home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Napirenden a kapcsolható mezőgépek
Perisity Irma
2013.04.17.
LXVIII. évf. 16. szám
Napirenden a kapcsolható mezőgépek

A ludasi és a környékbeli mezőgazdasági termelők a helyi közösség szervezésében a napokban tiltakoztak az ellen az új közlekedési rendelkezés ellen, hogy ezután minden kapcsolható mezőgépet be kell jegyeztetni.
A csaknem száz magántermelő mintegy ötven traktorral és kapcsolható mezőgéppel vett részt a figyelmeztető tiltakozáson.

Az új rendelkezés értelmében a közlekedési rendőr a szabály megszegése esetén kizárhatja a forgalomból a mezőgépet, a traktor vezetőjétől pedig akár három hónapra is bevonhatja a vezetési engedélyét. Európában egyedülálló, értelmetlen rendelkezésről van szó, amelynek egyetlen célja az, vélik a termelők, hogy az állam újabb bőrt nyúzzon le róluk. A bejegyzéshez ugyanis a vásárlásról szóló számlára, esetleg szerződésre, a műszaki vizsgáról szóló bizonylatra van szükség. Ami a legtöbb esetben nincs meg, mivel a környékünkön használt kapcsolható gépek óriási többsége már csaknem 30 éves, az eredetükről szóló számlát vagy szerződést senki se őrzi meg ennyi ideig, a műszaki vizsgálatuk pedig egyértelműen lehetetlen.
Szalai Géza ludasi magántermelő szerint senkinek sincs kifogása a közlekedés szabályozása ellen, az is rendjén volna, hogy be kell jegyeztetni a kapcsolható gépeket, de ahhoz nemcsak arra van szükség, hogy büntessék a bejegyzetlen gépek tulajdonosait. — Hiszen nálunk még a gyárilag vásárolt, új mezőgépek se felelnek meg ennek az esztelen rendelkezésnek. Az egyértelmű támogatás jeléül a tiltakozáson megjelent Juhász Attila, a VMSZ tartományi képviselője, Molnár Viktor tartományi mezőgazdasági segédtitkár, Nagy Miklós, a tartományi Agrárszövetség elnöke és Osztrogonác Simon, a szabadkai önkormányzat mezőgazdasággal megbízott felelőse. Valamennyien kiemelték, hogy hatáskörüktől függően mindent megtesznek annak érdekében, hogy az új előírást hatályon kívül helyezzék. Mint elmondták, sok termelő fél aláírni az előírás visszavonására benyújtandó petíciót. A probléma megoldásának legnagyobb akadályát Molnár Viktor fogalmazta meg, őszintén kimondva: a Vajdaság leépített hatásköre miatt — különösen az utóbbi napokban kiélezett politikai helyzet miatt — csak átiratokat, petíciókat küldhetünk a köztársasági parlament, valamint a minisztérium felé.
Aladics Tibor, a ludasi hk elnöke példásnak tartja a Ludason szervezett tiltakozást, amelynek — reménye szerint — jelentős visszhangja lesz, hiszen ez a rendelkezés nemcsak a ludasiakat, hanem az egész ország mezőgépekkel rendelkező termelőit érinti.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..