori Bence, Bedő Krisztián, Decker Ádám, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Madaras Norbert, Szívós Márton, Varga Dániel, Varga Dénes, Vámos Márton) a harmadik világbajnoki címét szerezte meg. A bronzérem Horvátországnak jutott, a szerb válogatott pedig a negyeddöntőben a Montenegrótól elszenvedett vereség után már hitét vesztve végül a 7. helyen zárta a viadalt.

A magyar női válogatott a harmadik lett. Merész András lányai veretlenül fejezték be a csoportmeccseket (20 : 6 Brazília, 10 : 4 Olaszország és 18 : 7 Kazahsztán ellen), a negyeddöntőben a hollandokat (11 : 7) győzték le, az elődöntőben azonban, főleg az erős játékvezetői ellenszélnek köszönhetően, 13 : 12-re kikaptak a házigazda spanyol gárdától. A bronzmérkőzésre azonban összeszedték magukat a lányok, és 10 : 8 arányú győzelmet arattak Oroszország felett, s ezzel a Bolonyai Flóra, Kasó Orsolya, Antal Dóra, Bujka Barbara, Garda Krisztina, Illés Anna, Keszthelyi Rita, Kisteleki Dóra, Menczinger Katalin, Miskolczi Ibolya Kitti, Szűcs Gabriella, Takács Orsolya, Tóth Ildikó alkotta válogatott a spanyol és az ausztrál csapat mögött a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..