home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Módos — Közösségépítő táborozásra hangolódva
Martinek Imre
2016.07.30.
LXXI. évf. 30. szám
Módos — Közösségépítő táborozásra hangolódva

Közösségépítő tábor helyszíne volt a közép-bánsági Módos (Jaša Tomić) települése július havának utolsó hetében. A munkaakciók a nagybecskereki református egyházközséghez tartozó imaházban és annak udvarában zajlottak.

A július 25-e és 30-a között zajló felújítási munkálatok keretében mindenekelőtt a kerítés tövében roskadozó góré került lebontásra, a felszabadult épületanyagok java pedig az ésszerű újrahasznosítás folyamatába kerültek bele. Formázva lett a kertközépi terebélyes fa lombkoronája, padok és asztalok készültek, továbbá festések, villany- és vízvezeték szerelői-, valamint különböző kőművesmunkálatok váltották egymást. A munkálatokat, melyhez a helybéliek mellett Nagybecskerekről, Hertelendyfalváról, Torontálvásárhelyről, Káptalanfalváról és Temerinből is érkeztek önkéntesek, Kiss Nándor bánáti esperes, nagybecskereki református lelkész koordinálta.

A módosi közösség épülete 2009-ben lett megvásárolva a Dunamelléki Református Egyházkerület egyháztagjainak adományából, továbbá a kárpát-medencei szórványmagyarság gondozását több szinten is felvállaló, budapesti székhelyű Ágoston Sándor Alapítvány közbenjárásával. Lényegében e nevezett esztendő óta vált Módos is az 1989-ben létrehívott Alapítvány egyik állandósult gyermektáboroztatási helyszínévé. Az imaházban egyébként heti két alkalommal a VMPE is szervez anyanyelvápolási tevékenységeket.

Az Alapítvány tábora egyébként idén ( augusztus elseje és hetedike között ) a nyolcadik alkalommal nyitja meg kapuit a környékbeli magyar szórványtelepülések gyermekei előtt, hazai és anyaországi foglalkozásvezetők aktív részvételével.

A kezdeményezés és a munkálatok részleteiről — helytörténeti adalékokkal is kiegészítve, lapunk augusztus 10-ei számában olvashatnak részletesebben.

Írta és fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..