home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Mise az óbecsei temetőkápolnában
Szilágyi Edit
2022.09.26.
LXXVII. évf. 38. szám
Mise az óbecsei temetőkápolnában

A szeptember 25-ei, 10 órai vasárnapi szentmisére a temetőkápolnába hívta a harang a híveket. A kápolna védőszentje, Szent Mihály búcsúja szeptemberben van. A három főangyalról, Mihályról, Gábrielről és Rafaelről az ősz első felében emlékeznek a világ népei. Előttük hajtottak fejet Óbecsén is a megjelentek.

Szent Mihály az Úr ügyének győzedelmes bajnoka, Mennyország nagy ékessége, örömünknek nagy oka! Segíts, hogy mint te legyőzted a fellázadt lelkeket, szintúgy győzzünk le itt minden lelki ellenségeket — énekelték a hívek, és felcsendült a kápolnával majdnem egyidős orgona.

Isten angyalai győzedelmeskednek a gonosz felett, mondta a misén ft. Fuderer László óbecsei plébános. Fontos számunkra az angyalok szerepe, mert általuk érezhetjük Isten támogatását. Őrzőangyalainkra hallgatunk, a fizikai életünket mentik meg, és a lelkünkre vigyáznak.

Ó, Istennek erőssége, üdvözlégy, szent Gabriel! Váltságunknak égi hírét a Szűzhöz te vidd el. Üdvözlégy, ó, égi orvos, szent Rafael arkangyal! — járta be az ének a kis kápolna ódon falait.

A 160 éves kápolnát Németh Pécskay Antal és felesége, Kővágó Anna építette. Az oltárképen, melyet Apáthy Than Mór 1862-ben festett Pesten, Szent Mihály, a hét arkangyal egyike, a mennyei seregek vezérlő fejedelme, a sátán legyőzője látható, aki a hagyomány szerint a túlvilágon a lelkeket mérlegeli jó és rossz tetteik alapján. A képen az utolsó ítélet harsonáját fújja éppen, amikor a holtak feltámadnak, és számot adnak hitükről, illetve földi életükről.

Fényképezte: Szilágyi Edit

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..