home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Monumentális gumilények
Bíró Tímea
2023.06.17.
LXXVIII. évf. 24. szám
Monumentális gumilények

Vass Szabolcs kishegyesi képzőművészt senkinek nem kell bemutatni. Ő a Rokon Ilonka kitalálója, és az a grafikusművész, aki szeret kísérletezni, formabontót alkotni, feszegetni a határokat. Az Angliában élő alkotó legújabban gumiszobrokat készít, így történhetett meg, hogy Völgyesen egy gumibölény díszeleg, mely Vajdaság első ilyen jellegű alkotása.


A Völgyesen található gumibölény (Csipak Viktor felvétele)

* Hogyan született meg az ötlet, hogy gumiabroncsokkal dolgozz?

— Ez 2018-ban kezdődött, amikor Klájó Adriánnal, Varga Valentinnal és Lak Róberttel a gödöllői Trash Art Hungary pályázatára készítettünk egy gumiszobrot, melyért első díjat kaptunk. A művészeti pályázat célja a hulladék-újrahasznosítás volt. Mindenki szerzett tapasztalatot ezzel az alkotási folyamattal, de lehet, hogy a többieknek nem tetszett annyira, mint nekem, mert csak én folytattam ezt az irányvonalat. Amikor kiköltöztem Bristolba, megépítettem egy kakast ábrázoló gumiszobrot, majd ezután volt még néhány megrendelésem. Valójában a Trash Art Hungary pályázatának köszönhetően indult el ez a vonal.


Stefan Preradović és Vass Szabolcs

* Beszéljünk egy kicsit a munkafolyamatról, hogyan zajlik?

— Az építkezéshez tudnám hasonlítani, elég kemény fizikai munkát igényel ugyanis ez az alkotói folyamat, melynek az első állomása az anyagbeszerzés. A szobor dimenziójától függ, hogy mennyi gumira van szükség, ez lehet 30 vagy akár 200 darab is. Az én feladatom a gumi megmunkálása, vágása is, mely nehéz, hiszen egy nagyon kellemetlen és durva anyagról beszélünk. Rengeteg fémszálat tartalmaz, mely beleszúródik a kézbe, de nagyon vastag kesztyűben sem lehet dolgozni, mert akkor nem lehet hajlítani a gumikat. Maszkra is szükség van, mivel amikor vágjuk a gumit, az füstöl és büdös is. A gumik feldarabolása után meg kell építeni a konstrukciót, melyhez tervrajzot kell készíteni. Sok ácsmunka is beletartozik ebbe a folyamatba, emellett pedig sokat kell ötletelni, mivel a gumiszobor formailag egy sokkal komplexebb modell, mint például egy ház. Természetesen a statikai részét is ki kell találni, hiszen a szobornak állnia kell. Kiemelten fontos az anyagkísérlet, hogy milyen gumival fogom megformálni a részeket, ez a legkreatívabb része a munkának. Az összeállítás módja attól függ, milyen konstrukcióra húzom fel a szobrot, nem mindegy, hogy fával vagy fémmel van dolgunk. A gumikat előfúrjuk, öncsavaró csavarokkal ráerősítjük a konstrukcióra, és a következő réteg gumit csak ráfúrjuk facsavarral az első rétegre.

* Kell-e védeni, ápolni a gumiszobrokat?

— Tudjuk a gumiról, hogy meglehetősen nehezen bomlik le, kitartóan ellenáll a legszélsőségesebb időjárási körülményeknek is, ez viszont a szobor esetében előnyös. Miután felépítettük a szobrot, egy bizonyos fajta festékkel le kell kenni, ez nem marja szét a gumit, viszont olyan hatást kölcsönöz neki, mintha vadiúj lenne. Ez egy nagyon vékony, elasztikus festékréteg, mely azért fontos, mert a gumi a nagy hő hatására tágul, ez a festék pedig nem repedezik meg, és védőréteget nyújt az anyag számára. Két-három évente ezt újra kell mázolni annak érdekében, hogy újnak tűnjön a szobor.


Gumirobot Bristolban

* Mit készítettél eddig gumiból?

— Eddig három vállalattól kaptam ilyen jellegű megrendelést, mely nyitott a kreatív megoldások iránt. Úgy gondolták, hogy egészen más hangulata van a cégnek, és különleges vizuális hatást tud kelteni, ha a bejáratában egy ilyen impozáns szobor áll. Itt, Bristolban, ahol élek, elkezdett terjedni ez a divat. Eddig kakast, robotot és Loch Ness-i szörnyet készítettem gumiból. Ezek farmos megrendelések, ahol felhalmozódott a sok gumi, mellyel nem tudnak mit kezdeni. Így két szempontból is jó megoldás ez az együttműködés, hiszen felépíttetnek egy látványos szobrot, és ezáltal eltűnik a szeméthalmaz. A gumibölényt Stefan Preradovićtyal közösen készítettük el, nagyon jól jött az ő szobrászati és hegesztői tudása, tapasztalata. Két hét alatt jött létre a szobor, de napi 10-12 órát dolgoztunk rajta. Ennek kapcsán azt kell tudni, hogy a völgyesi WooMa logója a bölény, és ez a cég rendelte meg tőlünk ezt a szobrot. A vállalat Orom és Völgyes közötti üzemében stabilizált szennyvíziszapot fog feldolgozni, melyet a szabadkai szennyvíztisztító állít elő, és melyből bioműtrágyát készítenek.


A bristoli gumikakas

* Tervezed újabb gumiszobrok megépítését?

— Várom a megrendeléseket, nagyon kedvező számomra ez a vonal, mert újrahasznosítjuk a hulladékot. Ezeket a munkáimat technikai narrációknak nevezem, és szerintem sokkal jobb lenne, ha a helyi embereknek nem kellene ilyen vizuális ingerért elutazniuk, hanem az otthonukhoz közel is megtalálhatnák.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..