home 2024. június 24., Iván napja
Online előfizetés
Mindent a Batyuba!
Csermák Zoltán
2018.07.21.
LXXIII. évf. 29. szám
Mindent a Batyuba!

A szervezők a 24. délvidéki táborra készülnek

Július utolsó hetében tartják Zentagunarason a legnagyobb délvidéki népművészeti tábort, a Batyu tábort. A programra idén is majd’ háromszáz fiatalt várnak.

Immár nemes hagyománnyá vált Vajdaságban a Batyu tábor. Idén július 22-étől 28-áig tart a néptánc-népzenei találkozó, amelynek, mint az utóbbi évtizedekben Zentagunaras ad otthont. A Hagyományok Háza vajdasági hálózata szakmai partnerségével  megvalósuló esemény célja nemcsak új táncanyag tanulása, hanem egyben ifjúsági találkozó is: fontos szerepet játszik, hogy a fiatalok megismerkedjenek a hozzájuk hasonló korú, hasonló érdeklődési körű társaikkal.

A különböző korosztályok együttléte is a tábor célja, hiszen az ifjak ismereteinek gyarapodását segíti az idősebbektől ellesett példa a táncházakban és a szabadidőben. A hetes program megmozgatja az észak-bácskai település lakóit. Sátortábor, de a foglalkozásokat, táncoktatásokat fedett helyen tartják: az iskola tornatermében a legfiatalabb korosztály, a tűzoltóotthonban az 5-6. osztályosok, a művelődési ház próbatermében a 7-8. osztályosok, a színpadon pedig a legidősebb korosztály táncol.

A kiegészítő programok, a tamburaoktatás, a bútorfestés és gyöngyfűzés tanteremben, a nemezelés és a fafaragás pedig az udvari csűrben, úgynevezett „nyitott tanteremben” kapott helyet.

Immár hagyomány a magyarországi táborlakók érkezése, évekig a győri Regös táncegyüttes felnőtt és utánpótlás-csoportja járt a táborba, ebben az évben pedig - második alkalommal - csömöri és soroksári táncosok érkeznek.

A táncoktatásokhoz élőzene dukál, a Fokos és a Csalóka zenekar tagjai húzzák a talpalávalót. A tábort a Fokos zenekar Jókedvemben című lemezbemutató koncertje nyitja, a gálaműsort július 28-án, szombaton este tartják.

A Batyu tábort 1994-ben szervezte meg először a Batyu népzenei együttes Óbecsén. A közösségi együttlét a népzene és a néptánc népszerűsítésére szolgált a becsei fiatalság körében, hiszen akkor még nem működött sem néptánccsoport, sem zenekar, sem énekcsoport a településen. A tábornak köszönhetően 1994 szeptemberében megalakult a Szelence táncegyüttes és a Cimbora táncegyüttes az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben, és ez egyben megalapozta az óbecsei néptáncmozgalmat is.

A „Batyu” története igen változatos: 1998-ig Dreán tartotta az együttes a tábort, majd az 1999-es bombázások miatt elmaradt a rendezvény, utána pedig a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ vállalta magára a szervezést. Néhány évig Pacsér adott otthont a tábornak, több mint 10 éve pedig a zentagunarasi Október 18. Általános Iskola lett a rendezvény helyszíne.


Információk:
Kisimre Szerda Anna
(381) 642464679
 
(381) 692464679
kisimrea@gmail.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..