home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Mindennapi kenyerünk
Fehér Márta
2023.07.05.
LXXVIII. évf. 27. szám
Mindennapi kenyerünk

Kispiacon Szent Péter és Pál apostolok napján van a búcsú. Megünneplését korábban összekötötték a falunappal, ám a koronavírus-járvány után úgy döntöttek, szétválasztják a két rendezvényt. Munkanap ide vagy oda, a búcsútéren sokan összejöttek a jó hangulatra, a szervező Kispiac Helyi Közössége, az Ékszer Nők Egyesülete és mindenki nagy örömére.

Ünnepi szentmisével kezdődött a nap a kispiaci Szent Péter és Pál katolikus templomban. A két apostol ünnepén az evangéliumban Simon Péter hitvallását olvassuk Jézusról: Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia (Mt 16,16). A vallomás után Jézus új nevet ad Simonnak, s ettől kezdve Péternek, azaz Sziklának nevezi őt. Ez a hitvallás az egy, szent, katolikus és apostoli Egyház hitvallása kétezer év óta, és ez marad a világ végezetéig. Péter ezen hitvallása Urunk feltámadásával és a Szentlélek kiárasztásával lett nyilvánvalóvá a többi apostol és tanítvány számára. Szent Pál nem tartozott a Tizenkettő testületéhez, mégis igazi apostol. A zsidó családban, de római állampolgárként született Saul Jeruzsálemben tanulta meg a farizeusi hagyományokat, s mint hithű, buzgó zsidó ember ellenséget látott az új hit terjesztőiben, Krisztus tanítványaiban, s azok üldözője lett. Életét a Damaszkusz felé vezető úton a feltámadt Krisztussal való találkozás titokzatos, látomásszerű élménye változtatta meg, s ennek hatására lett a keresztényüldözőből Krisztus tanítványa.  


Csoportképen Szarapka Ede a tavalyi Péter-Pál óta született kisgyermekekkel és szüleikkel (Apczi Jenő felvétele)

Kora délután a búcsútéren gyermek-néptánctalálkozóval és ünnepi műsorral kezdődött a rendezvény, melynek keretében köszöntötték a tavaly Péter-Pál óta született gyermekeket és szüleiket. Az említett időszakban kilencen látták meg a napvilágot Kispiacon. Szarapka Ede, a helyi közösség tanácsának elnöke örömét fejezte ki ennek kapcsán, viszont hozzátette, jó lenne visszatérni arra a régi, jó hagyományra, amikor egy év leforgása alatt 15—18 gyermek született falunkban.

— A régi templombúcsúk hangulatát próbáltuk újraéleszteni. Minden évben igyekszünk egy plusztartalmat hozzáadni a rendezvényhez. Pályáztunk a tartománynál a multikulturális néptánctalálkozóra, melyre Topolya községből, Szabadka város területéről, Magyarkanizsa község szinte összes településéről érkeztek gyermeknéptánccsoportok. Tíz együttes lép színpadra — multikulturális jellegénél fogva természetesen több nemzet viseletében, táncában, produkciójában gyönyörködhetünk. Egyre tömegesebb a búcsú, aminek nagyon örülünk — fogalmazott.  

Elmesélte, harminc-negyven évvel ezelőtt lovasfelvonulással kezdődött a nap, kéziaratás-bemutatót tartottak, a művelődési otthonban pedig játékos vetélkedőt szerveztek az aratáshoz kötődő kérdésekkel. Ehhez képest még mindig sok a tennivaló, ám ha évről évre mindig hozzáteszünk valamit, egyre gazdagabbá válik majd a rendezvény. Szarapka Ede elmondta, jövőre a program fiákeres felvonulással kezdődik majd, zenészekkel járják be a falut, és aki nyitott lesz rá, a kapu előtt megvendégelheti a népes csapatot néhány korty frissítővel, pálinkával, finom falatokkal, kaláccsal. Hangsúlyozta, a szervezők minden jó ötletet szívesen fogadnak, hiszen az a céljuk, hogy minél több látogatót, érdeklődőt vonzzanak Kispiacra a környékről. A kilátogatókat kirakodóvásár várta, annak elmaradhatatlan kínálatával, a vattacukorral és más édességekkel — a gyermekek legnagyobb örömére. A szervezők vidámparkkal is készültek, délután pedig a népdalkórusok léptek fel a művelődési egyesületben. A magyar népzene és népdal jegyében tartották meg a XVI. Dallal a Barátságért nemzetközi népzenei találkozót a Jókai Mór Művelődési Egyesület szervezésében — a rendezvényről a Hét Nap honlapján számoltunk be. A kispiaci búcsú ünnepe este fergeteges ifjúsági partival zárult a téren.

S ha már egykoron ezen a napon kezdődött az aratás, arra is rákérdeztem, mi a helyzet a kispiaci határban Péter-Pálkor.

— Az árpa aratása befejeződött, a gazdák az olajrepce aratásával folytatják, mely haszonnövénynek a 80 százaléka már be van takarítva, a héten be is fejeződik, így július első hetében a búza és a tritikálé következhet. Ha marad a napos, száraz, meleg idő, tíz napon belül minden be lesz fejezve, ami az aratási munkákat illeti. Ha a régebbi időszakokkal összevetjük — amikor sokkal kevesebb volt a mezőgép, s ezért hónapokon át tartott az aratás, és valamikor késő szeptemberben fejeződött be a régi, cséplőgépes típusú betakarítás —, a technika annyit fejlődött, hogy két-három nagygazda a saját gépeivel az egész falu termését be tudja gyűjteni rövid időn belül.

Kispiacon a lakosság mintegy 80 százaléka — fiatalok és idősek egyaránt — valamilyen formában kötődik a mezőgazdasághoz, még akkor is, ha nem életvitelszerűen foglalkozik az agráriummal, hanem melléktevékenységként űzi.   

A kispiaci Szent Péter és Pál-templom (a szerző felvételei)

Sok érdeklődőt vonzott a IV. Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Néptánctalálkozó

Vásárfia

Az egykori és a mai búcsúkból sem hiányozhat a kirakodóvásár

A vidámpark kicsiknek és nagyoknak is öröm

A néptánc összeköt

Zöld és sárga a kispiaci határ

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..