home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Múzeum a kulisszák mögött
Szilágyi Edit
2023.05.18.
LXXVIII. évf. 20. szám
Múzeum a kulisszák mögött

Ezzel a címmel nyílt meg a helyi intézmény egyedinek tekinthető kiállítása Óbecsén. A kiállított fotókat, tárgyakat a múzeum fennállásának 70. évfordulója kapcsán mutatták be. 

Az Óbecsei Városi Múzeumot 1953-ban alapították, sajátos kulturális tevékenység elindításával. Az volt a célja, hogy idővel feltárja, összegyűjtse és megőrizze a település örökségét — mondta Nemanja Karapandžić köszöntőbeszédében.

A kezdetekben, amikor még nem voltak állandó kiállítások és szakértők sem, a múzeumi anyag gyűjtése, rögzítése nem valósulhatott meg. Főleg amatőr jelleggel tartották fenn, aztán 1962-től folyamatos munkával és a múzeumban az első, teljes munkaidővel dolgozó művészettörténész, Ljiljana Kraljević-Bukinac jóvoltából az itt élők tevékenységének minden területét lefedő intézménnyé fejlődött. Manapság mintegy 18 000 tárgy alkotja a gyűjteményét.

Az érdeklődő szívesen megy múzeumba, látni és tanulni szeretne, belekóstolni a múlt történéseibe.

A bemutatott tárgyakat látja, a hozzájuk tartozó magyarázatot meghallgatja, de ritkán kap betekintést abba a munkába, amely egy-egy kiállítást megelőz. Ezért helyezték az idén a hangsúlyt a jubiláló intézmény alkalmazottjaira és a múzeumban zajló életre. A látogatót 29 tabló fogadja, és a múzeum történetét meghatározó tárgyak, a kurátori munkatér rekonstrukciója, régészeti ásatás kellékei vezetik az elmúlt időszakon át. Külön érdekesség Ács József festménye, mely a leltárban az 1-es számot kapta — ami azt is bizonyítja, hogy kezdetben csak a művésztelepet, egyéni kiállítások szervezését tartották fenn, és a múzeumi anyag begyűjtése későbbre tolódott —, valamint Ljiljana Kraljević-Bukinac művészettörténész fotója is.

— A rendezvény célja az volt, hogy közelebb hozza a közönséget a múzeumi dolgozók, kurátorok, műszaki és adminisztratív dolgozók életéhez, tevékenységéhez. A kiállításokról, előkészületekről, terepmunkáról, régészeti feltárásokról, konzerválásról, fotózásról, digitalizálásról, múzeumi kiadványok készítéséről, ünnepségekről szól — mondta az esemény szervezője, Nemanja Karapandžić kurátor és történész, majd hozzátette, a múzeumot nem csupán a falak és a kiállított tárgyak alkotják, hanem az alkalmazottak hozzájárulása is.

A kiállítás folytatásaként május 24-én, 16 órától 20 óráig ingyenes interaktív műhelymunkára hívják a gyermekeket és felnőtteket, fotózás, konzerválás, rajz témakörben.

A kiállítás június 5-éig tekinthető meg.

Fényképezte: Szilágyi Edit

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..