home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
„Minden elismerés egy mérföldkő az ember életében”
Martinek Imre
2016.07.04.
LXXI.. évf. 26. szám
„Minden elismerés egy mérföldkő az ember életében”

Június 18-án tartották meg Budapesten a Magyar Örökség idei díjátadó ünnepségét a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. A díjazottak között volt a budapesti Misztrál együttes is.

Ajánló: „Misztrál: bizonyos körülmények hatására ismétlődő, Északról a mediterráneum nyugati partjait elérő téli szél” (Wikipédia).

A Misztrál együttes 1997. október 17-én alakult meg Budapesten. Azóta van jelen nemcsak az anyaország, de a külhoni magyarság, illetve a diaszpóra életében is. A névadójához hasonlatos folytonossággal, dinamikával és (ki)józanító frissességgel mozgatva meg újra és újra a megalkuvás mákonyával dúsan átitatott levegőt. Noha beszélgetésünkhöz az együttes legújabb elismerése adta az apropót, a személyes találkozásból fakadó lehetőség ennél valamivel korábban körvonalazódott. A Misztrál visszatérő fellépő volt ugyanis az idei május utolsó hétvégéjén megtartott XIII. Református Zenei Fesztiválon (RZF). Kérdéseinkkel az együttes sajtófelelősét, Török Mátét kerestük meg.

* Bár két évtizedes fennállásotok alatt bizonyára többen is firtatták névválasztásotok „véletlenszerűségét”, hadd kérdezzem meg én is újra: miért éppen Misztrál?

— Megalakulásunk után két-három hónappal úgy gondoltuk, hogy már név is kellene az együttesnek. Sokat töprengtünk rajta, de csak nem jutottunk előre. Egy baráti összejövetel alkalmával, a társasághoz tartozó hölgyismerősünk elővett négy darab A4-es lapot tele együttesnévötletekkel. A választásunk a Misztrál névre esett. Utólag tudtuk meg, hogy ilyen néven van föld-levegő rakéta, expresszvonat és Nobel-díjas költő is. Reméljük, rászolgáltunk a nevünkre, s frissítő levegőt hozunk…

* Zenétek kiemelkedő magyar és nemzetközi költők alkotásait ruházza fel dallamokkal, választékos hangszereléssel. Mekkora hordereje van egy ilyen missziónak?

— Nem tudhatjuk, milyen jelentősége, súlya van a munkánknak. Ez csak később derülhet ki, lehet, nem a mi életünkben. De ha száz-kétszáz év múlva is lesz énekelt vers, beszélnek és olvasnak az emberek magyarul, lesz valaki, aki egy vers segítségével kéri meg választottja kezét, az élet nagy eseményeinél szerepet kap a költészet és a muzsika kettőse, akkor azok az alkotók, akik az ősök nyomán tevékenykednek, jól tették, amit tettek.

* A Magyar Örökség díj időrendileg szemlélve a magyar közösség legfrissebb hivatalos gesztusa felétek. Hogyan tovább?

— Minden elismerés egy mérföldkő az ember életében, egy jelzés, hogy jó úton halad. Ezt a megkezdett utat kell folytatnunk, minden örömével és nehézségével együtt. Hiszünk benne, hogy ez a Fa, a Misztrál, jó termést fog hozni.

* Végül, egy picinykét hazabeszélve, hadd kérdezzem meg: a délvidéki szórványközösségeknek lesz-e esetleg belátható időn belül alkalmuk saját környezetükben is fogadni benneteket?

— Vannak már tervek. Ha minden jól alakul, akkor ez év októberében az ’56-os forradalom és szabadságharc emlékére írott lemezünk anyaga a Délvidéken is megszólal majd.

Szakmai névjegykártya:

Az 1997-ben alakult Misztrál együttes a magyarországi zenei élet egyik népszerű szereplője. Repertoárján magyar és külföldi költők versei, valamint népdalfeldolgozások is megtalálhatóak. Megzenésítései forrása a magyar népzenei hagyomány, melyet gyakran ötvöz a manapság divatos világzenei irányzatokkal is. Dalaira egyre inkább jellemző az önálló minőség, a sajátos Misztrál-hangzás. A kimagasló vokális képességű, számos akusztikus hangszert megszólaltató együttes tagjai különböző zenei érdeklődésűek. Ez az indíttatásbeli színesség az ősiséget idéző motívumoktól a kortárs hangzású elemek alkalmazásáig terjed.

A zenészek tudatosan vállalják a legkülönbözőbb versek megzenésítését. Versválasztásaikban fontos szerep jut az európai és a magyar történelem iránti érdeklődésnek is. A magyaron kívül több alkalommal merítettek a világ költészetének kincsestárából is (Baudelaire, García Lorca, Villon, Gabriela Mistral). Az elmúlt esztendőkben megjelentetett CD-k és DVD-k, valamint a Budapesthez közel, Nagymaroson, a Dunakanyar szívében létrehozott és azóta hagyománnyá vált Regejáró Misztrál fesztivál mellett (az idei, a sorrendben XV. július 15-én és 16-án lesz — a szerző megj.) országos klubhálózatot is létrehoztak. Országjáró koncertjeik sokasága mellett számos alkalommal jártak külföldön is — Erdélytől az Egyesült Államokig. Az egyre népesebb rajongótáboruk szeretete mellett a szakma elismerése sem maradt el.

Díjak: Bartók Béla-díj (2006), Balassi Bálint-emlékérem (2008), Fiatalok a Polgári Magyarországért díj (2010), Magyar Művészetért Díj (2012).

Az együttes tagjai:

Heinczinger Miklós — furulyák, klarinét, doromb, fidula, duda, ének
Pusztai Gábor — ütőhangszerek
Tóbisz Tinelli Tamás — gitárok, nagybőgő, ének
Török Máté — cselló, gitár, mandolin, koboz, szájharmonika, tambura, ének

Közreműködő zenészek:

Balog Péter — klasszikus gitár, koboz, mandolin, basszusgitár
Heigl László — nagybőgő, basszusgitár 

Az együttes korábbi tagjai: 

Tinnyei Zoltán — ütőhangszerek (1998—2001)
Csóka Sámuel — hangmérnök, technikus (2002—2014)
Hoppál Mihály Hunor — nagybőgő, saz, brácsa, hegedű, gitár (2003—2014) 

Honlap: www.misztral.hu


 

Utólagos bejegyzések:

Az együttes hivatalos sajtófotói Szeidl Mariann munkái, a Magyar Örökség díjjal készült fényképet az együttes Facebook-oldaláról kölcsönöztük, a legutóbbi RZF idején készült misztrálos koncertfotót pedig Martinek Imre készítette.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..