home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Munkácsy Krisztus-trilógiájának szenzációja Budapesten
Szilágyi Edit
2010.12.15.
LXV. évf. 50. szám
Munkácsy Krisztus-trilógiájának szenzációja Budapesten

Pécs után, november 23-ától a jövő év áprilisának végéig a Magyar Nemzeti Galériában együtt látható Munkácsy Mihály három, több millió forintra biztosított legjelentősebb bibliai témájú festménye. A szenzációnak számító kiállítást, amely a Magyar Nemzeti Galéria és a Munká...

Pécs után, november 23-ától a jövő év áprilisának végéig a Magyar Nemzeti Galériában együtt látható Munkácsy Mihály három, több millió forintra biztosított legjelentősebb bibliai témájú festménye. A szenzációnak számító kiállítást, amely a Magyar Nemzeti Galéria és a Munkácsy Alapítvány közös szervezésében jött létre, és a leghíresebb Munkácsy-képek keletkezéstörténetét is bemutatja, Schmitt Pál köztársasági elnök nyitotta meg.
A magyar származású asztalos legényből, aki Lieb Mihályként született Kárpátalján, Munkácson, 1844. február 20-án, híres festő lett. Bátran kezdett bele hatalmas méretű festményeibe, hogy alapos szellemi és fizikai munkával, szorgalommal különféle embertípusokat örökítsen meg rajtuk.
A Budapesten kiállított, ún. Krisztus-trilógiával (Ecce homo, Krisztus Pilátus előtt, Golgota) fejezte ki a művész a magyar népnek a keresztény Európához való tartozását.
A trilógia három képe közül, a bibliai sorrendet követve, elsőként 1881-ben a Krisztus Pilátus előtt című festményét fejezte be Munkácsy. Az Ecce homo 1896-ban készült el, a Golgota pedig 1884-ben. Érdekes, hogy a festés évszáma és a képek sorrendje nem azonos.
Az Ecce homo a debreceni Déri Múzeum gyűjteményének része, a másik két alkotás magántulajdonban van. A Krisztus Pilátus előtt a kanadai Art Gallery of Hamilton, a Golgota pedig Pákh Imre amerikai magyar műgyűjtő tulajdona.
A képek budapesti kiállítása nagy érdeklődést keltett. Mind az esemény, mind a festmények érkezése drámainak bizonyult. A híres alkotásokat speciális csomagolásban, restaurátor felügyeletével szállították a magyar fővárosba. Daru segítségével igyekeztek sértetlenül beemelni őket az épületbe, aztán a már üres szállítódoboz kiemelésekor a tűzoltódaru megbillent, a doboz pedig összetört, így a kisebbik festményt, a Krisztus Pilátus előtt című alkotást, végül gépek segítsége nélkül tették a helyére. A kiállítás felállítása ezzel kezdődött, utána erős tartószerkezetet építettek az egyenként is több mint kilencszáz kilós festményeknek.
Kuriózumként említhető meg, hogy Munkácsy Mihály híres festményeit a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből olyan, a művész által készített kisebb változatok, olaj- és grafikai vázlatok is kísérik, melyek eddig még soha nem szerepeltek a nyilvánosság előtt. Ezek tulajdonképpen bevezetőnek tekinthetők, segítségül szolgáltak a képek megalkotásában.
A festmények különleges kiállítási körülményeket igényelnek: a terem hőmérséklete 20 fokos kell legyen, s a megfelelő páratartalmat is biztosítani kell. A képek mögötti fal vörös színű.
A kiállítás már az első napokban az érdeklődők tízezreit vonzotta a Galériába.
Híres festményeit, egyszerre, egy helyen kiállítva maga a festő sem látta. Korabeli dokumentumok arról tanúskodnak, hogy a trilógia kereskedelmi célból készült. A Krisztus Pilátus előtt című festmény bemutatója 1881 húsvétján volt Párizsban, a műgyűjtő nemes úr és menedzser, Karl Sedelmeyer palotájában. De be lett mutatva Angliában, Bécsben és Budapesten is.
A művészettörténészek szerint a Golgota a művész legerőteljesebb alkotása. 1884 húsvétjára készült el, akkor a párizsi mecénás, Sedelmeyer visszahozatta a Krisztus Pilátus előtt c. festményt Skóciából, és a párizsi palota udvarán mutatta be, együtt a kettőt, a közönségnek. (Az eseményt Maupassant is megörökítette a Szépfiú című regényében.) 1884 szeptemberében Budapesten szintén bemutatták a képet.
A Krisztus-sorozat két festménye már évek óta Philadelphiában volt, amikor Munkácsy hozzákezdett az Ecce homo megfestéséhez. A krónikások feljegyezték, hogy Krisztus arcában a már nagybeteg, szenvedő Munkácsy arcvonásaira ismerhetünk. A kép 1896-ban készült el Budapesten, a millenáris kiállításon mutatták be, majd elindult bécsi, brüsszeli, angliai és írországi bemutató-körútjára. Később Amerikába is eljutott. 1914-ben Velencében volt, azután ismét Budapesten gyönyörködhetett benne a közönség.
A festmények lenyűgözők. Érdemes őket megtekinteni. Aki teheti, nem hagyja ki ezt az élményt.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..