home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Miről beszélnek az Élő Könyvtár könyvei?
Szilágyi Edit
2023.06.15.
LXXVIII. évf. 24. szám
Miről beszélnek az Élő Könyvtár könyvei?

„Gondolkodtál már a másokkal szembeni előítéleteiden? Vagy arról, hogy mit gondolnak rólad mások? Sok előítélet van benned például más vallású vagy nemzetiségű emberekről, különféle foglalkozásokról, megjelenésekről stb.?” — olvasható az Élő Könyvtár címet viselő rendezvény meghívóján. Majd így folytatódik: „Ha készen állsz szembenézni bizonyos előítéleteiddel, és szeretnél négyszemközt találkozni ellentmondásaiddal, jelentkezz be az óbecsei Élő Könyvtárba, ahol a könyvek beszélnek!”

Az óbecsei Than Emlékházban az intézmény frontembere, Bonifárt László köszönte meg a bátorságot és a kitartást mind a tizenhat „könyvnek”, aki elvállalta, hogy nyíltan beszéljen a megpróbáltatásairól, fájdalmairól, szenvedéséről, küzdelméről, és a csaknem négyszáz olvasónak, aki megismerte őket. Egyedi találkozás volt ez, a „könyvek” ugyanis a különös figyelmet igénylő gyerekek, felnőttek voltak. A „könyvek” őszinte vallomásnak beillő, különböző, de bizonyos értelemben mégis hasonló, egy cseppet sem könnyű élettörténeteket meséltek, az „olvasók” kérdeztek, biztattak.


A szerző és a Than Emlékház Facebook-oldala felvételei

A huszonhét éves, Down-szindrómás fiatalember mellett és helyett a tanügyben dolgozó édesanyja beszélt, és értékes prezentációt mutatott be. A Down-szindróma nem betegség, hanem genetikai rendellenesség, életre szóló, egyelőre gyógyíthatatlan egészségi állapot, mely enyhe vagy súlyos fizikai és fejlődési problémával jár. Okát a kromoszómák rendellenességében kell keresni. Az anya elmondta, a fia igen jó, kedélyes, szereti a zenét. Minden apró mozdulata, akár egy felöltözés vagy fogmosás sikerélmény, de nemcsak neki, hanem az anyukának és az egész családnak is. A fiú viszont rengeteg szeretetet ad, mindenért hálás, segíteni próbál. Az anya arca olyan volt, mint egy rejtélyeket őrző drága könyv. A szemében furcsa fény csillogott, amikor azt mondta, sokat kapott a fiától. Általa jobb emberré vált, megértőbbé és türelmesebbé, megtanult igazán, tiszta szívvel és feltétel nélkül szeretni. Aztán a fényt eltakarja a könnyek felhője: jó ez úgy, ahogy van, nem panaszkodik, és nem várja, hogy bárki is sajnálja őket. Majd a felhőből szaporán lehulló eső lesz: mi lesz vele, ha én nem leszek? — kérdezi. Összeszedi magát, a monitoron egy kedves születésnapi összejövetelt mutat, és ismét mosolyog. Vajon a mosoly takarja el a befelé igyekvő könnyeket, vagy a könnyek mossák tisztára a mosolyt? A derű, a melegség, a pozitív energia az, ami a nőből árad. Szavait bámulat, tisztelet, csend követi.

A másik asztalnál egy új világ tárul az „olvasó” elé. Mosoly. Klárikáé, aki alacsonyabb az átlagnál. Az alacsony testmagasság — felnőtteknél 147 centiméternél kevesebb — genetikai vagy orvosi okok miatt alakulhat ki. A törpenövésűek átlagos testmagassága 122 cm, ami miatt hátrányos megkülönböztetésnek lehetnek kitéve. Az átlagos méretű embereknek téves képzeteik vannak róluk, gyerekek között gúny tárgyává válhatnak.

A „könyv” megnyitja lapjait, közben a derű nem szökik meg az arcáról. Kicsinek született, és alacsony maradt. Volt, aki azt mondta, jó lenne, ha nem lenne, lehetne a szüleinek helyette másik gyereke. De nem adták, szerették. Két sudár termetű fiútestvére lett, ikrek. Kiskorában a kortársai és a nagyobbak még bántották, megdobálták, csúfolták, majd idővel elfogadták. Nem próbált senkinek megfelelni, őszinte maradt, mindig jó tanuló volt. Már felnőtt és teljesen önellátó, a szülei meghaltak, a fiúk külföldön élnek, de rendszeresen látogatják, törődnek vele. Napjait tevékenyen tölti, sokat utazik. A kérdésre, hogyan érzi magát, amikor rácsodálkoznak, nevetve válaszol: ha magas volnék, akkora, mint az átlag, ki venne észre? Derűje ragályos.

A terem egyik sarkában vörös pólóban ülő emberek integetnek egymásnak. Közelebbről nézve kiderül, rosszul hallanak, vagy teljesen siketek. Mégis megértik egymást. A hallássérültek esetében a hallás hallókészülékkel korrigálható, a siketek teljes csendben élnek. A jelnyelv használata fejleszti a perifériás látást és javítja a reakcióidőt is, a zenéből a basszust és a ritmust képesek érzékelni, a figyelmük erős. A siketek többsége szájról tud olvasni, és a testbeszédre is figyel. Sok esetben elszigetelődnek a halló többségtől, hozzájuk hasonlók társaságában érzik jól magukat, mert így nem kirívó a hiányosságuk. Egyikük elárulja: siketek voltak a szülei, valahogy meg kellett értetniük egymást. Ő maga tökéletesen hall és beszél, a bíróságon elmagyarázza, mit jelentenek a nem halló ügyfél jelei. Tolmács. A többiek is bekapcsolódnak. Nevetve mondják, nem lehet őket becsapni, ha nem is hallanak, látnak.

Aranyérem a riói olimpián, ezüstérem Londonban és Pekingben — ezek Borislava Perić-Rankovićnak az eredményei. Asztaliteniszező, a legjobb szerb mozgássérült sportoló, aki a személyes sikerein kívül a többi, fogyatékkal élő sportoló iránti elkötelezettségére és támogatására is büszke lehet.

— A legfontosabb, hogy mindig legyen egy célod, de ez nem lehet túl magasan. Lépésről lépésre kell előbbre jutni, minden lépés egy kis siker a csúcs előtt. Amikor felmásztál a csúcsra, más módon építed fel a személyiséged, megmutathatod a társadalomnak, hogy a helyzettől függetlenül el lehet érni azt, amit terveztél. Az akadályok leküzdésével szerzett belső elégedettség és önbizalom olyan dolog, amelyet nem lehet szavakba önteni — tanácsolja, miközben körbeveszik az „olvasók”, és fotót szeretnének. Borislava nevetve mondja: — Végre alkalmam van híres emberekkel fotóra kerülni! Senkinek nem jut eszébe, hogy korlátokkal él, hiszen egyetlen gesztusával sem utal rá. Ezt még a kerekesszék sem árulja el. Azt, hogy egy szerencsétlenség után mozgássérültté vált, nem említi, az már a múlt.

Egy fiú kiválik a tömegből. Azt mondja, jó ez az esemény. Meghallgatva másokat, biztonságban érzi magát. Boldog. És szomorú. Boldog, mert egészséges, szomorú, mert sajnálja azokat, akiknek nincs olyan szerencséjük, mint neki. Együttérzés. Van remény.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..