home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Mobbing, avagy pszichoterror a munkahelyen
Pap Ágota pszichológus
2016.01.10.
LXXI. évf. 1. szám

A mobbing gyakran ismétlődő pszichológiai terrorcselekedetek sorozata — legalább egyszer egy héten, és legalább fél éven át — egy egyén vagy egy közösség részéről, és egy vagy több egyén ellen irányulva mentális vagy fizikális kórtani jelenségekhez vezet. A mobbingot elszenvedő munkatársat gyakori támadások, verbális erőszak, negatív kritika, piszkálódás éri kollégái vagy vezetői részéről. Noha a stressz nem betegség, ha intenzív, és bizonyos ideig fennáll, szellemi és testi egészségkárosodást is okozhat.

Zaklatás akkor fordul elő, ha egy vagy több munkavállaló, vezető többszörösen szenved el szándékos, munkához kapcsolódó gyalázást, fenyegetést és/vagy megszégyenítést. Erőszakról akkor beszélünk, ha egy vagy több dolgozó, vezető munkához kapcsolódó körülmények között támadás áldozata.

Megjelenési formái

Szóbeli támadás: trágár, a másik ember méltóságát sértő kifejezések, szarkasztikus megjegyzések, fenyegetés, káromkodás, pletykák, tréfák gyártása etnikai hovatartozás, tájszólás, beszédstílus, járás stb. miatt, illetve a kommunikációs lehetőségek csökkenése. 

Sértő megnyilvánulások: a másik testi épségére irányuló fenyegetés (nyilvánosan vagy négyszemközt), megfélemlítés (tettekkel is), a másik megalázása, ellenséges megnyilvánulások, társas kapcsolatok fenntartásának lehetetlenné tétele.
Tekintély ellen irányuló támadás: el nem ismert előléptetés, a felettes lenézése, más jó hírnevének bemocskolása, hitelrontás, munkamegbízások elmaradása, lényegtelen feladatok kiadása.
A munkával kapcsolatosak: szabotázs, a kolléga munkájának aláaknázása, veszélyes megbízások, fenyegetés, támadás, szexuális zaklatás stb.

Az ellenségeskedésnek leggyakrabban nincs racionális oka. Sokkal inkább érzelmi jellegű (irigység, féltékenység, ellenszenv) következményeként alakul ki. Természetét tekintve a mobbing lehet pszichológiai és/vagy szexuális, egyszeri vagy szisztematikusan ismétlődő viselkedésforma, megnyilvánulhat munkatársak között, feljebbvaló és beosztott között, illetve harmadik féllel szemben, például ügyféllel, fogyasztóval, beteggel, diákkal stb. Súlyosságát tekintve a tisztelethiányból eredő kisebb esetektől egészen a bűncselekményig terjedhet, mely már hatósági beavatkozást igényel.

Főleg az egészségügyi, közlekedési, kereskedelemi, vendéglátóipari, pénzügyi és oktatási szektorban lehet találkozni ezzel a jelenséggel, az Európai Munkavédelmi Ügynökség összefoglalója szerint azonban olyan munkakörökben is nő az erőszakkal való találkozás kockázata, ahol vevőkkel, ügyfelekkel kell kapcsolatban állni.

A mobbing negatív hatásai gyorsan megfigyelhetőek. Ilyen például a motivációhiány, emellett csökkenhet az önbecsülés, stressz alakulhat ki, sérülhet a fizikai és a lelki egészség, poszttraumatikus gondok léphetnek fel. A megfélemlítés következménye lehet a gyakori távollét, a személyzet fluktuációja, a csökkent hatékonyság és termékenység. A teljesítőképesség fenntartása érdekében az is előfordul, hogy az érintettek alkoholhoz, gyógyszerhez vagy kábítószerhez nyúlnak.

Noha a nők fokozott veszélynek vannak kitéve, a férfiak ugyanúgy válhatnak áldozattá. A kutatások szerint bárkiből lehet mobbingáldozat. A mobbing nemcsak az áldozat életét teszi tönkre, hanem az egész cégre is hatással lehet: a pszichoterror rombolja a munkahelyi kapcsolatokat, a csapatmunkát, a hatékonyságot, az általános hangulatot, és ilyenkor jellemzően visszaesik a munkamorál is.

A megelőzés formái

Szakemberek szerint kulcsfontosságú, hogy jó legyen a kapcsolat a vállalat alkalmazottai között, hogy ha valamilyen gond merül fel, azt őszintén meg tudják beszélni. A zavartalan kommunikációt elősegítheti a belső fogadóóra bevezetése, amikor a vezető meghallgatja az alkalmazottak panaszait. Hasznos lehet a csapatépítő tréning, különféle vállalati programok (sportesemények, kirándulás), egészségfejlesztő tevékenységek (konfliktus- és stresszkezelés). Egy külső szakember bevonása is segíthet, de a vállalatok általában nem tartanak rá igényt. Ajánlatos egy zaklatás elleni stratégia kidolgozása, konfliktuskezelési és vezetői tréning, a munkahelyi környezet áttervezése, valamint gondoskodni kell az áldozatoknak nyújtott támogatásról is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..